Reseptit

Makea joululeipä

Makea joululimppu sopii sekä alku- että jälkiruokien seuraksi. Joululeipä maistuu hyvältä vahvan sinihomejuuston ja portviinin kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl piimää
  • 25 g tuorehiivaa
  • tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 2/3 dl siirappia
  • 1 tl anista
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl pilkottuja aprikooseja tai keltaisia rusinoita

Voiteluun:

  • siirappivettä tai kananmunaa

Valmistusohje

2 leipää

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen tuorehiiva. Jos käytät kuivahiivaa, pitää nesteen olla hieman kuumempaa. Lisää muut aineet ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikinaa peitettynä noin tunnin ajan.

2. Leivo taikina pyöreiksi limpuiksi. Voit myös kypsentää leivät pitkänomaisissa leipävuoissa tai pyöreissä sileissä kakkuvuoissa. Anna limppujen kohota puolisen tuntia, pistele ja voitele leivät. Halutessasi voit koristella limput manteleilla tai taikinakuvioilla. Kuvan joululeivän koristeet on tehty vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta sekoitetulla taikinalla.

3. Paista leivät 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Peitä leivät paistamisen puolivälissä leivinpaperilla, etteivät ne tummu liikaa.

Vastaleivottu leipä tuoksuu ihanalta:

975808-joululimppu.jpg

Joululimppu

Karpalo-pataleipä

Karpalo-pataleipä

868870-joululeipa.jpg

Joululeipä

Kotiliesi.fi: Saaristolaisleipä Nauvosta

X