Reseptit

Paistettu siika ja mustajuurimuhennos

Paistettu siika ja mustajuurimuhennos on sydäntalven juhlavaa sunnuntairuokaa. Ainekset ovat yksinkertaiset, mutta maku hurmaa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Paistettu siika

  • n. 600 g nahallista siikafileetä (suomustettua)
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 1-2 rkl voita tai margariinia

Mustajuurimuhennos

  • 300 g mustajuuria
  • 1 sipuli
  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 100 g tuorejuustoa (makuna valkosipuli tai yrtti)
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 rkl persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna

Valmistusohje

Paistettu siika ja mustajuurimuhennos tehdään helposti näin:

1. Kuori mustajuuret ja laita ne suoraan sitruunalla maustettuun veteen tummumisen estämiseksi. Leikkaa mustajuuret parin sentin paloiksi ja keitä juuri ja juuri pehmeiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä.

2. Hienonna sipuli. Sulata rasva kattilassa, lisää sipuli ja kuumenna sekoitellen pari minuuttia. Lisää vehnäjauhot ja maito, ja vatkaa kastike sileäksi. Lisää tuorejuusto nokareina ja anna kastikkeen kiehua pari minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää mustajuuripalat muhennokseen ja kuumenna. Viimeistele mustajuurimuhennos tarjoiluvaiheessa silputulla persiljalla tai ruohosipulilla.

3. Nypi siikafileestä ruodot. Leikkaa filee neljäksi palaksi. Kuumenna rasva pannulla, laita siikapalat pannulle nahkapuoli alaspäin. Mausta lihapuoli suolalla. Paista kala melkein kypsäksi, käännä palat ja nosta pannu pois levyltä. Anna kalapalojen jälkikypsyä hetki pannulla ennen tarjoamista. Tarjoa paistettu siika mustajuurimuhennoksen kera.

Katso myös: Paahdettu siika tillipeston ja kasvisvokin kera

Katso myös Kotiliesi.fi: Rapea siika, parsakaalipyttis ja gribichekastike

X