
Makea joululeipä
Makea joululimppu sopii sekä alku- että jälkiruokien seuraksi. Joululeipä maistuu hyvältä vahvan sinihomejuuston ja portviinin kanssa.
Ainekset
- 5 dl piimää
- 25 g tuorehiivaa
- tai 1 pussi kuivahiivaa
- 2/3 dl siirappia
- 1 tl anista
- 2 tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- 3 dl ruisjauhoja
- 6-7 dl vehnäjauhoja
- 1 dl pilkottuja aprikooseja tai keltaisia rusinoita
Voiteluun:
- siirappivettä tai kananmunaa
Valmistusohje
2 leipää
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen tuorehiiva. Jos käytät kuivahiivaa, pitää nesteen olla hieman kuumempaa. Lisää muut aineet ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikinaa peitettynä noin tunnin ajan.
2. Leivo taikina pyöreiksi limpuiksi. Voit myös kypsentää leivät pitkänomaisissa leipävuoissa tai pyöreissä sileissä kakkuvuoissa. Anna limppujen kohota puolisen tuntia, pistele ja voitele leivät. Halutessasi voit koristella limput manteleilla tai taikinakuvioilla. Kuvan joululeivän koristeet on tehty vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta sekoitetulla taikinalla.
3. Paista leivät 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Peitä leivät paistamisen puolivälissä leivinpaperilla, etteivät ne tummu liikaa.
Vastaleivottu leipä tuoksuu ihanalta:
Kotiliesi.fi: Saaristolaisleipä Nauvosta
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous