Viihde

Täysikuu on aina kirkas – katso tästä päivämäärät, milloin on täysikuu ja seuraava superkuu

Täysikuu tapahtuu silloin, kun Kuu on maapalloa kiertäessään juuri vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Täysikuu on Auringon kauttaaltaan valaisema.

Täysikuu tapahtuu silloin, kun Kuu on maapalloa kiertäessään juuri vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko.

Kuu on täysi 12–13 kertaa vuodessa, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström. Loppuvuoden 2022 aikana täysikuu sattuu Suomen aikaa 10.9., 9.10., 8.11. ja 8.12.

Tänä vuonna on 12 täysikuuta, mutta vuonna 2023 niitä onkin 13.

– Mikäli vuoden ensimmäinen täysikuu osuu aivan vuoden ensimmäisiin päiviin, ennättää seuraavassa joulukuussa tapahtua vielä 13. täysikuu, Liljeström sanoo.

Täysikuu koittaa silloin, kun Kuu on maapalloa kiertäessään juuri vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Kuu näkyy täytenä meille siksi, että Aurinko valaisee koko sen meille näkyvää puoliskoa.

Täysikuu – päivämäärät
2022: 10. syyskuuta
9. lokakuuta
8. marraskuuta
8. joulukuuta
2023: 7. tammikuuta
5. helmikuuta
7. maaliskuuta
6. huhtikuuta
5. toukokuuta
4. kesäkuuta
3. heinäkuuta
1. elokuuta, superkuu
31. elokuuta, superkuu
29. syyskuuta
28. lokakuuta
27. marraskuuta
27. joulukuuta

Millainen täysikuu on superkuu?

Kuuhun liittyen näkee ja kuulee monenlaisia nimityksiä, ja yksi niistä on superkuu.

Superkuu on astrologinen termi, Liljeström toteaa. Superkuita sattuu vuodessa useita, eivätkä ne esiinny samaan aikaan vuotta.

– Superkuu on täysikuu, joka tapahtuu silloin, kun Kuu on hiukan soikealla radallaan lähellä maapalloa. Tällöin Kuu on taivaalla hieman suurempi ja kirkkaampi, mutta paljain silmin tätä on käytännössä mahdotonta huomata.

Täysikuu on aina kirkas. Ollessaan lähellä horisonttia, kuten elokuussa, se näyttää suuremmalta kuin korkealla taivaalla ollessaan. Kyseessä on niin sanottu kuuilluusio, jonka tarkkaa syytä ei tunneta.

– Oletettavasti horisontissa olevat puut ja rakennukset saavat Kuun näyttämään suuremmalta.

Jos Kuusta ottaa valokuvan sen noustessa horisontista sekä sen ollessa korkealla taivaalla ja vertaa kuvia, voi huomata, että kumpikin Kuu olikin aivan saman kokoinen.

– Minkä tahansa täysikuun aikana voisi sanoa, että katso, nyt on muuten superkuu, ja se menisi aina täydestä.

Kuu on verenpunainen täydellisessä kuunpimennyksessä

Superkuun lisäksi on voinut kuulla esimerkiksi puhuttavan verikuusta. Verikuuta käytetäänkin mediassa usein nimityksenä täysin pimentyneestä Kuusta. Liljeström selittää, että täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu voi toisinaan näyttää erittäin punertavalta.

Verenpunainen täysikuu Rio de Janeirossa 2018.
Verenpunainen täysikuu Rio de Janeirossa 2018.

– Tämä johtuu siitä, että kaikki sen pinnalle lankeava valo kulkee Maan ilmakehän läpi, joka suodattaa valkoisesta valosta sinertävät sävyt pois, jolloin vain punertavat jäävät jäljelle.

Vaikutelma on erityisen voimakas, mikäli ilmakehässä on vaikkapa metsäpalojen aiheuttamia epäpuhtauksia.

Verikuu ei kuitenkaan ole tähtitieteellinen termi – kuten ei myöskään esimerkiksi mansikkakuu tai susikuu, jolla viitataan vuoden ensimmäiseen täysikuuhun.

– Nämä eivät ole suomalaista perinnettä vaan peräisin Yhdysvalloista ja siellä pitkään julkaistusta Farmers’ Almanacista. Tähtitieteilijät eivät käytä täysikuista mitään erillisiä nimiä, Liljeström kertoo.

Lähde: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, timeanddate.com

Lue myös: Oletko meteopaatti? Sää vaikuttaa monen mielialoihin, ja tutkimus vakuuttaa myös Ilmatieteen laitoksen asiantuntijan

X