Reseptit

Joululeipä

Joulun tunnelmaa välittävän joululeivän täytteenä maistuvat pesto, aurinkokuivatut tomaatit ja mozzarella. Halutessasi voit leipoa sen hauskasti kuusen muotoiseksi.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 dl vettä
  • 25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
  • 150 g pakastepinaattia
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl siirappia
  • 7 dl sämpyläjauhoja
  • ½ dl öljyä tai sulatettua voita tai margariinia

täyte:

  • 2–3 rkl pestoa
  • 1 tlk puolikuivattuja tomaatteja
  • ½ ruukkua hienonnettua basilikaa
  • 150 g mozzarellajuustoraastetta

voiteluun:

  • munaa

pinnalle:

  • auringonkukan- tai pinjansiemeniä

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva haaleaan veteen.
  2. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon.
  3. Lisää sulanut pinaatti liemineen.
  4. Mausta suolalla ja siirapilla.
  5. Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa rasva.
  6. Anna taikinan kohota peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.
  7. Leivo haluamasi mallinen leipä.
  8. Anna leivonnaisen kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
  9. Voitele kananmunalla.
  10. Paista 175 asteen uuninlämmössä noin 25 minuuttia.

Vinkki: Näin leivot joululeivän kuusen malliseksi

  1. Ota taikinasta pala kuusen jalkaa ja kuuta tai tähteä varten.
  2. Kauli loput taikinasta suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  3. Levitä levylle pesto sekä valutetut ja hienonnetut tomaatit.
  4. Ripottele niiden päälle hienonnettu basilika ja juustoraaste.
  5. Kääri levy rullalle ja leikkaa rulla parin sentin paloiksi.
  6. Asettele taikinapalat kuusen muotoon leivinpaperin päälle pellille.
  7. Tee taikinasta kuuselle jalka ja puolikuu tai tähti esimerkiksi piparkakkumuotilla. Kiinnitä ne paikalleen.
  8. Anna leivonnaisen kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
  9. Voitele leivonnainen munalla. Ripottele latvaan ja jalkaan auringonkukansiemeniä.
  10. Paista 175 asteen uuninlämmössä noin 25 minuuttia.
X