Ihmiset

Prinsessa Sofia tutustui palkitun suomalaisen aivotutkijan Miia Kivipellon työhön – tavoitteena entistä nopeampi Alzheimer-diagnoosi

Ruotsin prinsessa Sofia tapasi suomalaisen aivotutkija Miia Kivipellon, joka vastaanotti prinsessan vierailulle Ruotsin Karoliiniseen instituuttiin. Prinsessa Sofia tutustui vierailullaan muistisairauksien tutkimustyöhön.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Om-Arkisto

Prinsessa Sofia tapasi suomalaisen aivotutkijan.

Ruotsin prinsessa Sofia tapasi suomalaisen aivotutkija Miia Kivipellon, joka vastaanotti prinsessan vierailulle Ruotsin Karoliiniseen instituuttiin. Prinsessa Sofia tutustui vierailullaan muistisairauksien tutkimustyöhön.

Prinsessa Sofia tutustui torstaina 4. lokakuuta Karoliinisen instituutin muistisairauksien tutkimustyöhön Solnassa, Ruotsissa.

Visiitillä prinsessaa vastaanottamassa oli suomalainen Alzheimer-tutkija, professori Miia Kivipelto. Miia Kivipelto tunnetaan dementiaan ja muihin vanhuuden muistihäiriöihin liittyvistä tutkimuksistaan, jotka ovat todistaneet, kuinka elämäntavoilla voi vaikuttaa muistisairauksiin. Prinsessaa oli vastassa myös sairaalan johtaja Annika Tibell.

Tutkimus- ja koulutusjohtaja Miia Kivipelto on kuvassa toinen vasemmalta.

Sairaalaan on avattu uudenlainen muistisairausklinikka, jossa pyritään tekemään muistisairausdiagnoosi potilaille viidessä päivässä kolmen kuukauden sijaan.

Alzheimerin taudin hoidossa on tärkeää, että tauti havaitaan varhain: hoidot tehoavat sitä paremmin, mitä varhaisemmin ne aloitetaan. Tilaisuudessa prinsessa Sofia tapasi myös 51-vuotiaan Alzheimer-potilaan Mikaelin ja tutustui muistisairauksien tämän hetkisiin tutkimusmenetelmiin.

”Minä ja muut vieraat saimme kuunnella Mikaelia, 51, joka kertoi Alzheimerin taudista ja siitä, miten se vaikuttaa häneen”, prinsessa kertoo Instagram-tilillään.

Ruotsin kuninkaallisten virallisille sivuille on harmillisesti eksynyt pieni kirjoitusvirhe, jossa Miia Kivipellon nimi on muuttunut muotoon ”Miia Kivipelti”.

Alzheimerin tauti kehittyy salakavalasti jopa 20–30 vuotta

Alzheimerin taudissa aivot rappeutuvat, kun muistijärjestelmälle tärkeät hermoradat vaurioituvat hermosolujen häviämisen vuoksi. Taudin syytä ei tunneta.

Miia Kivipelto kertoi Kotilääkäri-lehden haastattelussa vuonna 2014 , että 75 prosenttia Alzheimerin tautia sairastavista on yli 75-vuotiaita.

– Tauti alkaa kehittyä aivoissa kuitenkin hyvin varhain, jopa 20–30 vuotta ennen kuin diagnoosi tehdään, Miia Kivipelto kuvaili tuolloin.

– Koskaan ei ole liian varhaista alkaa ehkäistä Alzheimeria.

Aivoterveyden kannalta on tärkeää välttää ylipainoa, diabetesta, pitää kolesteroliarvot kurissa ja verenpaine normaalina. Myös huolenpito sydänterveydestä voi ehkäistä tautia.

Toinen tärkeä keino pienentää sairastumisen riskiä on pitää aivot aktiivisina säännöllisellä liikunnalla ja olemalla sosiaalisesti aktiivinen. Ravitsemussuosituksen mukainen terveellinen ruokavalio on myös aivoterveyden A ja O: omega-3-rasvahappo on suotuisaa hermosolujen kalvoille ja B12 on tärkeä vitamiini hermostolle.

Vaikka on hyvä rasittaa aivoja, liiallinen stressi kuitenkin lisää sairastumisen riskiä. Stressi voi olla työperäistä tai suuren elämänmuutoksen aiheuttamaa.

– Yksi tutkimuksemme osoitti, että leskeytyneillä on sairastumiseen kohonnut riski. Yksi hypoteesi oli, että leskeytyminen on stressitekijä, Kivipelto kuvaili vuonna 2014.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Happiness is not something you postpone for the future; it is something you design for the present.

Henkilön Princess Sofia Of Sweden (@hrhprincesssofia) jakama julkaisu

Lähteet: Kungahuset.se, Svenskdam.se, Instagram

Kati Outinen uskoo sairastuvansa Alzheimeriin: ”Raskainta muistisairaudessa on, jos huumori ja elämänilo katoavat”

X