Glitz & Glam

Hiusten vaalennus sitruunalla

Teksti: Minna / Glitz & Glam
sitruuna2

Värinpoistoa sitruunalla. Monille tuttu juttu, mutta on niitäkin, jotka eivät ole vielä kuulleetkaan. Eli sitruunalla voidaan poistaa hiuksista väriä ja puhdistaa sinne kertyneitä metalleja. Sillä voidaan sen vuoksi kirkastaa vaaleita raitoja tai tehdä raitoja hiuksiin.

sitruuna2

Tiedän, että ne joille tämä oli uusi tieto, heille herää nyt sata kysymystä ja ehkä jopa epäilyksiä. Siksi kerron lyhyesti, että mitä sitruunalla voidaan tehdä ja mitä ei.

Sitruunalla voidaan:

– poistaa hiuksista suoraväriä ja hieman hapeteväriäkin, mutta ei suoranaista vaalennusta pystytä tekemään.

– palauttaa liian kylmäksi (todella harmaaksi, violetiksi, vihertäväksi) hujahtanut hiusväri takaisin lämpimämpään tai neutraaliin.

– poistaa hiuksiin kertyneitä metalleja, joita sinne on kertynyt syystä tai toisesta.

– kirkastaa vaaleaa hiusväriä tai vaaleita raitoja.

Sitruunalla ei voida:

– tehdä täydellistä värinpoistoa. On turhaa yrittää vaalentaa mustia hiuksia sitruunan avulla.

– tummaa tyvikasvua on myös turha vaalentaa, sillä sitruuna ei oikeastaan tehoa käsittelemättömiin hiuksiin.

Sitruunalla on mahdollista:

– tehdä aurinkoraitoja käsittelemättömiinkin hiuksiin. Sitruunaa haluttuihin hiusosioihin ja puoli tuntia auringossa oloa.

 

Lue myös: 5 parasta keinoa värimokiin kotikonsteilla!

 

Huomautan, että jos vaaleaveriköt lähtevät kokeilemaan kutriensa vaalennusta tai kirkastusta, niin muistakaa, että sitruuna poistaa mahdolliset sävytteet hiuksistanne. Jos hiuksissanne on silver-tuotteiden tuomaa viileyttä, niin sitruuna palauttaa lämmön. Hiukset tarvitsee tällöin uudestaan taittaa viileiksi.

Yritin kysellä muutamalta parturi-kampaajalta, että mitä hiuksessa tapahtuu, kun sitruuna poistaa väriä? Kukaan ei oikein osannut/muistanut mitä siinä konkreettisesti tapahtuu. Miksi kelaatio tapahtuu? Tässä ilmeisesti tulee olla jonkun verran tietoa kemiasta, jota minulta ainakaan ei löydy. Keskustelupalstoja en pidä järin luotettavina tiedonlähteinä, joten en osaa teille konkreettisesti kertoa, että mitä se sitruuna tekee hiuksessa, kun väriä poistuu niistä. Sitruuna ei kuitenkaan poista hiuksen omia, luonnollisia väripigmenttejä, vaan pelkästään niitä sinne lisättyjä. Tummia ja kerrostunutta hapeteväriä sitruuna ei pysty poistamaan.

Minä kerron omakohtaisen kokemukseni, jossa oma tyhmyys ja kokeilunhalu osoittautui huonoksi vaihtoehdoksi, ja miksi minä turvauduin kokeilemaan sitruunaa?

saralafountainmeikki2

Moni teistä tietääkin minulla käynnissä olevasta hiukset vaaleammiksi ja viileämmiksi -projektista. Kävin helmikuun alussa viimeksi taas vaalentamassa hiuksiani. Kerron ihan omassa postauksessa, että mitä tämä koko prosessi on pitänyt sisällään, kun olen päässyt tavoitteeseeni. Nyt tässä postauksessa kerron hyvin löyhästi näistä muista asioista, kuin itse päivän aiheesta.

Viime kerralla saimme kampaajan kanssa jo hyvin selkeästi näkyvää tulosta aikaiseksi ja ensimmäisen kerran minä jo näytän vaalealta. Viileys katosi kuitenkin hyvin äkkiä ja lämmin hehku alkoi näkyä hiuksissani.

Minä yritin taittaa hopeatuotteilla tuota lämpöä. Kun en saanut aivan haluttua tulosta aikaiseksi, päätin vähän buustata silver-tuotettani. Lopputulos näkyy käteni iholla ja…

Lue myös: Kokemuksia jumbokokoisista shampoo- ja hoitoaineseteistä

hiukset1

… hiuksissani. Huuuuups! Buustasin ihan liikaa silver-tuotetta ja lopputuloksena violetti/punerva. Ja tämä sävy nappasi kiinni hiuksiin nopeasti, todella nopeasti.

hiukset2

Kun huomasin buustatun taittoni/hopeatuotteeni menneen överiksi, pesin hiukseni samantien, Tein testauksen kuvan oikealle puolelle ja aivan liian suurelle osiolle. Minun oli aivan pakko tasoittaa sävyä, jotta hiukset eivät olisi eri paria eri puolilta. Laimensin hoitoaineella buustattua taittoani ja levitin myös vasemmalle puolelle. Lämmin ja punerva siitäkin tuli, mutta ei violetti, eikä yhtä tumma. Huomasin olevani taas tummahiuksinen, sillä taittoyritykseni tummensi ja värjäsi hiukseni. Hyvä Minna! Ei näin! Kyllä kiukutti oma typeryyteni ja uhkarohkeuteni. Mokani oli se, että buustasin hopeatuotettani liian paljon ja liian punaisella violetilla. Luulin violetin suoravärin olevan sinisempää, joten siinä kävi moka. Sekoitin sitä liikaa hopeatuotteeseeni, se oli moka. Ja vielä se, että otin suuren testiosion. Ajattelin, että näen isommasta osiosta paremmin, että mitä tapahtuu. En ottanut huomioon, että sävy voi napata hetkessä ja todella tummana.

Sitten alkoi mietintä, että mitä hittoa mä teen? Vaalennusaineella putsausta ei voi tehdä, sillä hiuksieni vaalennuksesta oli aikaa alta viikko. Ne eivät kestäisi sitä.

Lue myös: 5 parasta värinaamiota – hiusvärin ylläpitoon ja väreillä leikittelyyn

Ensimmäisenä päivänä pesin hiukseni kaksi kertaa syväpuhdistavalla.

Lue myös: 5 parasta syväpuhdistavaa shampoota

hiukset3

Sain hieman irrotettua pigmenttejä. Kuitenkin vieläkin toinen puoli oli erivärinen ja hiukset tummemmat, että myös hyvin lämpimät.

hiukset4

Seuraavana päivänä pesin kolme kertaa syväpuhdistavalla shampoolla. Sain sävyerot poistettua, mutta hiukseni eivät edelleenkään olleet vaaleat, vaan hyvin lämpimät. Ihan kaunis sävy kyllä, mutta kun sitä en ole tavoitellut, niin eihän se kelvannut. Piti saada takaisin vaaleiksi, sillä sitähän minä olen hakenut ja kärsivällisesti odottanut. Sitten muistin…

SITRUUNA! Aineet värinpoistooni löytyi ihan kotoani. Halpaa sitruunamehua ja Fairya. Tiesittekö, että Fairy on sellainen hieman tehokkaampi syväpuhdistava shampoo? Ensin tuplapesu Fairylla, sen jälkeen sitruunamehua pyyhekuiviin hiuksiin ja hiusten hieromista ja värin irrottelua. Annoin sitruunamehun vaikuttaa noin puoli tuntia.

Sitruunan poishuuhtelu ja perään sitten taittoa. Ensin Goldwellin Soft Color 10V -vaahto. Runsaasti vaahtoa, paljon sävyn hieromista hiuksiin ja puolen tunnin vaikutusaika.

Sävytevaahdon poishuuhtelu ja perään vielä Color Maskin Silver, jolle myös pitkä ja harras hinkkaus ja hieronta hiukseen. Sen jälkeen vaikutusaikaa puolituntia ja huuhtelu. Koska sitruuna ja Fairy kuivattavat hiuksia, niin lopuksi vielä todella hyvät hiustenhoitotuotteet.

Lue myös: Edulliset hiustuotteet viileille blondeille

hiukset5

Jes! Nyt alkaa toimia! Vielä ei aivan sama, kuin ennen katastrofia, jonka aiheutin. Lähellä kuitenkin.

Päätin toistaa vielä kerran sitruunakäsittelyn. Jätin Fairyn pois ja levitin sitruunamehun kuiviin hiuksiini. Annoin vaikuttaa 30-45 minuuttia ja huuhtelu, jonka jälkeen pesu syväpuhdistavalla shampoolla. Päälle taas ”kymppivee” -vaahto ja Color Mask, kuten aikaisemminkin.

hiukset6

VIHDOIN!!! Olin taas semi-blondi, jota en ehtinyt olemaan montaa päivää ennen tukkamokaani. Sain raidat takaisin kirkkaiksi, poistettua punaisuuttaa ja hieman taitettua lämpöä. Tosin taitto ei kestä montaa pesua. Hiuksissa näkyy selkeästi hyvin viileitäkin raitoja. Olen taas onnellinen, kun sain pelastettua omat tyhmät kokeiluni. Olin todella stressaantunut mokastani ja minua otti päähän! Miten tyhmä pitää olla, että teki ne mainitsemani virheet? Kuitenkin tykkään katsoa asioiden valoisia puolia. Nyt tuli kokeiltua sitä sitruunaa hiuksille ja sain tästä varmasti kiinnostavan postauksen aiheen. Pitäkää siis mielessä, jos teille käy moka, että väri olikin liian tumma tai liian kylmä. Sen lisäksi kaikki, joilla on metallia vedessä, jolla pesee hiuksensa, voivat puhdistaa kaikki kertymät hiuksistaan. Raidat saa näppärästi kirkastettua ja sävytteellä niitä voidaan vähän taittaa.

hiukset

Kyllä se toimii, vaikka epäileväinen olinkin. Sitruunaa käyttävät joskus ammattilaisetkin, niin silti olin epäuskoinen sen toimivuuteen värinpoistossa. Sitruuna on hellävaraisempi, kuin hapetteilla värinpoisto, mutta kyllä sitruunakin kuivattaa. Kunnolliset hoitoaineet ja huomio hiuksia kohtaan on tärkeää. Kosteutta runsaasti hiuksille ja hiuksiin jätettäviä ja hiusöljyjä ei kannata vältellä.

Kirjoitan vielä ohjeen lyhyesti:

– Tarvitset sitruunamehua. Se voi olla tuoreista sitruunoista puristettua tai valmista. Varaa mehua riittävästi, jotta hiukset ovat riittävän kosteat mehusta.

– Sitruunamehua pestyihin tai kuiviin hiuksiin. Hieman kosteisiin hiuksiin käyttäessä hiuksissa oleva vesi laimentaa sitruunaa. Kannattaa ensimmäisellä kerralla kokeilla sillä tavoin.

– Seuraa koko ajan tilannetta hiuksissasi. Pese välittömästi, jos huomaat jotain outoa.

– Anna vaikuttaa parista minuutista, pariin tuntiin. Riippuen halutusta lopputuloksesta.

– Huuhtele runsaalla vedellä, pese shampoolla.

– Sävytä tai taita hiussävyä tarvittaessa.

– Hoida todella kosteuttavilla hoitotuotteilla. Jatka erityistä hiusten hellimistä käsittelyn jälkeenkin tarvittavan pitkään, jotta saat palautettua hiuksiin sopivan kosteuden.

Huomautan kuitenkin, että vaikka minä onnistuin puhdistamaan hiukseni suoraväristä, niin on mahdollista, että toisilla ei käy yhtä hyvin. Hiusten värjäilyt ja värinpoistot ovat aina yhtä jännää. Ikinä ei voi tietää 100% varmuudella, että toimiiko toimenpide ja aineet juuri tässä tapauksessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Omalla vastuulla jokainen halukas kokeilee.

askorbiinihappo

Innostuin nyt kovasti tästä itse kokeilemisen ilosta, että päätin testata vielä askorbiinihapon. C-vitamiinilla saadaan suurempia muutoksia aikaiseksi, joten ajattelin kokeilla, että saisinko ihan vaalennettua omat hiukseni askorbiinihapolla? Saisinko sillä vielä hieman vaaleammaksi, ilman hapetekäsittelyä? Nähtäväksi jää, sillä lähipäivinä meinaan testata. Tiedän, että tämä toimii, mutta en tiedä toimiiko minun hiuksilleni? Postaan askorbiinihappovaalennuksesta sitten, kun olen tätä kokeillut.

Kuinkas moni teistä on kokeillut sitruunalla värinpoistoa? Onnistuitko? Entäs kuinka moni lähti katsomaan jääkaapin sisältöä ja suunnittelee testailutuokiota illalle?

Lue myös:

Pesetkö hiuksesi oikein? Näin syntyy vähemmän takkuja

5 parasta silikonitonta hoitoainetta – Curly Girl -metodiin sopivat hoitoaineet

Tyvikasvu ja harmaat piiloon sekunneissa

5 parasta keinoa värimokiin kotikonsteilla!

Vinkkejä hiusten kasvatukseen

Lue myös

X