Joulukalenteri

Joulukalenterin luukku 11: parempia valintoja + arvonta

11.12.2017 Teksti: Minna / Glitz & Glam
*Kaupallinen yhteistyö: postaus sisältää affiliate- eli mainoslinkkejä

Tänään avaamme Glitz & Glamin joulukalenterin 11. luukun. Tämä perinteeksi muodostunut joulukalenteri on toteutettu tänä vuonna yhteistyössä eleven.fi* -verkkokaupan kanssa. Avaan päivittäin heiltä saatua elevenin joulukalenteria ja kirjoitan luukusta saadun tuotteen inspiroimana sisältöä teidän luettavaksi. Päivittäiset arvontapalkinnot mukailevat kalenterin sisältöä, jotka tarjoaa eleven.fi. Glitz & Glamin joulukalenterissa on yhteensä 25 luukkua, joten joulupäivään asti on joka päivä postauksia ja arvontoja.

11. luukku

Tämä 11. luukku sisälsi elevenin oman tuotteen – kangaskassin ja pinssin. On tietenkin selvää, että 11. luukku on jotenkin eleveniä. Kangaskassin ajatus kalenterissa on ekologisempi ajattelu. Käytettäisiin kestokasseja muovisten ja paperistenkin kauppakassien sijaan. Sallitteko minulle tähän luukkuun täysin vapaan aiheen? Tai haluaisin ottaa päivän aiheeksi paremmat valinnat, joka sivuuttaa kangaskassin ideaa.

Vaikka Glitz & Glam on kauneusblogi, on blogin takana minä, jonka elämä, maailma ja ajatukset pyörivät muunkin ympärillä kuin kauneusasioiden. Olen hieman kirjoitellutkin paremmista valinnoista sekä pyrkinyt yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kertomalla hyväntekeväisyysjutuista. Me 2010-luvun ihmiset mietimme näitä nykyään ihan massoina. Enää tällaiset asiat eivät kiinnosta vain fanaattisia luonnonsuojelijoita tai niitä ”kukkahattutädeiksi” parjattuja. Aika monesta meistä on muodostunut se parjattu kukkahattutäti, joka tarkoittaa toisista välittämistä. Jokainen meistä omaa erilaisia arvoja ja haluamme vaalia niitä näkyvämmin ja kuuluvammin. Tietous on lisääntynyt, joten olemme heränneet siihen, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa – ainakin jossain määrin. Markkinataloudessa kuluttajilla on valtaa! Yksilö ei yksinään suuria vaikutuksia saa aikaan, mutta muutamat yksilöt lisää, niin sille syntyy jo vaikutusta.

En voi sanoa itseäni ekologisimmaksi ja eettisimmäksi ihmiseksi, mitä maa päällään kantaa. Oikeastaan aika harva länsimaalainen voi itseään pitää erityisen täydellisenä vihreiltä ja eettisiltä arvoiltaan. Mutta aina mekin voimme vähän parempia valintoja tehdä.

On vähän haastavaa määritellä parempien valintojen kriteerejä, sillä tekemällä jonkun vähän paremman valinnan, saatat ajattelematta kannattaa jotain muuta haitallista. Monesti meinaa aivot mennä solmuun, kun yrittäisi miettiä, että kuinka tekisi oikein? Siksi itse olen lähestynyt pienin askelin ja sillä ajatuksella, että teen vähemmän huonoja valintoja. Siksi harmittaa suunnattomasti, kun toisinaan netistä lukee kommentteja, joissa joku asettaa itsensä muiden yläpuolelle ja sieltä tuomitsee toisia. On tosi sääli, että tällainen ihminen ei ajattele vain pahentavan tilannetta. Jos joku yrittää olla parempi, niin sitä kannattaisi kannustaa, eikä mennä ampumaan alas ja siinä sivussa pönkittää omaa paremmuuttaan. Tämä pätee oikeastaan kaikkeen, kuten elämäntapamuutokseen, opiskeluun, kauneudenhoitoon, lasten kasvatukseen jne. Kaikkeen! Jos joku yrittää tehdä oikein ja paremmin, sitä pitäisi kannustaa, eikä huudella, ettei se riitä mihinkään. Jos haluaa vaikuttaa, kannattaa sekin tehdä positiivisuuden kautta. Ei syyllistämällä, ei teilaamalla, eikä paheksumalla. Jostain se pätijäkin aloitti, sillä aika harvassa ovat ne, jotka yhdessä yössä muuttuivat kaikilla osa-alueilla ”paremmiksi” ihmisiksi. Yleensä se lähtee jostain, ja siitä etenee seuraavaan ja seuraavaan. Siksi olisikin tärkeää kannustaa, eikä ampua alas riittämättömänä ja vaatia enemmän välittömästi.

Minulla ei ole mitenkään erityisen paljon niitä parempia valintoja, mutta on muutamia. Mitä jos kertoisin niistä paremmista valinnoistani, jotka näkyvät teille lukijoille näkymättömyydellään? Ette ehkä välttämättä niistä tiedä, koska ne eivät näy täällä. Sille on syynsä, että jokin asia ei täällä näy.

Saan jonkun verran kommentteihin vinkkauksia siitä, kuinka ulkomailta saa tuotteen X paljon halvemmalla. Kyllä, tiedän sen. Tiedän, että ajatus on kaunis tietoa jaettaessa, mutta minulla on tähän ihan syynsä, miksi halvimmat ulkomaan vinkit eivät ole postauksissani. Tiedän myös, että niillä saisi haalittua lukijoita, mutta minulla on valinta. Joskus 5 vuotta sitten lähdin toteuttamaan valintaani. Vähensin ulkomailta tilaamista. Sen sijaan ostin vaikka vähemmällä kotimaasta. Tietenkin ulkomailla käydessä teen ostoksia, sillä tarkoitukseni ei ole olla ostamatta mitään ulkomailta. Sehän olisi ihan hupsua. Tarkoitukseni on tukea kotimaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Matkoilla shoppaillaan ja välillä ulkomailtakin tilaan, mutta en säännöllisesti ja halvemman perässä. Minulla on myös tällainen periaate, että en nosta esiin täysin ulkomaalaisia yrityksiä. Poikkeus toki silloin, kun tuotetta ei löydy kotimaisilta myyjiltä. Tarkoitukseni on kuitenkin palvella teitä lukijoita, mutta haluan sen kuitenkin tehdä omilla arvoillani ja valinnoillani. Koska en tilaa ulkomailta, en myöskään niitä linkittele. Poikkeuksena sitten, jos olen tilannut ulkomailta tai ostanut sieltä. Uskon, että ulkomailta tilaavat osaavat itse sitten etsiä ne paikat, joista halvemmalla löytää.

Eli sille on syynsä, että Glitz & Glamissa ei esitellä mistä ulkomaalaisesta kaupasta löytää halvimmalla. Aina kun me suomalaiset ostamme ulkomailta, heikennämme oman maamme yrittäjyyttä. Kun nykyään ulkomailta tilaaminen aiheuttaa Suomen Postille ruuhkaa ja ongelmia, voi päätellä määrää ihan huikeaksi. Ajatelkaapa, jos edes puolet niistä ostoista tehtäisiinkin Suomessa? Kivijalkaliikkeet ovat jo lähteneet kaatumaan, kuten Anttila ja Seppälä. Stockmann on kaiken aikaa vaikeuksissa. Mitä tulee tapahtumaan kotimaisille verkkokaupoille? Pystyvätkö sinnittelemään sinne asti, kun kaikista EU:n ulkopuolisista ostoksista tulee maksaa arvonlisävero?

Tämä on minun yksi valintani, enkä tietenkään halua tuomita muiden valintoja, mutta tietysti toivoisin mahdollisimman monen päätyvän samaan valintaan. Edes muutaman kerran shoppaillessa valitseekin kotimaisen kivijalkaliikkeen tai verkkokaupan. Se on teko meidän kaikkien hyväksi, koska se työllistää meitä ja tuo verovaroja, sitä kautta hyvinvointia meille jokaiselle. Asiat ovat monimutkaisia ja monisyisiä, mutta karkeasti ja mutkia suoristellusti, se on sijoitus omaan ja lasten tulevaisuuteen.

Huh, olipa minulla tästä aiheesta paljon sanottavaa. Ei pitänyt ihan näin pitkästi kirjoittaa.

Toinen blogissani näkyvä valintani on muovirakeet. Se alkoi ensin sillä, että en esitellyt blogissani muovirakeellisia kuorintoja. Minulla on niitä edelleen varastoissani, mutta huomaan saavani huonon omatunnon, jos yritän käyttää niitä loppuun. Siksi ne näyttävät jäävän käyttämättä. Kuorintojen muovirakeet kulkeutuvat pienen kokonsa vuoksi vesistöihin. On varmasti kertomattakin selvää, että ne eivät kuulu luontoon. Sieltä ne kulkeutuvat lopulta meidän ruokapöytiimme.

Onneksi isot kosmetiikkajätit ovat alkaneet reagoimaan tähän ongelmaan. Pakkohan heidän on, sillä me nykyajan ihmiset teemme arvovalintoja. Jos jokin brändi ei toteuta arvojamme, jäävät tuotteet kauppojen hyllyille. Onneksi niin moni on lähtenyt boikotoimaan muovirakeita. Yksi pieni valinta, mutta suuri merkitys silläkin lopulta.

Aiheesta voi lukea lisää Ylen sivuilta.

Sitten on eräs yritys, jota boikotoin. Boikotointi näkyy myös sillä, että en suosittele tai linkittele ko. yrityksen sivuille. En halua mainita sitä nyt tässä, koska en halua olla lietsoja. Syynä boikottiini on ko. yrityksen kytkökset rasistisiin propagandajulkaisuihin. Yrityksen keulakuva on ihan tuomittu siitä, joten kyse ei ole mistään valeuutisesta, josta olisin johtopäätelmäni tehnyt. Moni varmasti nyt arvaa, kun annoin lisävihjeen, mutta asiasta tietämättömille sanon, että googlettamalla löytää tietoa asiasta. En halua mainita yritystä tässä, koska haluan asiasta tietämättömien kaivavan itse tiedon ja tutkivan löytämäänsä tietoa. Näin minä en ole vaikuttaja, vaan itse löydetystä informaatiosta pystyy rakentamaan oman mielipiteensä ja näkemyksensä.

Tässä minun valinnassani on kyse siitä, että en halua kannattaa yrityksen harjoittamaa propagandaa. Heidän asiakkaiden tuomilla rahoilla sitä ko. toimintaa harjoitetaan. Yksi suomalainen brändi kieltäytyi jatkamasta yhteistyötä tämän yrityksen kanssa. Odotin useamman päätyvän samaan.

Tällaisia blogissa näkymättömiä valintoja minulla on. Omassa siviilissäni on tietysti monta parempaa valintaa lisää. On sellaisia jo koko elämäni toteutuneita, jotkut uusia, jotkut sellaisia satunnaisempia parempia valintoja. Kaikilla on merkitystä kokonaisuudessa, vaikka näin pienenä ihmisenä tuntuukin välillä merkityksettömältä. Huomaan, kuinka näistä puhumalla uusia ihmisiä innostuu miettimään omia valintojaan. Niin minullekin on käynyt. 🙂

Koska 11. luukun sisältö on saatavilla vain elevenin joulukalenterista, on tälle päivälle arvonnassa 40 euron lahjakortti eleven.fi* -verkkokauppaan. Sen saa käyttää haluamaansa tuotteeseen/tuotteisiin.

Osallistumisohjeet lahjakortin arvontaan ovat seuraavat:

  • Kommentoi tähän postaukseen ja kerro mikä on sinun viimeisin parempi valinta? Oliko se yhteiskunnallinen, ekologinen, eettinen? Mikä? Jokaisella meillä on jokin valinta, mutta emme aina tiedosta niitä.
  • Muista laittaa sähköpostiosoitteesi sille tarkoitettuun kenttään (vain minä näen sähköpostiosoitteet). Otan voittajaan henkilökohtaisesti yhteyttä.
  • Osallistumisaika päättyy ti 19.12. klo 23.59.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Glitz & Glamin joulukalenteri 2017 on toteutettu yhteistyössä:

Kommentit (282)

Kierrätys

Joulupuu-keräyksen kautta lahja vähävaraisen perheen lapselle

Olen pyrkinyt viime aikoina entistä parempaan jätteiden lajitteluun. Lisäksi tavoitteenani on syödä kasvisruokaa ainakin kerran viikossa.

Kasvohoito ja sokerointi tehdään kotimaisilla tuotteilla

Otan kauppaan aina omat kestokassit mukaan. Inhoan muovikasseja.

Ihan vaan se pieni valinta, että kassalla sanoin ei pienelle muovipussille, koska ostokset mahtuivat käsilaukkuun.

Käytän aina kangaskassia ostoksilla.

Viimeisin oli varmaan kauppareissu. Käytän siis kestokassia, koria tms. Usein valinta voi olla myös ostamatta jättäminen. Eli ei osta turhaa tavaraa, vaan tarpeeseen.

Kestokassit ollut käytössä jo vuosia. Kuorinta-aineet ehdottomasti muovittomia 🙂

Vältän myös kaiken turhan haalimista eli ostan täsmäostoksia ja pyrin kotimaisuuteen.

Pyrin kannattamaan kotimaisuutta, erityisesti ruokaostoksilla.

Käytän aina kauppareissulla kangaskassia. Viimeisin parempi valinta oli kun ostin tavallisten rättien sijaan WWF:n biohajoavia rättejä, joiden tuotosta kerätään varoja luonnonsuojelutyöhön.

Noh viimeisintä ei nyt heti tule mieleen, mutta viimeisimpiä on se että kierrätän ja ostin käytetyn television uuden sijaan

Pyrin ostamaan suomalaisia elintarvikkeita ulkomaalaisten sijaan 🙂

Kirjoitat tärkeästä aiheesta! Yritän suosia kotimaista ja ostaa Suomesta. Viimeisimpänä olen kiinnittänyt huomiota ruokahävikin vähentämiseen.

Parempana valintana kasvisruoan ujuttaminen hyvin lihapainotteiseen ruokavalioon. 🙂

Käytän kangaskassia ostoksilla ja yritän kierrättää mahdollisimman paljon.

Ensimmäisenä tuli mieleen kestokassien käyttö. Suosin myös kotimaisia tuotteita ja olen niin iloinen kun olen löytänyt hyvää kotimaista luonnonkosmetiikkaakin 🙂

Kyse on eettisestä valinnasta, joka vaikuttaa omaan elämääni positiivisella tavalla ja sitä kautta myös lähimmäisiin ja tapaamiini ihmisiin. En halua tarkentaa mikä valinta on mutta se on minulle henkilökohtaisesti tärkeä ja uskon sen vaikuttavan parantavasti elämän laatuun, minun ja myös muiden.

En tiedä, kait tämäkin lasketaan, mutta laitoin ratsastushousut Toriin myyntiin sen sijaan, että olisin heittänyt muutaman kerran käytetyt ja täysin käyttökelpoiset housut roskiin.

Kangaskassit, se on parempi valintani.

Muovipusseja tulee harvemmin käytettyä, laukussa lähes aina mukana kangaskassi ja näyttäähän se paremmalta noin muutenkin kulkea kangaskassin kanssa kuin kauppakassin kanssa, tyylikkyys ja luontoystävällisyyttä samassa paketissa, mikäs sen parempi.

Nykyään noita kangaskasseja löytyy kaapista 20-40kpl, oho !

Itse tykkään käyttää kangaskasseja ja niitä laukustani kaksi kappaletta oikeastaan aina taitaakin löytyä – mies vain usein hieman vesittää tätä, koska tykkää enemmän muovipusseista o.O

Viime talven aikana oma ekologinen (ja taloudellinenkin) valintani oli kulkea työmatka pääsääntöisesti polkupöyrällä. Nyt kuitenkin mahan kasvaessa en liukkailla enää uskalla pyörän selkään hypätä ja työmatkaa on sen verran paljon ettei sitä varsinkaan tässä tilassa kovinkaan sutjakkaasti kävellenkään kulkisi, joten tilanteen pakottamana olen siirtynyt takaisin auton käyttöön – toki tiedän, että jotkut raskaanakin kulkevat talven pyörällä, itse en vain uskalla riskiä kaatumisesta ottaa.

Shoppailussa itsekin pikkuhiljaa yritän vähentää ulkomailta tilailua ja siirtyä kokoajan enemmän suomalaisten verkkokauppojen puoleen, tässä on vielä parantamisen varaa, mutta pienin askelin edetään 🙂

Ryhdyttiin kulkemaan työkaverin kanssa kimppakyydillä töihin, säästää rahaa ja luontoa 🙂

Ostan kaupasta pelkkää kotimaista jos on tarjolla. Lisäksi rakastan käydä kirppiksillä, sieltä ostan suurimman osan vaatteistani.

kirpputori ostos- itelle takki, oli mielestäni yksi parempi valinta, toinen aineeton joulalahja hyväntekeväisyyteen ja kolmas oman paikkakunnan liikkeet ostosten teossa

Itsenäisyyspäivän juhlalounaalla meillä syötiin ainoastaan kotimaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Yllättävän helposti löytyi kaikki tarvittava, salaateissa joutui hieman miettimään vaihtoehtoja.

Jos mieheni ostaa muovipusseja niin pyrin hyödyntämään niitä ennenkuin heitän ne roskiin

Olen alkanut käyttää vain muovitonta kosmetiikkaa eli se ei saa sisältää muovirakeiden lisäksi mitään muitakaan muoviainesosia. Yritän myös perehtyä tekstiilien kuituihin ja kestävyyteen lukemalla Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi -kirjaa.

Itse työskentelenkin kyseisessä yrityksessä, joka yhteistyön lopetti tuon toisen yrityksen kanssa noiden propaganda juttujen takia 🙂
Oma pieni parannus, mitä olen lähiaikoina tehnyt on, että käytän kaupassa kestokasseja ja lajittelen roskat, sekä yritän ostaa vain oikeaan tarpeeseen ja vähän kestävämpää kamaa.

Käytän kestokassia kaupassa muovipussin sijaan.

Kaupan kestokassit,toimii muutossa, säilytyksessä ja tietenkin kauppareissuilla hyvin ja todellakin kestävät.

Muovirakeiset kuorinnat ovat täälläkin ei käyttölistalla, kokeilin käyttää viime viikolla junaa taksin sijaan (sori, kokeiluksi jäi), lähikauppaan tuli kierrätyspiste ja sitä olen alkanut käyttämään.

No viimeisin (automaattinen) valinta oli kauppareissulla kangaskassi mukaan ja ostoskoriin mahdollisimman vähään muoviin pakattua kasvisruokaa.

Tarkoitus olisi pikkuhiljaa opetella tietoisempaan kuluttamiseen. Ruokavaliosta haluan karsia kaikki eläinperäiset tuotteet pois.

Kaupassa on aina omat kassit mukana en osta muovikasseja.

taisi olla kotimaiset porkkanat

En osta muovipusseja kaupassa ellei ole aivan pakko. Minusta on hyvä että pussit ovat nykyään maksullisia, sillä näin toivottavasti yhä useampi miettisi siinä kassa, onko sille pienelle muovipussille todellista tarvetta.

En lahjoita säännöllisesti rahaa mihinkään hyväntekeväisyyteen mutta lahjoitamme perheellemme tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita suomalaiseen hyväntekeväisyyteen. Lähinnä lapsen pieneksi käyneitä varusteita ja vaatteita, kun kasvaa niin hurjaa vauhtia. Syksyn aikana olemme perheenä vähentäneet lihan syöntiä, joka ehkä pienen pisaran taas auttaa tätä palloa eteenpäin. 🙂 Vaatteissa olen lähes lopettanut halpojen ketjuliikkeiden hyödyntämisen. Mieluummin suosin suomalaisia yrityksiä niin pitkälle kuin mahdollista. Jos muualta ostan, olen tarkka materiaaleista ja vältän kyllä muovista tehtyjä vaatteita. Toisaalta on hyvä kierrättää muovia uudelleen mutta kun usein se loppusijoitus on kaatopaikoilla (vaikka tekstiilit pitäisikin kierrättää), mistä kuidut kulkeutuvat joka tapauksessa luontoon. Tämähän on hyvä aloitus maanantaille, kun tulee mietittyä vähän syvemmän koukun kautta mutta myös huomattua, että johan sitä on tehnyt hyviäkin valintoja. 🙂

Hyvä kirjoitus, hyviä nostoja! Itse elän jatkuvassa vuoropuhelussa itseni kanssa omien valintojeni suhteen. Tarkoituksena on elää mahdollisimman hiilineutraalia ja kestävää elämää kuitenkin niin, että kivojakin juttuja ”saa tehdä” (esim. kosmetiikkafanitus ei ole ehkä harrastuksena se kaikkein paras…). Viime aikoina olen herännyt erityisesti vaatteiden ekologisuuteen ja harmittaa, kun ristiriitaista informaatiota on niin paljon liikkeellä. Yleisesti onkin hyvin vaikea arvioida, mitkä valinnoista ovat oikeasti hyviä ja mitkä vain viherpesua. Kaipailen ”luomu”, ”reilukauppa”, ”vegan” jne merkkien rinnalle myös logoa, joka osoittaa tuotteen hiilijalanjäljen ja rasitteen vesistöille.

Se, että olen siirtynyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa ja esim. eko-puhdistusaineita. Ihan hullua, millaisilla myrkyillä pesemme kotejamme, kun luonnollisetkin aineet riittäisivät.

luonnonkosmetiikan käyttäminen

Autoin joulupuu-keräyksessä, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus osallistua ja auttaa <3

En tiedä voiko tätä sanoa paremmaksi valinnaksi, mutta itse tahdon uskoa niin eli pidättäydyn puhumasta pahaa tai ikäviä ihmisistä, ja yritän ymmärtää paremmin, että meitä on moneen junaan. Yritän olla agitoitumatta asioista ja olla tempautumatta mukaan tiettyihin keskusteluihin, jotka koskevat mm. politiikkaa, rasismia tai rahaa. Käytännön teoissa haluan kokeilla alkaa käyttämään kestokasseja kauppa-asioilla, tajusin vasta viime viikonloppuna, että muovikassit ovat nykyään maksullisia kaikkialla! XD

Kyllä! Tuo todellakin on parempia valintoja! ??

Jätän kauppojen omat private label -merkit ostamatta. Varsinkin maitotuotteista ja lihoista yms. elintarvikkeista valitsen mieluummin vähän kalliimman kotimaisen valmistajan omalla nimellä myytävän tuotteen. Kotimaisia toki private labelitkin monesti ovat, mutta minusta kunnia sille, jolle kunnia kuuluu.

Olen pyrkinyt siirtymään esim pyykinpesuaineissa kokonaan kotimaisiin, esimerkiksi Serto on mun uusia suosikkimerkkejä. Kotimaisuuden lisäksi biohajoavuuden prosentti on korkea.

Olen ottanut käyttöön kestokassit kauppareissulla ja nyt ei enää muovia kanneta kotiin!

Viimeisin parempi valinta tapahtui ihan ruokakaupassa kun valitsin kalliimpaa suomalaista halvemman ulkomaalaisen sijaan, ja kauramaitoa lehmänmaidon tilalle. 🙂

Arvostan valintojasi ja boikotoin itsekin kyseistä liikettä. Viimeisin valintani liittyy tietyn tuotteen ostamatta jättämiseen.

Kuljen kaupungin sisällä kaikkialle kävellen tai pyörällä, enkä edes omista ajokorttia. Pyrin myös pitämään aina kangaskassia mukana ja jos muovikassin ostan, käytän sen uudelleen monta kertaa ja lopuksi vielä roskakassina.

Kastokassin käyttö tulee ekana mieleen.
Sinun sivusi muuten latautuvat ja tökkivät pahasti. Muut sivut kyllä toimivat moitteettomasti.

Ostan mahdollisuuksien mukaan kotimaista, etenkin ruokaostoksilla.

Lauantaina joululahjaostoksilla päädyin ostamaan innoissani lähialueella tuotettuja maku-hunajia ja käsityönä kierrätysmateriaaleista valmistettuja koruja. Suosin mielelläni tällaista toimintaa ja pienyrittäjyyttä! 🙂

En käytä kauppojen pieniä hedelmäpusseja. Ja jos satunkin jostain syystä käyttämään, niin laitan kaikki hedelmät samaan pussiin.

Viimeisin parempi valinta oli joulukorttien lähettämisen sijaan laittaa kyseinen summa vähävaraisten joululahjakeräykseen. Näin teki varmasti moni muukin. Niin paljon kuin tykkäänkin lähettää ja vastaanottaa kortteja, päätin tänä vuonna tehdä näin. Toi hyvää mieltä minulle ja monelle muulle! 🙂

Ostan lastenvaatteita kirpparilta, käytän kangaskassia, kuivaan pyykit narulla.. Siinä muutama, eikä ainoastaan ekologinen vaihtoehto vaan myös taloudellinen.

En käytä muovikasseja, ja kierrätän niin paljon kuin mahdollista.

Ostin ekologisen käsitiskiaineen 😀

Viimeisin pikkuinen valintani oli ostaa joulukortit, joissa lukee ”Painettu Suomessa”.

Paperikassin ostaminen kun unohdin kestokassini kotiin. ? Kuljen itse julkisilla ja pyrin kierrättämään tarkkaan.

Tietoisesti olen vähentänyt muovin käytön ihan minimiin.

Otan aina ruokakauppaan mukaan kangaskassit, en yleensä ikinä osta muovikasseja.

Kosmetiikassa olen vaihtanut tuotteet aika paljon ns. cruelty free-tuotteisiin, sillä en ymmärrä, miksi kosmetiikkaa pitää testata eläimillä/käyttää eläimistä saatuja aineita. Täysin luonnonkosmetiikkaan en pysty siirtymään erittäin herkän ihon vuoksi, olen myös monelle allerginen/yliherkkä, saan enemmän oireita luonnon kosmetiikasta kuin synteettisesta (työskennellessä allergiapuolella huomattiin, että luonnonkosmetiikka tosiaan aiheuttaa enemmän allergisoitumista/allergista reagointia/yliherkkyyttä kuin synteettinen). Tosin vartalokuorinnassa suosin sokeria yms. muita luonnon aineita, sillä muovia ei tarvitse tuupata lisää vesistöihin ja näille en ole vielä allergisoitunut/saanut oireita.

Lisäksi minullakin on muutamat merkit boikotissa rasististen ulostulojen vuoksi. Nykyään katson aika paljon yrityksen julkisuuskuvaa, haluanko ostaa kyseisen yrityksen tuotteita, jos yrityksellä on ongelmia ihmiskunnan monimuotoisuuden kanssa.

Vältän lihaa sekä tuotteita, joissa on paljon turhaa pakkausta, esim. konvehtirasioita.

Laitan hedelmä/vihannestiskillä samaan pussiin eri tuotteita.

Käytin veronpalautuksen hierontaan enkä tavaraan

Käytän kestokasseja, olen luopunut muovikasseista.

Pyrin tekemään aina ekologisia valintoja, kuten valitsemaan riittoisammat ja ympäristöystävälliset pesuaineet, jotka soveltuvat mahdollisimman moneen tarkoitukseen. Lisäksi lahjoittelen minulle sopimatonta kosmetiikkaa läheisilleni vja mietin aina, olisiko järkeä hankkia joku tarvitsemani tavara käytettynä. Rahansäästö toimii mulla ainakin kannustimena näissä valinnoissa, jos joskus mietityttää, kannattaako.
Suurin vaikutus varmaankin on tämän vuoden aikana ollut sillä, että muutin kävelyetäisyydelle työpaikastani. Toki olen kyllä sitten matkustellut senkin edestä, joten tiedä sitten, onko hiilijalanjälkeni kokonaisuudessaan mennyt huonompaan vai parempaan suuuntaan.

Asutko nykyään Kouvolassa?

Suosin entistä enemmän kotimaisia elintarvikkeita ja vältän pienten muovipussien käyttämistä kaupassa.

Eniten ehkä vastuullisia valintojani ohjaa ekologisuus, viimeisimpänä esimerkiksi siirryin kestohedelmäpusseihin. Se on ihan järjetön määrä roskaa, mikä niistä kaupan hedelmäpusseista pitkässä juoksussa tulee. :/

kaupassa on kestokassi mukana ja kananmunat ostan aina luomuna kanojen hyvinvoinnin vuoksi. 🙂

Kestokasseihin olen siirtynyt

En ole syönyt lihaa 25 vuoteen. Lajittelen paremmin roskat. Kotona kasvatetaan kesäisin luomu vihanneksia, kasviksia jne.

Olen käyttänyt kestokasseja jo monet vuodet, ja nykyään kuorintoja hankkiessani tarkistan aina, etteivät ne sisällä muovirakeita 🙂

Kangaskassien käyttäminen ja kotimaisten tuotteiden suosiminen.

No tämän jälkeen katson mitä kuorintatuote sisältää :D..

Viimesin parempi valinta oli kannattaa suomalaista yritystä ja ostaa heiltä vaatteita. Dress like Marie on ihana vaatekauppa! <3

Olen pyrkinyt vähentämään kaiken turhan ostamista.

Olen myös vaihtanut kaikki kuorintatuotteeni suola/sokeri tms. kuorintoihin. Kiitos kosmetiikkablogeille tästä, en olisi muuten edes osannut ajatella muovirakeiden haitallisuutta.

Käytän kestokasseja ja on kiva kun on erilaisia kuoseja..välillä on synkeempi päivä ja välillä huisin aurinkoinen 🙂 Boikotoin yhtä kodinkone liikettä kun menin ostamaan konetta ja rosenleevi oli juur laittanut ihmisiä pihalle .Sanoin kauppiaalle etten osta tota. Naurahti ja sano ettet sä likka mitään vaikuta ostat tai et..no en osta sitten mitään!

Taloyhtiööni tuli muovinkeräyspiste, joten nyt on helppo viedä kaikki loppuneet kosmetiikkatuotteet sinne 🙂

Katson myös aina, mitä kuorinnoissani on käytetty. Kangas/kestokassit löytyy myös käytöstä:)

Olen vähitellen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan ja syön kotona lähes kokonaan kasvisruokaa.

Itse myöskin välttelen muovirakeita juurikin siitä syystä että olet joskus täällä blogissa siitä kirjoittanut. 🙂 myös välttelen joidenkin kosmetiikkayritysten tukemista, jos tiedän niiden olevan/olleen osallisia johonkin moraalisesti kyseenalaiseen toimintaan. Vielä tämän laajentaminen kosmetiikan ulkopuolelle on tosin vaiheessa.

Boikotoin kaikkea ”angoraa”.

Käytän ekologisia siivousaineita, osittain luonnonmukaista kosmea(vielä ei ole tullut vastaan mm. kohtuuhintaista shampoota ja hoitoainetta mitä ei kuluisi käytössä moninkertaisesti vrt. ei-luonnonmukaiseen), ostan mielelläni hävikkiruokaa sekä suosin mahdollisuuksien mukaan kotimaista ja talvisin sesonki- sekä pakastekasviksia kasvihuoneessa kasvatettujen sijaan.

Mun viimeisin parempi valinta on ollut (häpeäkseni vasta nyt) jätteiden tehokkaan lajittelun aloittaminen, vihdoin!

Viimeisin valinta on juurikin kangaskassi kauppaan mukaan. Siivosin kaappeja kirppikselle hetki sitten ja ihmettelin kun kasseja kertynyt hurjat määrät. Otin käyttöön, aivan liikaa tullut ostettua ruokakaupasta muovikasseja.

Jätin ostamatta muovipussin. Ostin kankaisen kestokassin, jota tulen hyödyntämään jatkossakin.

Joka päivä teen erilaisia valintoja. Ostan muovipussin sijaan biohajoavan pussin roskikseksi, olen kotivegaani ja kierrätän ☺️ Viimeisin taisi olla juurikin muovipussivalinta

Kierrätän vanhat vaatteeni, hutiostot kosmetiikassa lahjoitan sukulaisille sekä käyttötavarat menevät kiertoon. Hommasin myös paperinkeräyslaatikon pihalle. Komposti uupuu vielä.

Ostan tuotteita vain tarpeeseen

Kosmetiikkaa minäkin olen siirtynyt enemmän ostamaan kotimaasta juuri siitä syystä, että sillä tukee myös työllisyyttä kotimaassa. Toisaalta täältä ei saa kaikkea tai osa on keskustassa minne ei tule kovin usein mentyä. Hintataso ei edes kaikkien tuotteiden kohdalla ole kalliimpi kuin ulkomaisissa nettikaupoissa, varsinkin jos onnistuu jonkun alennuksen nappaamaan.
Minulla on mielikuva, että betteboxitkin lähetetään Ahvenanmaalta, mutta enpä pysty sitä tarkistamaan kun en ole pitkään aikaan tilannut.

Harvoin enää tulee ostettua muovipusseja kaupassa vaan aina on mukana omat kangas-/kestokassit

Vein juuri pari muovikassillista huonokuntoisia vaatteita H&Mllä kierrätyksen – eli en heittänyt niitä roskiin

Kasgaskassien käyttö ruokaostoksilla ja jätteiden lajittelu parantunut!

Käytettyjen vaatteiden ostaminen

kotimaisten yritysten kannattaminen 🙂

Kierrätän usein varsinkin lapsilta pieneksi jääneitä vaatteita ja toisaalta myös ostan hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita. Lisäksi olen parsinut rikkinäisiä lempparivaatteita, jotta niitä voisi vielä käyttää. Erityisen paljon kiinnitän huomiota siihen, että kaupasta ostetut ruuat tulisi syötyä eikä heitettyä pilaantuneena roskiin! Välillä on oikein hirvittänyt se ruuan määrä mitä joutuu heittämään pois, kun ne ovat unohtuneet jonnekin jääkaapin tai kuivakaapin perälle.

Vien kaikki vanhat vaatteeni kierrätykseen enkä heitä niitä roskiin.

Lopetin punaisen lihan syönnin kun Suomessa tuli esille tämä lammas tapaus, oma kassi kauppaan kierrätän muovit, pahvit, metallit, lasit ym
Koitan löytää käytettynä aina jis tarvitsen jotain uutta

Vein lastenvaatteita vaatekeräykseen. 🙂

Lahjoitin rahaa hyväntekeväisyyteen. Voin myös yhtyä usempaankin sinun valintaasi, esim. tuon tietyn yrityksen boikotoimiseen ja muovirakeettomiin kuorintoihin.

Osallistuin Joulupuu-keräykseen 🙂

Näinkin pienen asian tajusin kaupassa: Vanupuikkoja löytyy myös pahvivarrella! Pieni asia, mutta vähentää kuitenkin muovijätettä, mikä on erittäin tärkeä asia. Ostin nyt näitä pahvivartisia, kun aiemmin olen napannut ostoskärryyn mitään ajattelematta ne kaikkein halvimmat.

Juurikin pari päivää sitten mietin noita muovirakeita ja päädyin valitsemaan luonnonkosmetiikkaosastolta kuorinta-aineen, jossa ei ole muovia.

Kullä nuo mikromuoveja sisältävät tuotteet jäävät hyllylle. Muutenkin olen nyt tietoisesti vähentänyt kosmetiikkaostoksia, sillä tosiasiassa en tarvitse enää yhtään uutta luomiväriä tai kynsilakkaa.

Päivittäinen parempi valintani on kävellä lähes joka paikkaan, tai kulkea julkisilla silloin kun kävely/pyöräily ei ole mahdollista. En tosin ole koskaan hankkinut ajokorttia, joten tämä on sekä tietoinen valinta, että pakko 😀

Minäkin aloin boikotoimaan mainittua yritystä. Asuin aiemmin lähempänä yrityksen kotikontuja ja jo silloin yrityksen taustahenkilöiden kyseenalaiset ajatukset ja motiivit tulivat tutuiksi. Vuosien saatossa olen lueskellut kyseisen yrityksen ja taustahenkilön edesottamuksista ja vähentänyt yrityksen kanssa asiointia ja nyt on tullut viimeinen pisara. Kesällä vielä ostin häihin tarvikkeita kyseiseltä yritykseltä, mutta enää en hae sieltä mitään.

Vähän tylsästi vastaa,että jätteiden lajittelu,koska se on jokapäiväistä ja joka päivä pitää tietoisesti tsempata,että esim metalliset purkin kannet tulee varmasti vietyä metallijätteisiin tai jos avaa tonnikalapurkin niin jaksaa huuhtoa sen kunnolla,jotta se ei ala haisemaan,jos sitä ei heti vie metallijätteeseen.Niin ja siis tämä on mulle jokapäiväista taistelua,että en sinne sekajätteeseen laittaisi mitään sinne kuulumatonta.Sanomattakin kai selvää,että en aina onnistu:( mutta useammin onnistun 🙂

Minun parempi valinta on kasvissyöjänä olo. Ryhdyin kasvissyöjäks 15 vuotiaana eli 10 vuotta sitten ? Ja toinen on että lajittelen roskat ja sillon tällön tulee vietyä vanhat vaatteet kierrätykseen 🙂

Teen aika paljon ”parempia” valintoja, sillä käytän paljon luonnonkosmetiikkaa ja koitan laittaa puhdasta ruokaa ja ostaa luomua. Käytän myös suurimmaksi osaksi kauppareissuilla kestokasseja. Täytyy myöntää, että pääosin teen tämän kaiken siksi, että omaan kehooni tulisi vähemmän kemikaalikuormitusta, mutta samalla tulee myös hyvä mieli ympäristön puolesta. Luonnonkosmetiikan pakkaukset ovat monesti myös ympäristölle parempia. Viimeisin hyvä tekoni oli kyllä olla ostamatta mitään Black Fridayn aikana, en tarvinnut mitään joten vältin turhaa kulutusta 🙂

Itku purskahti tätä lukiessa, lienee hormonit sekaisin 😀 Kiitos ihanasta postauksesta <3 Koskaan ei voi puhua liikaa ympäristön ja hyvien arvojen puolesta. On paljon asioita, joista media on hss hss eivätkä ne tule valtaväestön kuulolle. Juuri kosmetiikan vaikutukset luontoon on monesti aika vaiettu aihe. On myös hienoa, miten liputat kotimaisuuden puolesta. Olen tehnyt tavallaan siinä ekologisen valinnan, että lopetin vaatteiden shoppailun reilu vuosi sitten. Päätin kuluttaa loppuun kaapista löytyvät yksilöt. Enää ei stressa se, olenko tyylikkäin ja kuinka hyvältä näytän. Myös sairastuminen ja läheisen menehtyminen toki vaikuttivat asiaan. Kun ei shoppaile itse enää, on silmät auennut jotenkin sille miten hullua se on, että ennen osti monta vaatetta kuukausittain.

Mä suosin myös suomalaista, tietenkin ostan myös ulkomaalaisia tuotteita, mutta en tilaa niitä ulkomailta. Olen yhä enemmän alkanut suosia pienyrittäjiä ja nyt jouluna annan itsetehtyjä lahjoja (villasukkia esim.). Kaupasta joudun aina silloin tällöin ostamaan muovikassin koska en millään opi kantamaan kestokassia mukana. Kauppareissut ja muut teen yleensä kävellen tai julkisilla mieluummin kuin omalla autolla.

Olen lisännyt kasvisruokien määrää, sekä eettisistä että ekologisista syistä.

Oma parempi valintani on päätös siirtyä luonnonkosmetiikkaan. Valitsen luonnonkosmetiikan vaihtoehdon, kun taviskosmetiikan purkki on loppunut. En siis vaihda kaikkea kerralla vaan käytän varastot pois. Muovirakeellisista tuotteista luovuin jo aikaisemmin.

Kulutuksen vähentäminen on ollut mun viime aikojen merkittävin parempi valinta. Liittyy vaatteisiin, kosmetiikkaan ja ruokaan. Ennen tuli ostettua myös esim superfoodeja, jotka jäi osittain käyttämättä. Nykyään pyrin siis ostamaan vain tarpeeseen. Eilen ostin pussin parmesaanijauhetta, vaikka isompi pala olisi ollut kilohinnalta edullisempi. Siinä vain loppu olisi hyvin todennäköisesti jäänyt käyttämättä.

Olen alkanut kierrättämään enemmän vaatteitani ja käymään kirpputoreilla ?

Pyrin ostamaan muovikasseja mahdollisimman vähän. Sen sijaan otan mukaan kauppaan aina kangaskassin/kestokassin 🙂

En muista mikä on viimeisin parempi valintani, mutta minäkin vältän muovirakeita kosmetiikassa, pyöräilen aina sään salliessa kaupungin sisällä ja kestokassi on aina mukana kauppareissuilla. Suosin kotimaan matkailua ja vältän punaisen lihan syömistä.

Yritän suosia nykyään enemmän kotimaisia verkkokauppoja ja etenkin myymälöitä, en siis tilaa enää läheskään niin paljon kuin ennen!

Pyritään ostamaan ruokaa vain sen verran mikä myös syödään, ettei tarvitse heittää pois.
Kävelen mahdollisimman paljon eri paikkoihin.
Kosmetiikkaa ostan vähän väljemmillä periaatteilla, mutta muussa kaikessa ajattelen ennen ostopäätöstä mikä on tarpeellista, ja mikä ei.

Ostan pientuottajien/lähitilojen elintarvikkeita kun mahdollista. Viimeksi eilen lähituottajien myymälässä ostoksilla.

Luomu tuotteet ja varsinkin suomalaiset elintarvikkeet.

Olen vaihtanut muovikassin kestokassiin,on vielä mukavampi kanniskella:-)

Luomutuotteet ja reko-ruokarinki. Samoin ravintoloiden jämäannosmyynnit.

Viimeisin valintani oli kotimaiset ruokaostokset tänään.

Itse pyrin jatkossa ostamaan vain eläinkokeetonta ja muovitonta kosmetiikkaa. Meikkilaatikossa on vielä muutama tuote kotka eivät täytä näitä ehtoja, mutta uusia parempia suosikkeja löytyy koko ajan lisää.

Tällä hetkellä yritän olla ostamatta itselleni uusia vaatteita ja kosmetiikkaa.

Meillä on nyt karsittu maitotuotteita pois ruokavaliosta ja siirrytty aika pitkälle vastaavien kasviperäisten tuotteiden käyttäjäksi. Suosin luomua niissä maitotuotteissa, joita vielä käytämme. Tämä ihan puhtaasti eettisistä syistä.

En tiedä onko mitään tekoa ekologisuuden kanssa, mutta maitojuoman vaihdoin soijajuomaan. Pohjautuu ajatukseen, että maito on turha aikuiselle ihmiselle ja pyrin välttämään maidon vähäisiäkin aiheuttamia iho-oireita.

Jag cyklar alltid till jobbet istället för att ta bilen. Det känns dumt att släppa ut avgaser i miljön för korts sträckor och jag försöker uppmuntra andra att göra samma sak. Dessutom är det gott för hälsan och en cykeltur piggar alltid upp! ?

Biojätepussit ja ekohammasharja.

Kierrätys, omat kauppakassit kauppareissuille mukaan, mahdollisuuksien mukaan luomutuotteiden käyttö.

Ostin lapsille vaatteita käytettynä, en uutena

1) mä haluaisin kiittää sua tästä postauksesta. Oon ite niiin samaa mieltä kaikesta! Varsinki toi ulkomailta tilailu. Tilatan halvalla meikkejä joita ei välttämättä ees käytetä. Turhaa sanon minä!

2) Mun parempi teko on se että syön koulussa käytännössä pelkkää kasvisruokaa, kun kotona ei oo siihen (vielä) mahollisuutta. _Yritän_ myös ostaa vaatteita kaikkea muuta kuin uutena

Myös meillä on käytössä kestokassit kauppareissuilla, yritetään välttää turhia muovipusseja ja kierrätetään sen verran kun pystytään. Lisäksi välttelen muovirakeita kuorintavoiteissa ja koitan suosia kasvisruokaa liharuoan kustannuksella.

Googletan ja teen hintavertailua. Sama tuote voi olla liki puolet kalliimpi toisessa verkkokaupassa kuin toisessa! Paikallisia kauppoja haluaisin tukea, mutta niiden myyvät tuotteet ovat liian kallita.

Muovirakeiset kuorinnat olen myös pyrkinyt jättämään pois

En enää kanna ostoksia muovikasseissa kotiin. Ja pyrin ostamaan vain tarvittaman määrän ruokaa.

Yhteiskunnallinen:)

Mä olen vähentänyt shoppailua urakalla ja ostankin melkein kaikki vaatteet nykyään kirpparilta! Ruoan kanssa pitäisi alkaa olemaan tarkempi, sitä menee ihan liikaa hukkaan.

Pyrin nykyään ostamaan vähemmän, mutta laadukkaampaa. Luonnon materiaalit ja kotimainen käsityö ovat toivottavasti kestävämpi valinta, kuin aiemmin vaatekaappiani täyttäneet akryylit ja polyesterit. Pitkän harkinnan jälkeen jätin myös IKEAN edullisen ruokapöydän kauppaan ja ostin sen sijaan oman kotikuntani puuartesaanin valmistaman upean koivupöydän. Eikä ole kaduttanut <3

Olen vähentänyt muovin määrää arjessani käyttämällä mm. kestokassia ja ottamatta hedelmäpussia joka hedelmille ja vihannekselle (harva hedelmä tai vihannes lopulta tarvitsee suojapussia) ?

Muovinkierrätys, vaikka se onkin vaatinut jätteiden säilömistä kaapissa ja viennin keräyspisteelle marketin parkkipaikalla. Onneksi kohta on tulossa keräys taloyhtiön toimesta 🙂

Suosin myös ei-muovillisia rakeita kosmetiikassa, mutta olisi kyllä hienoa, jos muovin määrää pakkauksissakin voisi hillitä. Onneksi Lushin ja Sulapacin kaltaiset yritykset raivaavat tietä! Ekologinen pakkaus vaikuttaa hyvinkin ostopäätökseeni, etenkin jos se on toteutettu hyvällä maulla. ?

Ostin lushista kiinteän suihkusaippuan jota normaalisti myydään pullossa. ?

Olen suosinut reilun kaupan tuotteita ainakin elintarvikkeissa. Muovikassien käytöstä olen luopunut jo aikoja sitten; olkalaukussa kulkee aina mukana kankainen ostoskassi.

Käytin kaupassa kangaskassia muovikassin sijaan.

Pyrin ostamaan kaiken, minkä voin, kotimaisena

Käytän pääasiallisesti luonnonkosmetiikkaa ja jos suinkin voin, niin kotimaista sellaista. Shampoo on vaihtunut palashampooseen, mies käyttää myös pelkästään palasaippuaa. Pieniä juttuja yritetään tehdä.

Suosin kotimaista, esim. ruokakaupassa ja myös meikeissä valitsen kotimaisen ulkomailta tulleen sijasta

Kasvissyöjäksi ryhtyminen pari vuotta sitten oli isompi ja täysin eettisistä syistä tehty päätös. Viimeisin parempi valinta oli ehkä se, että aloin lajittelemaan muoviroskat, kun sellaiselle keräysastia vihdoin tuli pihaan. Muovia on kyllä turhan paljon pakkauksissa, sen ostamista voisin tietoisesti vältellä enemmän.

Kävin juuri ostamassa osan joululahjoista kivijalkakaupoista.

Loistava postaus. Sait minusta juuri vakilukijan.

Tämä oli niiiiiiiin hyvä kirjoitus! Sillä lukiessa tunsin miten poskiani alkoi punottamaan ja pisto sydämessäni oli ehkä verrattavissa enemmän viiltoon. ”Keksin” vaikka minkälaisia tekosyitä, mutku mutkuja mutta oikeasti tarvitsin tällaisen muistutuksen ja hieman ehkä potkun pepullekin että osaan kyllä toimia paremminkin.
En ole ihan huithapeli kuitenkaan, kierrätän, vien muovitkin kierrätyspisteeseen, ostan paljon vaatteita kirpputoreilta ja lahjoitan omat vanhat myös, lahjoitan rahaa Intiaan jne mutta tiedän että voisin tehdä paljon paljon paremmin. Viimeisin hyvä valinta on vaihtaa joka kuukausi joku käyttämäni ruoka luomuversioon, niin että pikkuhiljaa luomuruoan määrä lisääntyy ilman että se tuntuu lompakossa kertarysäyksellä ja näin se uusimman ostaminen ehtii aina muuttua tavaksi. Ja uusin hyvä valinta on että pohdin jatkossa aina ennen ulkomailta halpaa tilatessa että saako sitä Suomessa hyvän palvelun päästä.
Kiitos!

Ostin kokeeksi Sokoksesta Organic Shop sarjan shampoon ja hoitoaineen, tuotteet vaikuttavat oikein laadukkailta ja mikä parasta ne ovat edullisia ja luomulaatua.

Pyrin ostamaan kotimaista ja luomua. Viimeksi kaupassa tuli etsittyä uutta tuotetta ruoanlaittoon ja syynäsimme kovasti kaikista pakkauksista joutsenlippua ja tarkistimme valmistusmaat. Suomalainen tuote löytyi ja se lähti kotiin 🙂

Pidän laukussani aina kangas- tai kestokassia, jottei kauppareissulla tarvitse ostaa muovipussia.

Lihan syönnin vähentäminen.

Käytän kestokasseja ja ostan osittain luomuna ruokaa ja kosmetiikkaa. Myös esim. tiskiaine, pesusieni ja hammasharja on ostettu luonnonmukaisena.

Yritän ostaa vain suomessa tuotettua ruokaa, vaikka halvemmalla saisi ulkomaalaista.

Suosin kotimaisia tuotteita ja käytän luonnonkosmettiikkaa. Pyrin vähentämään muovijätettä omalta osaltani.

Tänään ostin reilun kaupan kahvia 🙂

Jätin matkan varaamatta ja vietän loman kotona 🙂

Olen vähentänyt turhaa vaatteiden shoppailua ja alkanut ostaa enemmän käytettyä tavaraa.

Suosin kotimaista myös nettikaipoissa. En koskaan tilaa ulkomailta.

Itsekin pyrin ottamaan kauppareissuille kangaskassit mukaan. En tiedä onko kyse paremmasta valinnasta vai mistä, mutta vastikään annoin pari lahjaa Joulupuu-keräykseen.

Ikävä kyllä kotimainen on yleensä kalliimpaa ja siksi ostan myös paljon ulkomaisia tuotteita ulkomailta.

Kyseinen firma on varmaan sama josta itsellä on ristiriitainen näkemys. Paljon pahaa lukenut ja kuullut mutta sitten taas työllistävät myös kehitysvammaisia joita taas moni taho ei halua palkata. Kehitysvammaisen nuoren äitinä saa olla kuulemmassa ”syitä” miksi lapsi ei sovi minnekään.

Ja toisaalta, en tiedä kaikkien muiden paikkojen ns. aatteista yhtään mitään, saattaa olla että oma lähikauppias on samaa porukkaa, siitä vaan ei ole vedetty otsikoita.

Ostan kotimaisia vihanneksia, hedelnmiä ja juureksia, mahdollisuuksien mukaan myös luomuna.

Heipähei!
Viimeisin, juuri tänään tapahtunut, se helpoin juttu, eli kaivoin olkalaukustani kestokassin ostoksilleni.
Mukavaahan se olisi ostaa aina kotimaista, mutta minun kohdallani se jää osittain vain kauniiksi ajatukseksi.
Tyrmistyin huomatessani, että Suomi 100-tuotteista niin moni valmistetaankin ulkomailla!

Opiskelen kosmetologiksi ja pääsin koulunkautta tutustumaan Ekopharma Helsinki tuotteissiin ja olen aivan myyty ? Ihania tuotteita ja mikä parasta tuotteet valmistetaan, pakataan ja kehitellään suomessa.

valitsin luonnonkosmetiikkaa synteettisen sijaan.

Jätteiden kierrätys ehdottomasti. Ennen kävi roska-auto kahden viikon välein, nyt se käy neljän viikon välein. Muoviroskaa tulee ihan mielettömästi.

Suosin kotimaista, käytän kestokasseja ja käytän luonnonkosmetiikkaa ja ekopesuaineita 🙂

Valitsen lähiruokaa kaupasta mikäli vain mahdollista. 🙂

Viimeisin parempi valinta tapahtui lidlissä, kun en ostanut kilon jauhelihaa, sillä se ei ollut kotimaista. Muissa liha- ja maitotuotteissa sama juttu.

En ole niin ekologinen, kuin voisin olla. Pieniä asioita kuitenkin. Minulla on ollut jo useita vuosia aina sellaisia ohuita ja kevyitä kangaskasseja käsilaukussa, niin ei tarvi kaupassa ostella muovikasseja.

Ostamme vain yhden lahjan jokaiselle Kulutan vähemmän rahaa jouluvalmisteluihin.

Hei tosi hieno postaus! Just tuo että tilataan pikku paketteja ulkomailta vie hillittömästi energiaa ja pakkausmateriaalia. Ihan sama periaate että ostan Suomesta niin paljon kuin voin, myös yrittäjyyden vuoksi, ja jos jotain on joskus pakko tilata ulkomailta, se on sellaista mitä en täältä saa edes korvaavana.
Samoin just jätin tuon nimettömän yrityksen pois ostopaikoista kun kirjoitin mistä tuotetta saa. Huvittavaa kyllä, tuote oli hyvin ekologinen ja reilun kaupan tuote ja sitten sitä myytiin tuollaisessa paikassa :/
Kukaan ei ole täydellinen mutta aina voi yrittää tehdä vihreämpiä valintoja.

Laukussa on pieni kangaskassi pienille ostoksille mukana, joten voi jättää muovikassin ottamatta. Viikon ruokaostoksia tehdessä käytetään kestokassia.

Valitettavasti piskelijana on pakko yleensä tehdä ostokset siellä, missä on halvinta. :/ Eli paljon tulee kosmetiikkaa tilattua ulkomailta. Suosin kuitenkin luonnonkosmetiikkaa ja tietysti eläimillä testaamatonta kosmetiikkaa. Pyrin arkielämässä mahdollisuuksien mukaan ekologiseen elämäntapaan: mahdollisimman vähän autoilua, kasvispainoitteista ruokaa enkä esimerkiksi lotraa turhaan vedellä.

Useasti otan kauppaan kangaskassin mukaan ja pyrin ostamaan mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita.

Huulipuna luonnonkosmetiikkaa, vaikkakaan ei suomalaista

Jätän myös muovirakeet kauppaan ja koitan lajitella jätteet tarkasti sekä pitää vaatekaapin pienenä ja olla ostamatta turhaa 🙂

Aloin käyttää ruokaostoksilla kestokassia.

Kestokassia yritän käyttää mahdollisimman paljon. Lisäksi kävelen lähikauppaan,jos ostoksia on vähän. Samalla kroppakin kiittää 🙂

Hieno postaus!Kiitos:)itse yleisellä tasolla sekä omassa lähipiirissäni pyrin eettisyyteen sekä ekologisuuteen kaikissa toimissani, vaikuttaen siten myöskin yhteiskunnallisesti parantavalla tavalla. Tämä on tietysti omantunnon asia, mutta kun asiaa pohtii niin teot alkavat puhumaan puolestaan ja vaikutusmahdollisuudet saavat pontta siipiensä alle. Tärkeä asia! Kiitos kun nostit sen esille tässä yhteydessä, oiva joulukalenteripostaus<3!otetaan nyt yksi esimerkki omasta puolestani; hoivaan erästä vanhuusiän saavuttanutta ystävääni taluttamalla hänet museoihin ja kahviloihin sekä välillä laulukonsertteihin esim kirkkoon, lisäksi oma rakas kilpikonnalemmikkini saa syödäkseen luomutuotettuja ituja ja muita luomulaatuisia viherpiperrysruokia.Halleluja!no ainakin jotain arjen tasolla tulee ihan oikeasti tehtyä maapallon hyvinvoinnin hyväksi,sitten samoin on laitani niitteen hiivatin muovistenmikrorakeiden kanssa, en vaan pysty enää käyttämään niitä, tilalla käytän happokuorintoja sekä AHAhedelmähappokuorintoja, muutenkin luomuruokakin on useammin kuin kerran viikossa jo ostoskorissa ruokakaupassa valintoja tehdessä. Mielestäni olen oikella polulla:)

Kestokassien käyttö kaupoilla 🙂

Olen lisännyt kotimaisten tuotteiden osuutta ostoskorissani

Viimeisin parempi valinta, on että käytän oman kylän kauppoja kun lähtisin ajelemaan lähinpään kaupunkiin. Myös sitä että kaupat pysyisivät myös kylällä. Sillä säästän luontoa, myös se että en oikeastaan käytä autoa vaan kaikki tulee käytyä kävellen. Ja olen opetellut käyttää kestokasseja kauppareissuilla.

Kävelen aina kun mahdollista autolla liikkumisen sijaan:)

Ei ehkä se ihan viimeisin parempi valinta mutta ainakin yksi niistä on ollut päätös ruveta keräämään muovijäte erikseen. Vaikka sitä yrittää käyttää kestokasseja yms niin kummasti sitä muovia kertyy..

En ostanut uusia roskapusseja vaan käytin kaupasta mukaan tarttuneita muovipusseja. Monille itsestään selvyys, mutta itse hoksasin vasta äskettäin.

Luomumunien osto 🙂

Yritän olla ostamatta mitään turhaa.

Lapsen kanssa rattailla kaupassa käynti auton sijasta 🙂

Viimeisin lienee kestokassin käyttö, joka on aina mukana kauppareissuilla, ja yritän välttää muovikasseja esim. apteekissa jne, vaan otan tavarat omaan laukkuuni. Tosin oon huomannut et tietyt kaupan ruokakassit on parhaimpia roskispusseja, joita olen löytänyt, joten niitä tulee välillä ostettua ihan tämän takia. Ne roskapussit tulisi sitten muuten ostettua kuitenkin erikseen.

Viimeisin parempi valintani oli se, kun päätin tapaavani isovanhempiani useammin 🙂

Olen alkanut käyttää luonnonkosmetiikkaa… Alussa, mut hiljaa hyvä tulee?

Mä hankin itselleni joululahjaksi kuukupin ?

Olen luopunut muovikassien ostamisesta, kuljen ostoksilla aina kangaskassi mukana-

Ostin lapselle villasukkia ja hanskoja kirpparilta. Olisin saanut uusiakin teetettyä sukulaisilla, mutta suosin ennemmin kierrätystä. 🙂

Kierrätän ahkerasti ja ostan kaiken melkein kirppiksiltä, sekä myös myyn sielä itse tarpeetonta.

Ostan suurimman osan vaatteistani käytettynä kirppareilta.

Itse yritän valita luonnonkosmetiikkaa ja luomuruokaa, mutta aina ei siihen opiskelijabudjetilla ole mahdollisuutta.

Viimeisin ekologinen tekoni oli kunnostaa vanhasta uutta.

Käytän kestokassia,vähennän ruokajätteen määrää.

Parhaani mukaan yritän suosia luonnonkosmetiikkaa….

En osta koskaan muovipussia kauppareissulla, vaan kuljetan aina mukanani kangaskassia tai kestokassia.

Kestokassi käytössä muovipussin oston sijaan! 🙂

Olen siirtynyt kasvispainotteisempasn ruokavalioon. Suosin luomua.

Viimeisin parempi valintani on ollut muovipusseista luopuminen!

Olen vienyt joulusiivousta tehdessäni ylimääräisiä vaatteita kierrätykseen 🙂

Yritän syödä enemmän kasviksia. Kauppaan menen yleensä aina oman kassin kanssa,

muovipussit on jäänyt ostamatta ja olen siirtynyt kestokasseihin.

Viimeisin parempi valinta oli eilen illalla puhua totta, ja tässä tapauksessa se oli parempi valinta.

Parempi valinta oli jättää ostamatta pusero, jota kaupassa hypistelin. Se ei olisi sopinut sittenkään muihin vaatteisiini.

Päivittäinen parempi valintani on pyöräily, myös tuulessa ja tuiskussa.

Julkisten käyttö mahdollisimman paljon.

Viimeisin parempi valinta oli lihansyönnin vähentäminen 🙂

Viimeisintä en osaa sanoa, mutta muuten yritän tehdä pieniä valintoja vähän kerrallaan. Esim. muovikasseja en ole ottanut/ostanut enää varmaan kahteenkymmeneen vuoteen, kierrätän kaiken mahdollisen, vältän turhan ostamista ja ostan harkiten, ostaessa mielummin läheltä kuin kaukaa hankittuja/tuotettuja. Suihku kiinni, kun pesen hiuksia. Enemmin pyörällä tai kävellen kuin autolla. Jne. Parannettavaakin vielä on, mutta ainakin suunta on oikea.

Kangaskassit, kierrätys ja kirppistely. Kiitos, kun kirjoitit tärkeästä aiheesta.

En nyt muista, mikä olisi ollut suurin viimeaikainen parempi valinta, mutta opiskelujen alettua syksyllä olen pyrkinyt joka kerta opistolla syödessäni valitsemaan kasvisruuan. Se on sekä terveydelle että ympäristölle parempi valinta 🙂

en nyt muista,muta yleensä pyrin valitsemaan kotimaisia tuotteita mahdollisuuksien mukaan.

En osta muovikasseja. Laukussani on aina pieneen tilaan mahtuva kassi. Samoin autossa parikin kassia (isompi ja pienempi) yllätyskauppareissuja varten. Lajittelen jätteet. Ostan kotimaisia tuotteita, erityisesti lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan.

Ei nyt mikään iso teko, mutta olen välttänyt muovipussien ostoa ottamalla mukaan repun yms ostoksille.

Tuin viikonloppuna taas suomalaisia käsityöyrittäjiä (naisia). Pyrin ostamaan silloin tällöin suomalaisten pienyrittäjien koruja ja muita itse tehtyjä tuotteita. Vaikka itsekin osaan koruja ja käsitöitä tehdä niin tykkään silti tukea niitä, jotka yrittävät elättää itseään tällä tai muulla pienyritystoiminnalla Suomessa.

Käytän omaa kangas kassia kaupassa käydessäni 🙂

Käytän aina omaa kangaskassia kun käyn kaupassa

Kaupassa käydessä käytän kangaskasseja sekä vältän kuorinta-aineita joissa on mikromuoveja.

Viimeisin parempi valinta oli juurikin ottaa omat kauppakassit mukaan, jotta ei tarvitse ostaa muovikasseja.

Viimeisin parempi valinta oli pysähtyä ja miettiä joka tuotteen kohdalla joita olen klikkailemassa ostoskoriin, että tarvitsenko tätä todella vai onko kyse vain haluamisesta. Näin välttyy turhilta heräteostoksilta, joita olen tehnyt paljon aikaisemmin.

Oma kangaskassi ollut mukana ostoksilla jo vuosien ajan. (Paljon aiemmin kuin kestokassin käyttäminen alkoi olla ”trendikästä” sillä en halunnut kotiini muovikassivuorta). Käytän kaikki kosmetiikkatuotteet loppuun asti, leikkaan muoviset pakkaukset puoliksi niin saan käytettyä viimeisetkin rippeet pakkauksesta. Kotimaista suosin mahdollisuuksieni mukaan.

Meillä on alettu ostamaan enemmän luomu tuotteita. Kauppa käynneillä ei osteta muovipusseja, vaan on omat kauppakassit mukana. Suositaan suomalaista.

Pyrin käyttämään kaikkea muovista niin pitkään ja monta kertaa kuin mahdollista ettei tulisi turhaa jätettä.

Lähiruokaa tulee välillä suosittua.

Kun muutimme vuosi sitten omaan asuntoon, niin aloimme kierrättää kaiken mahdollisimman hyvin. Taloyhtiöstä onneksi löytyy biojäte sekä pahvi-, paperi-, metalli- ja lasijakeet. Muovit viedään läheisen kauppakeskuksen muovikierrätyspisteelle. Muovien kierrätys säästää myös jätekustannuksia taloyhtiössä, joten itsekin siitä hyötyy 🙂

Ostin viime kauppareissulla kotimaisia kasviksia ja jätin muovikassin ottamatta sillä sain kaikki kannettua autoon mukanani.

Se että ostan hyvin harvoin muovikasseja, laukussa on aina kangaskassi

Viimeisin parempi valintani oli ekologinen. Vaateostoksilla sulloin vaateostoksia samaan pussiin, enkä ottanut jokaisesta kaupasta erillistä pussia.

Viimeksi ja usein käyttämäni valinta on ollut kauppan lähtiessä vanhan muovikassin kotoa mukaan ottaminen!

Viimeisin valintani on ollut siirtyä enemmän kasvispainotteiseen ruokavalioon, tosin ei ainoastaan eettisistä syistä. Lisäksi olen tänä vuonna alkanut kierrättää aiempaa enemmän.

Viimeisin valintani on ollut että kierrätän muovia. Ennen heitin muovi roskat seka roska koriin ä. Olin välinpitämätön mutta nyt olen muuttanut tapoihin yrittän kierrättää niin paljon kun mahdollista.

Aamen! Oon niin samaa mieltä sun kanssa. Valitsen ensisijaisesti ostopaikkani omalta paikkakunnalta, toiseksi kotimaisen verkkokaupan/toimijan ja sitten vasta harkitsen kauempaa ulkomailta tilaamista, jos ja kun tuotetta ei muualta saa. Sitä on kyllä todella harvoin tarvinnut tehdä. (oon 2 kertaa tilannut joulukalenterin Lookfantasticilta) tänävuonna se tuli eleveniltä

Miulla tuli vauvan myötä aika lailla uusia ajatuksia kuluttamisesta,vastuullisuudesta kuluttajana,paremmista valinnoista,kierrättämisestä sekä ympäristöstä.Aloin ajatella että jokainen valinta jonka ympäristön hyväksi teen on askel lähempänä parempaa tulevaisuutta omalle lapselle ja hänen lapsilleen.Jätän turhat ostokset ostamatta,ostan brändeiltä minkä kanssa puhun samaa kieltä sekä kannan vastuun jälkeen jättämistäni jätteistä kierrättämällä oikein.

Pidin taukoa kaikesta ylimääräisestä ostelusta.

Pyrin ostamaan ainakin kotimaista ruokaa.

Oma eettinen valintani on vegaanius 🙂

Viimeisin teko on varmaan se, että valitsin yliopiston ruokalassa kasvisruokaa. Olen viime aikoina pyrkinyt aina ottamaan, jos kasvisvaihtoehto on yhtään omaan makuun. Tämä on sellainen yksinkertainen arjen valinta, joka ei ehkä yksinään maapalloa pelasta, mutta itselleni ei koidu lainkaan vaivaa niin ”parempi valinta” on helppo tehdä.

Viimeaikoina olen tietoisesti valinnut luonnonkosmetiikkaa synteettisen sijaan. Erityisesti ihon- ja hiustenhoidossa haluan välttää turhia kemikaaleja ja säästää luontoa.

Olen pyrkinyt vähentämään ruokahäviikkiä, sekä pienten hevipussien käyttöä.

Suosin ruuan suhteen kaupassa kotimaisia raaka-aineita. Ostan aina kotimaisia vihanneksia, maitotuotteita ja lihaa. Pidetään Suomi työllistettynä, tuetaan suomalaisia tuottajia ja ekologiseltakin kannalta on parempi suosia kotimaista.

Viimeisin oli päätös ommella kaikki vaatteet jatkossa itse (ulkoilua ja alusvaatteita lukuunottamatta) ja mahdollisuuksien mukaan kotimaassa tuotetuista kankaista. Näin minimoin lapsityövoiman ja alipalkatun työvoiman käyttöä, ja saan samalla oikeanlaisia vaatteita sekä harrastuksen.

Suosin paljon kotimaisia ja niin paljon kun mahdollista lähiruokaa .

En tiedä teinkö paremman valinnan. Ostin mökkireissulla mökkikaupan alekorista eurolla Lumenen Arctic agua 3D cream-gelin kuivalle iholle. Saunan jälkeen totesin, ompa hyvä voide. Jäi mieleen et sinne jäi niitä euron voiteita vielä viisi. Kipitin siis koiran kanssa seuraavanapäivänä 8km/suuntaansa metsätietä kävellen ostamaan ”unohtuneita” kananmunia ja samalla haalin nuo loput voiteet jemmaani. Itseeni ja onnistuneeseen SuloVileen hankintaan tyytyväisenä googlailin mökille palattuani voidetta jo osuin blogiisi…
No oli mulla reppu ja koirakin tykkäsi lenkkeillä ja kenellekään en kehtaa tunnustaa lenkkeilleeni koiran kanssa ostamaan kaupan alehyllyä kasvovoide loppuunmyyntituotteita. Vaikka tein parivuotta sitten päätöksen etten hamsteroi mitään kosmetiikkaa, näin nyt kävi.

Valitsin kestokassin kaupassa muovikassin sijaan.

Syyskuun alusta en ole ostanut muovikasseja – paitsi sen yhden, jonka tytär ehti laittaa kassan hihnalle.

Käytin kauppakassia muovipussin sijaan. Tosin teen tätä päivittäin!

Apua. Mikähän on viimeisin! Esimerkiksi kauneustuotteissa kiinnitän huomiota mikromuoveihin ja kauppaan tms lähtiessä otan aina oman pussin mukaan. Uusiokäytän myös hedelmäpussit ja kierrätän arjessä vähintäänkin lasit,pahvit,paperit,metallit sekä ruokajätteet. Ainahan tuota parannettavaa olis :S

Käytän kangaskassia ostoksilla.

Ranteisiin hieman hieraisen, olen varovainen tuoksujen kanssa allergisten läheisten vuoksi

Jätin ihanan hameen kauppaan, vaikka se oli alessa ja olin katsellut sitä jo aiemmin. Minulla on kaapissa jo monia hameita – en tarvitse lisää! Yritän tällä vaateostosten saralla tehdä parempia valintoja eli jättää ainakin täysin turhat ostamatta. Jatkuva rahanmeno ja halpisvaatteiden epäekologisuus ja -eettisyys saavat aikaan huonoa omaatuntoa.

Käytän kangaskassia ostoksille.

Oon viimeinkin onnistunut siinä että laukussa kulkee aina kangaskassi johon pakkaan ruokaostokset, ja koiran kakkapussit vaihdoin biohajoaviksi. Toisaalta sitten kun ei osta muovipusseja, joutuu ostamaan roskapusseja – jotka on muovia -.-

Yritän hyödyntää kauden kasviksia ynnä muita jotta olisin ekologisempi.

Vältän autoilua jos matkan pystyy kulkemaan esim. kävelemällä tai julkisilla.

Kierrättäminen ylipäänsä, mutta myös liian pakkausmateriaalin välttäminen (juurikin esim. muovipussit, kuten moni edellä on jo kommentoinut)

Yritän päästä paperittomaan toimistoon, vältän kaikkea turhaa tulostamista.

Vuosia olen jo käyttänyt kangaskassia ostoksille ja kierrättänyt. Uusimpana tulee mieleen nämä muovittomat kuorinnat.

En käytä muovipusseja kuin pakon edessä, vältän turhaa tulostamista ja kierrätän mahdollisimman paljon.

Käytän kangaskasseja muovipussien sijaan!

Käytän aina kangaskassia!

Vaihdoimme kaikki lamppumme ledeihin ja pyrimme muutenkin mahdollisen alhaiseen veden ja sähkön kulutukseen. Kaupassa aina mukana kestokassi.

Itsekin olen nimeltä mainitsematonta liikettä boikotoinut jo pitkään vaikka sieltä tilaamalla saisikin monta tuotetta halvemmalla. Ja kyseisestä syystä taas suosin valinnoissani tiettyjä firmoja jotka ovat kanssani samoilla linjoilla 🙂
Ja viimeisin valintani on juurikin muovirakeettomat kosmetiikkatuotteet.

Jouluostoksia tehdessäni otin kangaskassin mukaan ja pakkasin kaikki ostokseni siihen. Pyrin jatkuvasti vähentämään muovijätteen kertymistä omalla kohdallani.

Olen lisännyt tämän vuoden aikana paljon kasvisruokaa ruokavalioon

Vien muoviroskat muovin keräykseen ja ylipäätän olen satsannut kierrätykseen tänä vuonna 🙂

Kaupasta en osta koskaan muovikasseja! Aina on kangaskasseja mukana.

Käytän kestokassia

Kangaskassi mukana kaupassa ja valitsin viime kauppareissulla reilun kaupan banaanit 😉

Muovisen hedelmäpussin sijaan ostan ja punnitsen hedelmät pesupussissa 🙂

Kierrätys

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *