Lifestyle

Kommentti: Oletko hellevalittaja? Koettelet hermojani

Suomessa hellepäiviä on paikkakunnasta riippuen 2–16 kesässä. Silti helteistä valitetaan. Miksi? Annan toimittaja Anna Ferrante kysyy.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Kuulutko helteestä nauttiviin vai valittajiin?

Suomessa hellepäiviä on paikkakunnasta riippuen 2–16 kesässä. Silti helteistä valitetaan. Miksi? Annan toimittaja Anna Ferrante kysyy.

Tuskin on sormikkaat ja pipot saatu kaappiin ja veri alkanut hieman kiertää sormenpäissä, kun jostakin jo ryömii esiin kansanosa, joka on varmaan kuluvan talven elänyt kuin seitsemännessä taivaassa. Nimittäin helteestä valittajat.

Kuluvalla talvella tarkoitan tietenkin juuri taakse jäänyttä vuodenaikaa viisine takatalvineen ja Suomen ylle viikkokausiksi jämähtäneine pakkasilmiöineen.

Toukokuun lopussa suomalaisia viimein armahdettiin. Tuli keväthumaus, kerralla kesä ja lämpö öitä myöten. Ehdittiinköhän ensimmäiseen, vuodenaikaan nähden harvinaiseen trooppiseen yöhön asti, kun jo kuulin ensimmäisen vienon valituksen.

– Liian kuuma!

Sitten:

– Ää, eihän tätä jaksa millään, hirveä hiki, äkkiä varjoon!

Ärsyttää. Ymmärtäisin paremmin, jos asuisimme maailmankolkassa, jossa on aina liian kuuma, emmekä tällaisessa kahdeksan kuukauden talven maassa.

Mutta niin se menee joka ikinen kesä, Suomessa valitetaan helteestä. Helteen jatkuessa valitus vain lisääntyy. Erityisen kiihkeää valittaminen on sosiaalisen median keskustelupalstoilla ja sääuutisten yhteydessä.

Lue myös: Hankautuvatko reidet kesähelteillä ikävästi yhteen? Kokeile näitä niksejä

Mikä selittää hellevalitusilmiön?

Suomessa on vähän hellepäiviä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lämpötila kohoaa hellerajana pidetyn eli +25 celsiusteen yläpuolelle Helsingin seudulla keskimäärin 16 päivänä ja Utsjoella kahtena päivänä vuodessa.

Lämmönsietokykyjä on toki erilaisia, ja jotkin sairaudet tekevät kuumasta ilmasta ihmiselle suorastaan vaarallisen. He, joille hellekelit ovat terveysriski, saavatkin valittaa. Heitä tämän kolumnin sisältämä lievä paheksunta ei koske.

Mutta että heti kun perusterveen otsalta hikeä hieman tirahtaa, ollaan jo valittamassa! Mikä sellaisen ilmiön selittää?

Ehkä säästä nyt vain on helppo valittaa. Se on myös turvallista. Omalla valituksella kun ei ole osaa eikä arpaa siihen, mihin suuntaan matala- ja korkeapaineet ja muut säähän vaikuttavat tekijät liikkuvat.

aurinkoinen päivä.
Hellejaksojen pituuksien ennustetaan tulevaisuudessa lisääntyvän ilmastonmuutoksen takia. © iStock

Kun Suomessa valitamme 28 asteen lämpötiloista, tahtoisin viedä jokaisen valittajan hetkeksi Italian leveysasteille ja toiseen kotikaupunkiini Roomaan. Siellä hellepäiviä on kesällä peräkkäin suurin piirtein saman verran kuin Helsingissä on viitenä kesänä yhteensä. Kun sellaisen kestosaunan kerran kokee, saa helleasioihin raikasta perspektiiviä.

Kun on oleskellut 40 asteen lämpötilassa ja 100 prosentin ilmankosteudessa joitakin viikkoja, alkaa ymmärtää mitä helle oikeasti tarkoittaa. Suomen hellelukemat tuntuvat siihen verrattuna leppoisalta henkäykseltä. Italiassa kaikkea alle 30 asteen jäävää säätä pidetäänkin vilpoisana eli Suomen hellesäissä eteläeurooppalainen saattaisi jopa palella!

Mutta osaavat italialaisetkin valittaa säästä. Heille suurimman osan vuodesta on joko liian kylmä tai liian kuuma. Edellisessä tapauksessa täytyy olla sisällä, jälkimmäisessä tapauksessa ainoa oikea paikka on merenranta, ja niinä muutamina päivinä vuodessa kun lämpötila olisi ideaali, sataa vettä. Silloin tietenkin valitetaan, että on brutto tempo eli huono sää.

Lue myös Kotiliesi.fi: Jääkylmä suihku ei ole paras tapa vilvoitella helteellä, mutta mikä sitten toimii? Lääkäri kertoo, miten tukalaa oloa voi helpottaa

Hellevalittaminen taitaakin olla yleismaailmallinen ilmiö. Toisille 25 astetta on liikaa, toisille – kuten italialaisille – liian vähän.

Yhteistä kaikille on tarve ja oikeus valittaa säästä. Niin ärsyttävää kuin se joskus saattaa ollakin niiden mielestä, jotka nauttivat kylmän talven jälkeen saapuneesta lämmöstä, ei auta muu kuin hyväksyä tämä meidän kaikkien oikeus.

Eikä se ole edes vaikeaa, kun pitää mielessä yhden tärkeän asian: se että toinen valittaa, ei ole itseltä pois. Valittajat eivät saa hellettä häädettyä, vaikka kuinka yrittäisivät. Ja ennen kuin huomaammekaan, saamme taas sovitella sormikkaita sormeen ja pipoja päähän – ja päästää ääneen kylmästä ilmasta, ikuisesta marraskuusta ja loppumattomista lumisateista valittajat.

X