Glitz & Glam

Joulukalenterin luukku 11: parempia valintoja + arvonta

Teksti: Minna / Glitz & Glam
*Kaupallinen yhteistyö: postaus sisältää affiliate- eli mainoslinkkejä

Tänään avaamme Glitz & Glamin joulukalenterin 11. luukun. Tämä perinteeksi muodostunut joulukalenteri on toteutettu tänä vuonna yhteistyössä eleven.fi* -verkkokaupan kanssa. Avaan päivittäin heiltä saatua elevenin joulukalenteria ja kirjoitan luukusta saadun tuotteen inspiroimana sisältöä teidän luettavaksi. Päivittäiset arvontapalkinnot mukailevat kalenterin sisältöä, jotka tarjoaa eleven.fi. Glitz & Glamin joulukalenterissa on yhteensä 25 luukkua, joten joulupäivään asti on joka päivä postauksia ja arvontoja.

11. luukku

Tämä 11. luukku sisälsi elevenin oman tuotteen – kangaskassin ja pinssin. On tietenkin selvää, että 11. luukku on jotenkin eleveniä. Kangaskassin ajatus kalenterissa on ekologisempi ajattelu. Käytettäisiin kestokasseja muovisten ja paperistenkin kauppakassien sijaan. Sallitteko minulle tähän luukkuun täysin vapaan aiheen? Tai haluaisin ottaa päivän aiheeksi paremmat valinnat, joka sivuuttaa kangaskassin ideaa.

Vaikka Glitz & Glam on kauneusblogi, on blogin takana minä, jonka elämä, maailma ja ajatukset pyörivät muunkin ympärillä kuin kauneusasioiden. Olen hieman kirjoitellutkin paremmista valinnoista sekä pyrkinyt yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kertomalla hyväntekeväisyysjutuista. Me 2010-luvun ihmiset mietimme näitä nykyään ihan massoina. Enää tällaiset asiat eivät kiinnosta vain fanaattisia luonnonsuojelijoita tai niitä ”kukkahattutädeiksi” parjattuja. Aika monesta meistä on muodostunut se parjattu kukkahattutäti, joka tarkoittaa toisista välittämistä. Jokainen meistä omaa erilaisia arvoja ja haluamme vaalia niitä näkyvämmin ja kuuluvammin. Tietous on lisääntynyt, joten olemme heränneet siihen, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa – ainakin jossain määrin. Markkinataloudessa kuluttajilla on valtaa! Yksilö ei yksinään suuria vaikutuksia saa aikaan, mutta muutamat yksilöt lisää, niin sille syntyy jo vaikutusta.

En voi sanoa itseäni ekologisimmaksi ja eettisimmäksi ihmiseksi, mitä maa päällään kantaa. Oikeastaan aika harva länsimaalainen voi itseään pitää erityisen täydellisenä vihreiltä ja eettisiltä arvoiltaan. Mutta aina mekin voimme vähän parempia valintoja tehdä.

On vähän haastavaa määritellä parempien valintojen kriteerejä, sillä tekemällä jonkun vähän paremman valinnan, saatat ajattelematta kannattaa jotain muuta haitallista. Monesti meinaa aivot mennä solmuun, kun yrittäisi miettiä, että kuinka tekisi oikein? Siksi itse olen lähestynyt pienin askelin ja sillä ajatuksella, että teen vähemmän huonoja valintoja. Siksi harmittaa suunnattomasti, kun toisinaan netistä lukee kommentteja, joissa joku asettaa itsensä muiden yläpuolelle ja sieltä tuomitsee toisia. On tosi sääli, että tällainen ihminen ei ajattele vain pahentavan tilannetta. Jos joku yrittää olla parempi, niin sitä kannattaisi kannustaa, eikä mennä ampumaan alas ja siinä sivussa pönkittää omaa paremmuuttaan. Tämä pätee oikeastaan kaikkeen, kuten elämäntapamuutokseen, opiskeluun, kauneudenhoitoon, lasten kasvatukseen jne. Kaikkeen! Jos joku yrittää tehdä oikein ja paremmin, sitä pitäisi kannustaa, eikä huudella, ettei se riitä mihinkään. Jos haluaa vaikuttaa, kannattaa sekin tehdä positiivisuuden kautta. Ei syyllistämällä, ei teilaamalla, eikä paheksumalla. Jostain se pätijäkin aloitti, sillä aika harvassa ovat ne, jotka yhdessä yössä muuttuivat kaikilla osa-alueilla ”paremmiksi” ihmisiksi. Yleensä se lähtee jostain, ja siitä etenee seuraavaan ja seuraavaan. Siksi olisikin tärkeää kannustaa, eikä ampua alas riittämättömänä ja vaatia enemmän välittömästi.

Minulla ei ole mitenkään erityisen paljon niitä parempia valintoja, mutta on muutamia. Mitä jos kertoisin niistä paremmista valinnoistani, jotka näkyvät teille lukijoille näkymättömyydellään? Ette ehkä välttämättä niistä tiedä, koska ne eivät näy täällä. Sille on syynsä, että jokin asia ei täällä näy.

Saan jonkun verran kommentteihin vinkkauksia siitä, kuinka ulkomailta saa tuotteen X paljon halvemmalla. Kyllä, tiedän sen. Tiedän, että ajatus on kaunis tietoa jaettaessa, mutta minulla on tähän ihan syynsä, miksi halvimmat ulkomaan vinkit eivät ole postauksissani. Tiedän myös, että niillä saisi haalittua lukijoita, mutta minulla on valinta. Joskus 5 vuotta sitten lähdin toteuttamaan valintaani. Vähensin ulkomailta tilaamista. Sen sijaan ostin vaikka vähemmällä kotimaasta. Tietenkin ulkomailla käydessä teen ostoksia, sillä tarkoitukseni ei ole olla ostamatta mitään ulkomailta. Sehän olisi ihan hupsua. Tarkoitukseni on tukea kotimaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Matkoilla shoppaillaan ja välillä ulkomailtakin tilaan, mutta en säännöllisesti ja halvemman perässä. Minulla on myös tällainen periaate, että en nosta esiin täysin ulkomaalaisia yrityksiä. Poikkeus toki silloin, kun tuotetta ei löydy kotimaisilta myyjiltä. Tarkoitukseni on kuitenkin palvella teitä lukijoita, mutta haluan sen kuitenkin tehdä omilla arvoillani ja valinnoillani. Koska en tilaa ulkomailta, en myöskään niitä linkittele. Poikkeuksena sitten, jos olen tilannut ulkomailta tai ostanut sieltä. Uskon, että ulkomailta tilaavat osaavat itse sitten etsiä ne paikat, joista halvemmalla löytää.

Eli sille on syynsä, että Glitz & Glamissa ei esitellä mistä ulkomaalaisesta kaupasta löytää halvimmalla. Aina kun me suomalaiset ostamme ulkomailta, heikennämme oman maamme yrittäjyyttä. Kun nykyään ulkomailta tilaaminen aiheuttaa Suomen Postille ruuhkaa ja ongelmia, voi päätellä määrää ihan huikeaksi. Ajatelkaapa, jos edes puolet niistä ostoista tehtäisiinkin Suomessa? Kivijalkaliikkeet ovat jo lähteneet kaatumaan, kuten Anttila ja Seppälä. Stockmann on kaiken aikaa vaikeuksissa. Mitä tulee tapahtumaan kotimaisille verkkokaupoille? Pystyvätkö sinnittelemään sinne asti, kun kaikista EU:n ulkopuolisista ostoksista tulee maksaa arvonlisävero?

Tämä on minun yksi valintani, enkä tietenkään halua tuomita muiden valintoja, mutta tietysti toivoisin mahdollisimman monen päätyvän samaan valintaan. Edes muutaman kerran shoppaillessa valitseekin kotimaisen kivijalkaliikkeen tai verkkokaupan. Se on teko meidän kaikkien hyväksi, koska se työllistää meitä ja tuo verovaroja, sitä kautta hyvinvointia meille jokaiselle. Asiat ovat monimutkaisia ja monisyisiä, mutta karkeasti ja mutkia suoristellusti, se on sijoitus omaan ja lasten tulevaisuuteen.

Huh, olipa minulla tästä aiheesta paljon sanottavaa. Ei pitänyt ihan näin pitkästi kirjoittaa.

Toinen blogissani näkyvä valintani on muovirakeet. Se alkoi ensin sillä, että en esitellyt blogissani muovirakeellisia kuorintoja. Minulla on niitä edelleen varastoissani, mutta huomaan saavani huonon omatunnon, jos yritän käyttää niitä loppuun. Siksi ne näyttävät jäävän käyttämättä. Kuorintojen muovirakeet kulkeutuvat pienen kokonsa vuoksi vesistöihin. On varmasti kertomattakin selvää, että ne eivät kuulu luontoon. Sieltä ne kulkeutuvat lopulta meidän ruokapöytiimme.

Onneksi isot kosmetiikkajätit ovat alkaneet reagoimaan tähän ongelmaan. Pakkohan heidän on, sillä me nykyajan ihmiset teemme arvovalintoja. Jos jokin brändi ei toteuta arvojamme, jäävät tuotteet kauppojen hyllyille. Onneksi niin moni on lähtenyt boikotoimaan muovirakeita. Yksi pieni valinta, mutta suuri merkitys silläkin lopulta.

Aiheesta voi lukea lisää Ylen sivuilta.

Sitten on eräs yritys, jota boikotoin. Boikotointi näkyy myös sillä, että en suosittele tai linkittele ko. yrityksen sivuille. En halua mainita sitä nyt tässä, koska en halua olla lietsoja. Syynä boikottiini on ko. yrityksen kytkökset rasistisiin propagandajulkaisuihin. Yrityksen keulakuva on ihan tuomittu siitä, joten kyse ei ole mistään valeuutisesta, josta olisin johtopäätelmäni tehnyt. Moni varmasti nyt arvaa, kun annoin lisävihjeen, mutta asiasta tietämättömille sanon, että googlettamalla löytää tietoa asiasta. En halua mainita yritystä tässä, koska haluan asiasta tietämättömien kaivavan itse tiedon ja tutkivan löytämäänsä tietoa. Näin minä en ole vaikuttaja, vaan itse löydetystä informaatiosta pystyy rakentamaan oman mielipiteensä ja näkemyksensä.

Tässä minun valinnassani on kyse siitä, että en halua kannattaa yrityksen harjoittamaa propagandaa. Heidän asiakkaiden tuomilla rahoilla sitä ko. toimintaa harjoitetaan. Yksi suomalainen brändi kieltäytyi jatkamasta yhteistyötä tämän yrityksen kanssa. Odotin useamman päätyvän samaan.

Tällaisia blogissa näkymättömiä valintoja minulla on. Omassa siviilissäni on tietysti monta parempaa valintaa lisää. On sellaisia jo koko elämäni toteutuneita, jotkut uusia, jotkut sellaisia satunnaisempia parempia valintoja. Kaikilla on merkitystä kokonaisuudessa, vaikka näin pienenä ihmisenä tuntuukin välillä merkityksettömältä. Huomaan, kuinka näistä puhumalla uusia ihmisiä innostuu miettimään omia valintojaan. Niin minullekin on käynyt. 🙂

Koska 11. luukun sisältö on saatavilla vain elevenin joulukalenterista, on tälle päivälle arvonnassa 40 euron lahjakortti eleven.fi* -verkkokauppaan. Sen saa käyttää haluamaansa tuotteeseen/tuotteisiin.

Osallistumisohjeet lahjakortin arvontaan ovat seuraavat:

  • Kommentoi tähän postaukseen ja kerro mikä on sinun viimeisin parempi valinta? Oliko se yhteiskunnallinen, ekologinen, eettinen? Mikä? Jokaisella meillä on jokin valinta, mutta emme aina tiedosta niitä.
  • Muista laittaa sähköpostiosoitteesi sille tarkoitettuun kenttään (vain minä näen sähköpostiosoitteet). Otan voittajaan henkilökohtaisesti yhteyttä.
  • Osallistumisaika päättyy ti 19.12. klo 23.59.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Glitz & Glamin joulukalenteri 2017 on toteutettu yhteistyössä:

X