Leivonta

Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Etsitkö parasta pullataikinareseptiä? Näillä ohjeilla leivot kuohkeat pullat. Katso myös pikkuvehnästen, korvapuustien, gluteenittomien pullien ja pullataikinasta tehtyjen piirakoiden reseptit.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Onnistunut pullataikina vaatii kolme vaihetta.

Etsitkö parasta pullataikinareseptiä? Näillä ohjeilla leivot kuohkeat pullat. Katso myös pikkuvehnästen, korvapuustien, gluteenittomien pullien ja pullataikinasta tehtyjen piirakoiden reseptit.

Onnistuneet pullat ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Pullataikinan teossa on kolme vaihetta: alustus, kohotus ja muotoilu. Lue vinkit näihin vaiheisiin ja leivo elämäsi herkullisimmat pullat.

Resepti: Pullataikina

Leivo tasalämpöisistä aineksista

Kun aloitat taikinan teon, kerää kaikki ainesosaluettelossa luetellut raaka-aineet hyvissä ajoin esille työpöydälle. Näin huolehdit, että sinulla on kaikki tarpeellinen, eikä mikään aines taikinasta unohdu. Samalla varmistat kaikkien ainesten tasalämpöisyyden. Kylmät ainekset voivat hidastaa taikinan kohoamista huomattavasti.

Pullataikina tehdään yleensä maitoon ja kohotetaan hiivalla. Maidottoman pullataikinan voi tehdä mantelijuomaan, omenamehuun tai veteen. Silloin rasvana käytetään voin sijaan maidotonta margariinia. Kananmunalle allergiset voivat hyvin jättää taikinasta pois kananmunan ja voidella pullat esimerkiksi voisulalla.

Resepti: Maidoton, munaton ja gluteeniton pulla

Pullataikinaan tarvitaan hiivaa

Pullan voi leipoa tuorehiivasta tai kuivahiivasta. Maito tai muu neste kuumennetaan ja hiiva sekoitetaan nesteeseen. Ole tarkkana nestettä lämmittäessä. Tuorehiiva on elävää solumassaa ja se kuolee liian kuumassa nesteessä. Jos taikinaneste polttaa sormiasi, se on aivan liian kuumaa. Haalea, kädenlämpöinen neste on tuorehiivalle paras.  Kuivahiiva vaatii hieman lämpimämpää nestettä. Lämmitä neste kuivahiivalle 42-asteiseksi. Kylmässä nesteessä hiiva kyllä toimii, mutta huomattavasti hitaammin.

Kun hiiva on sekoitettu nesteeseen, siihen lisätään muna, sokeri, kardemumma ja suola. Suola korostaa ja tuo esiin pullan parhaat maut.

Alusta jauhot taikinaan vähitellen

Alustaminen on taikinan vaivaamista, jolloin taikinaan saadaan sopiva sitko. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun pullataikina on paksua velliä, aloita käsin alustaminen jauhoja lisäten. Käännä ja väännä taikinaa kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen pullataikinaa tunnustellen. Kovasta pullataikinasta syntyy kuivia pullia.  Pehmeä tai kokonaan sulatettu jäähtynyt rasva lisätään taikinaan vasta alustamisen loppuvaiheessa. Valmis pullataikina on pehmeää ja kimmoisaa. Se irtoaa kulhon reunoista helposti.

Kohota vedottomassa paikassa

Alustettu pullataikina peitetään liinalla ja sen anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kohotuspaikka ei saa kuitenkaan olla liian lämmin. Älä jätä pullataikinaa kohoamaan kuuman patterin viereen. Kohotus on valmis, kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Muotoile mieleisiksi

Muotoiluvaiheessa pullataikinasta voi leipoa korvapuusteja, pikkupullia, kranssin tai pitkoa. Taikinasta voi kaulita piiraspohjan vaikkapa marjapiirakalle. Käsittele taikinaa leivinlaudalla ja käytä apuna jauhoja, jos taikina tuntuu tarttuvan laudan pintaan.

Kun pullat on muotoiltu valmiiksi, ne kohotetaan vielä kerran pellillä ennen paistamista.  Saat pulliin kauniin ruskean pinnan, kun voitelet ne ennen paistamista, kun voitelet ne kananmunalla tai maidolla. Jos leivot maidottomia pullia, käytä voiteluun sokerivettä, tai vedestä, siirapista ja riisijuomasta sekoittua nestettä. Paista pikkupullia ja korvapuusteja 225-asteessa 10–15 minuuttia, isoja pullia 200-asteessa 15–18 minuuttia.

marja-vuokapulla

Herkulliset pullareseptit:

Marja-vuokapulla

Raparperi-dallaspullat

Rahkatäytteinen pullakranssi

Korvapuustit

Kinuskiset pekaanipähkinäpullat

Helpot pikkupullat

Mummon marjapiirakka pullataikinasta 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X