Ruoka

Näin kuivahiiva eroaa tuorehiivasta – tällä kikalla selvität, onko vanhentunut kuivahiiva mennyt pilalle

Kuivahiiva ja sen käyttö saattavat tuorehiivan tottuneelle tuottaa päänvaivaa. Kuivahiivan käyttö on kuitenkin mutkatonta ja helppoa, kunhan niksit ovat hallussa. Lue vinkit kuivahiivan käyttöön ja onnistu niin pehmoisten hiivataikinaleivonnaisten valmistuksessa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Kuivahiiva vaatii toimiakseen erilaiset olosuhteet kuin tuorehiiva. Sen käyttö on helppoa, kunhan niksit ovat hallussa.

Kuivahiiva ja sen käyttö saattavat tuorehiivan tottuneelle tuottaa päänvaivaa. Kuivahiivan käyttö on kuitenkin mutkatonta ja helppoa, kunhan niksit ovat hallussa. Lue vinkit kuivahiivan käyttöön ja onnistu niin pehmoisten hiivataikinaleivonnaisten valmistuksessa.

Kuivahiiva saa hiivataikinan kohoamaan ja luo leivonnaisiin pehmoisan rakenteen perinteisen tuorehiivan tavoin. Kuivahiivalla voi korvata tuorehiivan lähes kaikissa leivonnaisissa – ja päinvastoin. Vappuna kuivahiivan avulla voi valmistaa myös simaa.

Lue lisää: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Kuivahiiva: käyttö 

Kuivahiiva on tavallista tuorehiivaa, josta on puristettu vesi pois. Toisin sanoen, se on tuorehiivaa tiiviimmässä muodossa ja siksi sitä tarvitaan tuorehiivaa pienempi määrä leivonnaisten kohottamiseen. 

Yksi pussi (11 g) kuivahiivaa vastaa noin puolta pakettia eli 30 grammaa tuorehiivaa. Tyypillisesti kuivahiivaa käytetään pullan ja sämpylöiden kohotukseen hiivataikinassa. Puolen litran sämpylätaikinaan käytetään yksi pussi kuivahiivaa. Rasvainen ja raskas pullataikina sen sijaan vaatii enemmän kohotusainetta ja siksi puolen litran pullataikinaan lisätään kaksi pussia kuivahiivaa. 

Kuivahiiva neuvotaan yleensä sekoitetaan pieneen määrään jauhoja ennen nesteeseen lisäämistä. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattua. Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, ettei taikinaan jää hiivamöykkyjä.

Kuivahiiva tarvitsee toimiakseen nestettä, lämpöä sekä ravinnoksi hiilihydraatteja, kuten jauhoja tai sokeria.

Kuivahiivalla leivottaessa taikinanesteen pitäisi olla noin +42 asteista – siis hieman kädenlämpöä lämpöisempää. Tällöin kuivahiiva toimii optimaalisesti. Kylmempääkin nestettä voi käyttää, silloin hiiva vain toimii hieman hitaammin. Tämä on näppärää esimerkiksi yön yli sämpylöitä leivottaessa, jolloin ei haluta, että taikina alkaa turpoamaan jääkaapissa liian nopeasti. 

Sen sijaan taikinan kohoamista ei voi nopeuttaa käyttämällä kuumempaa nestettä. Yli 50 asteinen taikinaneste tappaaa hiivasolut eikä kuivahiiva enää toimi kuten pitäisi.

Makeat hiivataikinaleivonnaiset 

Pullataikinan voi vallan mainiosti kohottaa kuivahiivalla. Puolen litran taikina vaatii kaksi pussia kuivahiivaa. Parhaimmat pullat ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Perinteinen pullataikina taipuu täytteillä vaikka mihin. Siitä voi leipoa myös pehmoisen mustikkapiirakan, supersuloisen pähkinä-toffeebostonin tai vaikka näyttävän vuokapullan

Pullien lisäksi makeasta hiivataikinasta voi leipoa myös vapun parhaat munkit

Suolaiset hiivataikinaleivonnaiset 

Kuivahiiva kohottaa myös monet suolaiset hiivataikinaleivonnaiset. Superhelpot sämpylät, patongit ja muut leivät, trendikkäät bao bunit sekä mehevät briossit vaativat onnistuakseen hiivaa. Puolen litran sämpylä- tai leipätaikina vaatii pussillisen kuivahiivaa. 

Hiivalla kohotetaan myös pizzataikina sekä venäläiset lihapiirakoiden ja kinkkusarvien taikina.

Onko kuivahiiva mennyt vanhaksi?

Kuivahiiva on leipurin näppärä apulainen, sillä se säilyy kuivakaapissa avaamattomana vuoden tai pidempäänkin. Avattu pussi on hyvä käyttää viikon sisään tai sujauttaa pakastimeen, jossa sitä voi säilyttää useita kuukausia leivontaominaisuuksien kärsimättä. 

Jos epäilet, onko kaappiisi unohtunut kuivahiiva edelleen käyttökelpoista, tee testi. Sekoita lasissa puoli desiä kädenlämpöistä vettä, teelusikallinen sokeria ja pussillinen kuivahiivaa. Seisota seosta pöydällä noin 10 minuuttia. Jos seos alkaa kuplia ja vaahdota, on hiiva vielä käyttökelpoista. Jos vaahtoa ei muodostu, ei hiiva toimi.

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä ihmettä? Suomessa pärjätään yhdellä hiivalla, Ruotsissa leivontaan tarvitaan kahta erilaista – erolle on yksinkertainen selitys

X