Hedelmäopas

Omenasta syksyn parhaat jälkiruoat: helppo omena-kaurapaistos ja hurmaavat kinuski-uuniomenat

Syksyllä ei ole omenajälkiruoan voittanutta. Omenakausi alkaa kohta olla parhaimmillaan ja jatkuu talvilajikkeilla vuodenvaihteeseen asti. Poimi tästä reseptit ja vinkit parhaisiin jälkiruokiin.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Syksyllä ei ole omenajälkiruoan voittanutta. Omenakausi alkaa kohta olla parhaimmillaan ja jatkuu talvilajikkeilla vuodenvaihteeseen asti. Poimi tästä reseptit ja vinkit parhaisiin jälkiruokiin.

Kotimaista omenaa ei kannata kuoria. Kunnollinen pesu riittää, sillä omenan terveellisin osa on sen kuorikerros. Suurin osa omenan flavonoidesta, kuiduista ja vitamiineista on nimenomaan sen kuoressa.

Muista säilyttää omenat erillään kurkusta ja yrteistä. Omenat erittävät runsaasti etyleeniä, joka tekee yrteistä mauttomia ja vetistää kurkut. Omena säilyy parhaiten kosteassa ja kylmässä, lähellä nollan lämpötilaa.

Kotimainen omena sopii loistavasti erilaisiin jälkiruokiin. Monille jo lapsuudesta tuttuja herkkuja ovat eri tavoin yhdistetyt omena, kaura, manteli, vanilja tai kaneli.  Lämpimien kanelilla maustetuiden omenoiden ja kylmän vaniljajäätelön yhdistelmässä onkin erityistä taikaa.

Valitse omena-kaurapaistokseen ja uuniomenoihin kirpeän happoiset omenat. Happamat omenalajikkeet pehmenevät kypsyessään paremmin kuin makeat.

Omena-kaurapaistos on gluteeniton, jalat alta vievä klassikko

Kuuma omena-kaurapaistos hyvän vaniljajäätelön kanssa kuuluu omenajälkiruokien klassikoihin. Paistos on helppo ja nopea tehdä, eikä vaadi monia aineksia.

Omena-kaurapaistos sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Kaurahiutaleiden ja mantelijauhojen rapsakka kuori kätkee alleen kanelin ja kardemumman maustamat omenat. Makeutta jälkiruokaan tuo siirappi. Vaahterasiirapin ja hapokkaan omenan makuyhdistelmä onkin napakymppi.

Ison vuoan sijaan voit paistaa omena-kaurapaistoksen myös juhlavasti vieraille pienissä annosvuoissa.

732792-omenapaistos.jpg

Resepti: helppo gluteeniton kaura-omenapaistos

Kinuskikuorrutetut omenat

Kotimaiset omenat ovat vastustamattomia sellaisenaan, mutta kinuskikuorrutteisina niistä syntyy syyspöydän huikein jälkiruoka. Käytä tähän uuniomena-jälkiruokaan isoja kotimaisia omenoita.

Omenat lohkotaan ja kypsennetään leivinpaperipaketissa 200-asteisessa uunissa itse tehdyn kinuskikastikkeen kanssa. Valmistukseen kuluu aikaa vajaa tunti ja siitäkin noin 20 minuuttia omenat saavat muhia kaikessa rauhassa uunissa.

Kinuskiomenat

Resepti: kinuski-uuniomenat

Katso lisää omenavinkkejä ja -reseptejä:

Omenapiirakka x 9

Kotimainen omena – lähiruokaa parhaimmillaan

Herkkuja omenasta – 10 tapaa hukata omenasato

Kotiliesi.fi: Omenalohkot siiderikastikkeessa 

X