Glitz & Glam

5 parasta keinoa pelastaa hiusvärimoka kotikonstein

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

No niin! Käsi pystyyn, kuka on joskus vähän mokaillut kotivärjäilyissään? Tekevälle sattuu, eikä se ole maailmanloppu. Mutta siinä kohtaa kun tekevälle sattuu, niin on aika turha kenenkään sanoa, että ei se ole maailmanloppu. Pahimmillaan se saattaa sillä hetkellä tuntua maailmanlopulta, kun on järkytyksen ja muiden tunteidensa vallassa.

Tämä postauksen artikkelikuva, jossa minulla on vihreät hiukset, on kuvamanipulaatio. Tökerösti värittelin vähän vihreää kuvaan, eikä tarkoituksellakaan näytä liian aidolta. Sivuhuomautus, en kyllä sellaista osaisikaan! Pakko kuitenkin todeta, että vihreä näyttäisi aika hauskalta minulla. En olisi uskonut, että se voisi näyttää noin kivalta.

Mutta on näitä aitojakin värimokia! Vanhimmat lukijat muistavat helmikuun 2015. Minulla oli se vaalennusprosessi ollut jo hetken käynnissä ja sain ensimmäisen kerran jo vähän vaaleahkommalta näyttävän hiuskuontalon. Sen lisäksi, että tavoittelin vaaleutta, tavoittelin viileää sävyä. Minä sitten hiusasioista tietävänä ja sille vihkiytyneenä *itseironisella äänensävyllä* menin buustaamaan silver-tuotettani violetilla suoravärillä.

Lue myös: Hiusvärikokeiluja kotona — Värjäsin hiukseni shampoolla!

Buustasin liikaa ja kuvassa lopputulos. Oikealle puolelle vähän vaan testasin, että miten lähtee lämpö taittumaan. Nappasi välittömästi kiinni ja sain punaiset hiukset. Silloin kyllä teki mieli silittää omaa päätänsä ja kysyä, että miten meni noin niin kun omasta mielestä?

Talvella 2017 mokasin kanssa, mutta tämä moka ei ollut paha. Tästä en edes puhunut mokana, vaikka se oli. Ei ollut tarkoitus värjätä pinkkiä, mutta bruuttasin liikaa pinkkiä suoraväriä hoitoaineeseen, joten sain tosi pinkit hiukset. Ei paha kuitenkaan. Oli kiva kokeilla. Tämän kanssa en tehnyt mitään korjaustoimenpiteitä.

Tämän minun uusimman värin kanssa on myös ollut säätöä. Joskus olen ollut ihan persikkainen, välillä aika pink. Tällä hetkellä olen taas blondi, mutta meinaan kyllä vielä kerran tai pari laittaa suoravärit päähän ja värjätä ihanan hattaratukan.

Värimokia sattuu kaikille. Jopa ammattilaisille. Eräs entinen työkaverini (kampaaja) värjäsi hiuksensa vahingossa vihertäviksi. Kyllä sitä stooria ja väripaniikkia naurettiin, kun siitä hän oli selvinnyt. Oli meinaan juhlat, joissa oli hius- ja kauneusalan ammattilaisia, ja hänellä hiukset vihreät. Ihan vain sellaisesta, että buustasi liikaa sinisellä värinaamiota, kun tarkoitus oli viilentää ruskeaa hiusväriään. Se menikin vihreäksi. Onneksi tilanne oli saatu pelastettua ennen juhlien alkua.

Luen todella, todella usein värimokiin liittyviä avunpyyntöjä somesta. Näitä sattuu tutuille ja tuntemattomille. Neuvoja on kaikenlaisia. Listasin ne 5 vinkkiä, joita itse neuvon minulta kysyvälle tai jossain Facebook-ryhmässä panikoivalle kysyjälle.

Syväpuhdistus

Oikeastaan aina kannattaa aloittaa syväpuhdistavasta shampoosta. Tämä vinkki ei auta hapeteväriin, eikä tummiin ja kirkkaisiin väreihin, jos ne ovat ehtineet kunnolla vaikuttaa. Eikä tämä auta sinisen suoravärin poistoon. Mutta syväpuhdistava shampoo auttaa monesti, jos:

  • hopeashampoo nappasi liian voimakkaasti siniviolettisuutta hiuksiin
  • buustasit hieman liikaa hoitoainetta tai shampootasi jollain suoravärillä
  • tarvitsee pestä ensin mahdollisimman paljon pois, ennen jatkotoimenpiteitä värin haalistamiseksi.

Shampoota tulee hieroa kunnolla hiuksiin, siis aivan todella hinkata puhtaaksi. Sellainen tavallinen sormin pyörittely hiuksiin ja huuhtelu harvoin riittää. Tarvitaan mekaanista hankausta myös. Shampoopesua toistetaan useamman kerran. Syväpuhdistavan shampoon voi myös levittää pyyhekuiviin hiuksiin, antaa vaikuttaa pidempään ja sitten huuhdella pois.

Fairy on tehokas syväpuhdistaja. Moni varoittelee Fairyn allergisoivuudesta keskusteluketjuissa, mutta värimokia ei käsittääkseni tapahdu ihan toistuvasti, säännöllisesti, tiuhassa tahdissa. Näkisin paljailla käsillä käsitiskauksen pahemmaksi kuin värimokansa pelastusyrityksen. Toinen tapahtuu toistuvasti, toinen ei välttämättä koskaan uudestaan. Mutta jos herkistyminen ko. säilöntäaineelle on jo olemassa, osaa kyllä vältellä kaikkea missä sitä on. Onhan se alkoholikin tappavaa ja siihen voi kuolla, mutta kohtuudella ja riittävän harvoin nautittuna ei ole vaarallista.

Lue myös: Parhaat syväpuhdistavat shampoot löydät näiden viiden joukosta!

Sitruuna

Glitz & Glamin varmaan kautta aikojen luetuin postaus on Hiusten vaalennus sitruunalla. Tuossa postauksessa pohdin, että mikä kemiallinen reaktio tapahtuu, kun sitruuna vaikuttaa hiuksissa. En silloin sitä tiennyt, mutta nyt veikkaan, että kyseessä on hapan värinpoisto. Sitruuna on vain miedompi kuin valmiste, jolla tehdään hapan värinpoisto sekä tietysti luonnonmukaisempi, edullisempi ja helpommin saatava.

Sitruunalla poistetaan keinotekoisia väripigmenttejä hiuksista, mutta toki tehostaa myös värjäämättömien hiusten aurinkoraidoituksessa. Mutta ei tällä keinolla luonnostaan tummaa hiusta vaaleaksi muuteta. Sitruunalla saattaa pelastaa aavistuksen liian tummaksi menneen hapetevärin. Ei siis poista sitä kaikkea, vaan saa vähän liikaa tummuutta pois, jos tavoittelikin hieman vaaleampaa. Suoravärien poistossa aika hyvä, mutta ei välttämättä poista kaikkea sinistä suoraväriä.

Lue myös: Hiusten vaalennus sitruunalla — näin vaalennat hiuksiasi sitruunalla

Hapan värinpoistossa keinotekoiset pigmentit pelkistyvät, joka tarkoittaa pigmenttien vaalentumista tai jopa ”värittöksi” muuttumista. Hapan värinpoiston jälkeen on tärkeää puhdistaa pelkistyneet pigmentit pos hiuksista, eli kunnollinen, mekaaninen puhdistus tehokkaan shampoon kanssa. Näin pelkistyneet pigmentit poistuvat hiuksista. Jos niitä ei poista, ne hapettuvat ajan kanssa, jolloin väri tulee osittain takaisin esiin. Vetyperoksidilla saa tarkistettua, lähtivätkö kaikki pelkistyneet pigmentit hiuksista. Jos eivät lähteneet, väri palautuu hiuksiin.

Sitruunamehu hierotaan kosteisiin tai kuiviin hiuksiin, joko kaikkialle tai haluttuun osaan. Annetaan vaikuttaa 15-90 minuuttia. Ei ole yhtä pätevää vaikutusaikaa jokaiselle, vaan tulee itse seurailla tilannetta hiuksessa. Hiusten hierominen ja hankaaminen tehostaa värin irtoamista, joten sitäkin kannattaa vaikutusajalla tehdä. Kun sitruuna on vaikuttanut riittävästi, huuhdellaan hiukset, pestään kunnolla shampoolla (kuten ylempänä neuvoin) ja voidaan käyttää kosteuttavaa hiusnaamiota. Sitruuna kuivattaa hiusta todella paljon. Siksi tulee muistaa kunnollista kosteutushoitoa pidemmän aikaa sitruunakäsittelyn jälkeen.

Askorbiinihappo

Askorbiinihappo toimii vastaavanlaisesti kuin sitruuna. Se poistaa keinotekoisia väripigmenttejä. Niin suoraväriä kuin hapeteväriä. Mitään kunnollista vaalennusta askorbiinihapolla ei voi tehdä. Askorbiinihappohan on C-vitamiinia.

Askorbiinihaposta kannattaa tehdä seos shampoon ja veden kanssa. Muistelisin käyttäneeni joskus 20 g:n pussillista kohden 3-4 ruokalusikallista syväpuhdistavaa shampoota, ja 1-3 ruokalusikallista vettä, jos levitin seoksen kuiviin hiuksiin. Jos levität kosteisiin/pyyhekuiviin, ei vettä tarvitse. Ei ole mitään tarkkaa, kaikille käypää ohjetta vaikutusajasta. Muistelisin, että joskus kokeilin 15 minuuttia ja joskus oli yli tunnin vaikutusaika. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan huolellisesti, pestään vielä shampoolla ja lopuksi hoidetaan tehokkailla hoitoaineilla.

Askorbiinihappokäsittelyn voi toistaa monta kertaa, mutta tulee huomioida hiusten kunto. Ehkä kolmea kertaa ei kannata peräkkäin toteuttaa, mutta esimerkiksi viikon aikana voi tehdä parina päivänä pariin kertaan, jos hius vaan sen sallii. Askorbiinihappo (tai sitruuna) ei vaurioita hiusta, mutta kuivattaa todella paljon. Kuiva hius on taas alttiimpi vaurioitumaan mekaanisesta rasituksesta, kuten hiusten harjauksesta.

Lue myös: Parhaat kosteuttavat hiusnaamiot

Taitto/sävytys

Joissakin tapauksissa tilanne voidaan pelastaa taiton avulla. Tässä vaan tulee muistaa värioppi. Keltaisen vastaväri on violetti, punaisen vastaväri on vihreä ja oranssin vastaväri on sininen.

Joskus voi käydä niin, että liian viileänvärisiä hiuksia värjää tummemmalla, joka on kanssa viileä. Lopputulos voi ollakin vihertävä. Tällaisessa tilanteessa on tapahtunut niin, että hiuksissa ei ollut ennestään punapigmenttejä, eikä hiusvärissäkään ollut. Tällöin kylmät pigmentit ottavat ylivallan. Vihreys kertoo siitä, että hiuksessa on keltaista ja sinistä paljon, mutta ei ollenkaan tai riittävästi punapigmenttejä. Tällöin vihreys tulee esiin.

Tilanne voidaan pelastaa esimerkiksi käyttämällä punaista suoraväriä. Hapetevärissä on se ongelma, että kotivärjäilijä ei voi tuntea käyttämiä aineitaan ihan niin hyvin, että tietäisi millä saa sen sopivan lopputuloksen. Suoravärin kanssa on helpompi pelailla. Punaista suoraväriä voi lisätä shampooseen tai pestä valmiilla punaisella shampoolla. Voi myös käyttää punasävyisiä hiusnaamioita. Kun hiukseen saa punaisia pigmenttejä, vihreys taittuu pois.

Nämä samat vinkit pätevät kaikkiin väreihin. Jos sinistä tulee liikaa esiin, ei hiuksessa ole oranssia (keltaista ja punaista), jos tulee liian punaista, ei vihreää ole (sinistä ja keltaista) riittävästi. Värioppi on avainasemassa tässä vinkissä. Kun kaikkia päävärejä on sopivassa suhteessa, on väri neutraali.

Lue myös: Parhaat värinaamiot hiuksille

Ylivärjäys

Ja sitten se viimeinen oljenkorsi. Pahemman luokan värimokat tekevät monista kotivärimustia. En tätä suosittele, ellei sitten haluakin kokeilla selkeästi tummaa väriä hiuksilleen. Kuitenkin ylivärjäys on se kaikista tehokkain ja se viimeinen oljenkorsi, mitä kotioloissa voi tehdä. Mutta jos et ole valmis ylivärjäykseen, ota yhteyttä kampaajaasi. Hänellä saattaa olla vielä muutama kikka, joilla tilanne pelastetaan.

Varmasti pahimmat ja vaikeimmat jutut ovat siniset suoravärit. Se kun haalistuessaan muuttuu aika vihreäksi, eikä lähde millään! Minulla oli vuonna 2008 sinisiä osioita hiuksissa. Ne haalistuivat vihreiksi, eikä niitä puhtaiksi saanut. Ylivärjäsin ne mustalla, sillä minulla oli silloin muutenkin mustat hiukset.

Lue myös: Tyvikasvu ja harmaat piiloon sekunneissa

Loppuun vielä pari lisävinkkiä suoravärin poistoon, mutta ne toimivat lähinnä vain aivan hiuksen pinnalla olevaan suoraväriin tai viimeistelemään jonkun rankemman puhdistuksen jälkeen värinpoistoa.

Öljyt, kuten kookosöljy liuottaa suoraväriä hiuksen pinnalta. Paljon öljyä hiuksiin, pussi suojaksi ja monen tunnin muhittelua. Irrottaa suoraväripigmenttejä hiuksesta, varsinkin pinnassa olevia. Tämä on loistava hoito ja viimeistely sitruunalla tai askorbiinihapolla tehtyyn värinpoistoon. Lopuksi tuplapesu syväpuhdistavalla shampoolla, niin lähtee rasva ja irronnut suoraväri hiuksista.

Alkoholi kanssa liuottaa hiuksen pinnasta suoraväriä. Siksi käsidesi toimii suoravärin pikapoistoon. Tosin ei hiuksille niin hoitava kuin öljyt.

ÄLÄ YRITÄ VAALENNUSTA!

Sitten lopuksi vielä, mitä ei kannata kotona lähteä värimokalleen tekemään, jos ei oikeasti tiedä mitä tekee. Vaalennus saattaa pahentaa tilannetta. Suoravärit ovat siitä hankalia, että ne eivät aina poistu hapettamalla. Saattaa tulla ikäviä yllätyksiä, jotka ovat pahempia kuin lähtökohta. Violetti saattaa muuttua mintunvihreäksi tai lohenpunaiseksi. Molemmista on kokemusta.

Kampaajat ovat kokeneet yllätyksiä, kun ovat vaalentaneet hiuksiani, jossa on ollut violetteja suoraväripigmenttejä. Kampaajat osaavat tehdä asialle jotain, ja lisäksi heillä on tuotearsenaali, jolla lähteä seivaamaan yllätys.

Lue myös: Hiusvinkki! Suoravärin poisto ennen värjäystä

Näillä vinkeillä saattaa pelastaa syntyneen katastrofin. Lähtökohtaisesti kuitenkin suosittelen, että mitään suuria muutoksia ei kannata alkaa kotona tekemään. Tulee halvemmaksi mennä ammattilaiselle. Mutta toisinaan voi sitten kotihoitotuotteilla käydä kämmejä. Nimimerkillä, kokemusta on! Kuten alussa sanoin, mokia käy ammattilaisillekin, joten niitä voi käydä kenelle tahansa.

Mitä värimokia sinulle on sattunut ja miten seivasit tilanteen?

Lue myös:

Hiusten vaalennus sitruunalla

Tyvikasvu ja harmaat piiloon sekunneissa

Parhaat hopeashampoot

Hiusväri ilman tyvikasvua

Hiusvinkki! Suoravärin poisto ennen värjäystä

X