Maistuisiko vaniljainen pistaasipulla, mehevä puolukka-kookosmurukierre tai kenties vuokapulla? Poimi talteen kaikkien aikojen parhaimmat pullareseptit
Uskoisitko, että pullan sisään voi kääräistä myös sinihomejuustoa ja päärynöitä, kanelikierteet paistaa meheväksi vuokapullaksi tai taikinan maustaa kaakaojauheella? Kyllä voi! Kun rohkeasti yhdistelee, perinteinen pulla taipuu vaikka mihin.
Uskoisitko, että pullan sisään voi kääräistä myös sinihomejuustoa ja päärynöitä, kanelikierteet paistaa meheväksi vuokapullaksi tai taikinan maustaa kaakaojauheella? Kyllä voi! Kun rohkeasti yhdistelee, perinteinen pulla taipuu vaikka mihin.
Onnistuneet pullat ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Perinteisen pullataikinan ohjeen löydät täältä ja näillä helpoilla vinkeillä onnistut taatusti taikinan teossa. Vaikeampaa onkin sitten valita suosikkisi näiden herkkureseptien joukosta.
Pistaasipullat
Pistaasipullien tekemisessä ei täytettä säästellä. Pähkinätäytteen voi maustaa joko vaniljalla tai piparkakkumausteella.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Pistaasipullat:
Täyte:
Voiteluun:
Pinnalle:
Valmistusohje
1. Valmista pehmeä pullataikina. Pane pähkinät tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Sekoita sokeri, pähkinät ja vaniljasokeri voihin. Vatkaa tasaiseksi.
2. Kauli taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle täyte. Kääri levyt rullaksi ja leikkaa parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane pistaasipullat paperisiin muffinivuokiin ja aseta vuoat muffinipellin koloihin.
3. Anna pistaasipullien kohota, voitele ne munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pistaasipulla 200-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia.
Espresso-suklaapitko
Suklaanystävän herkkupulla valmistuu lisäämällä pullataikinaan kaakaojauhetta. Espresso-suklaapitkon täytteenä on suklaa-mantelimassaa sekä pikakahvilla maustettua kermavaahtoa.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Taikina:
Voiteluun:
Suklaa-mantelimassa:
Espressokermavaahto:
Valmistusohje
1. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola ja 2 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu kaakaojauhe. Vatkaa kunnolla muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikinaksi. Kohota kaksinkertaiseksi.
2. Muotoile taikinasta pitko ja kohota 30 minuuttia. Voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunin alatasossa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Irrota pitkosta varovasti kansiosa. Koverra pitkon sisustaa hieman ja sekoita pullamassan joukkoon sulatettu suklaa ja raastettu mantelimassa. Vaahdota kerma ja mausta kaakaojauheella, pikakahvilla ja sokerilla. Täytä pitko suklaa-mantelimassalla ja kermavaahdolla ja nosta kansi päälle.
Puolukka-kookosmurukierteet
Mehevät puolukka-kookosmurukierteet muistuttavat korvapuusteja. Kookos pyöristää mukavasti puolukan kirpakkuutta ja tuo uuttaa sävyä pullaan.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 16
Taikina:
Täyte:
Voiteluun:
Valmistusohje
1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Vispilöi toisessa kulhossa sokeri, kananmunat ja suola. Murenna hiiva maitoon ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä seokset ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja niin, että taikina irtoaa käsistä. Anna kohota noin 30 minuuttia.
2. Vatkaa voi ja tomusokeri vaahdoksi ja mausta kardemummalla.
3. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja levitä pinnalle sokeri-voiseos, puolukat ja kookoshiutaleet. Kääri taikina pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Leikkaa rullasta noin 3 cm:n paksuja viipaleita ja nosta ne leikkuupinta ylöspäin muffinivuokiin.
4. Kohota noin 10 minuuttia ja voitele pinnat kananmunalla. Paista 220-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Kanelikierre vuoassa
Kiepauta korvapuustit vaihteeksi meheväksi vuokapullaksi. Täytteeseen saat uutta jujua, kun korvaat valkoisen sokerin ruskealla ja kanelin piparkakkumausteella.
Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso
Taikina:
Täyte:
Vuokien voiteluun:
Pullien voiteluun:
Valmistusohje
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Vispilöi ainekset sekaisin. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja sulatettu voi käsin vaivaten kunnes taikina irtoaa käsistä. Älä kuitenkaan lisää jauhoja liikaa, ettei taikinasta tule kova.
2. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele vuoat voilla.
3. Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä puolikkaan levyn päälle voi, tumma sokeri ja piparkakkumauste. Taita levy kahtia ja painele puolikkaita hieman yhteen.
4. Leikkaa taitetusta levystä 3–4 cm levyisiä nauhoja ja pyöritä ne spiraalille. Asettele spiraalit vuokiin uuteen spiraaliin. Kohota vuokapullia noin 15 minuuttia, voitele kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Pullavanukas ja kermavaahtoa
Pulla on parasta tuoreena, mutta tällä ohjeella taiot kuivahtaneestakin pullasta herkkua. Tummalla suklaalla ja hasselpähkinärouheella maustettu pullavanukas tarjotaan raikkaan sitruunatahnan kera.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Suklainen pullavanukas:
Lisäksi:
Valmistusohje
1. Paahda pullaviipaleet rapeiksi ja voitele ohuelti voilla. Asettele pullaviipaleet voideltuun uunivuokaan (n. 20×20 cm).
2. Vatkaa maidon joukkoon kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Kaada seos pullaviipaleiden päälle.
3. Ripottele pinnalle suklaa-ja pähkinärouhe. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
4. Anna jäähtyä hieman ja koristele tomusokerilla. Tarjoile sitruunatahnan kera.
Päärynä-sinihomejuustorulla
Ei makeaa mahan täydeltä, sillä pulla taipuu myös suolaiseen herkutteluun. Tämä sinihomejuustolla, päärynöillä ja saksanpähkinöillä täytetty pulla on puoliksi pullaa ja puoliksi leipää. Sokeria ja voita on oikeaa pullaa vähemmän, mutta makeansuolainen täyte tekee tästä päärynä-sinihomejuustorullasta herkun.
Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 8
Taikina:
Täyte:
Voiteluun:
Valmistusohje
1. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen maitoon. Vesi saa olla hieman lämpimämpää kulhoon kaadettaessa, koska se jäähtyy muutaman asteen välittömästi huoneenlämpöisessä kulhossa.
2. Lisää nesteeseen mausteet ja sämpyläjauhot. Sekoita tasaiseksi ja alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen käsin vaivaten. Leivo taikina kimmoisaksi niin että se irtoaa käsistä. Kohota taikinaa liinan alla noin 20 minuuttia.
3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kauli taikina levyksi. Asettele taikinalle päärynäviipaleet ja murenna päälle sinihomejuusto. Lisää lopuksi pähkinärouhe. Kääri taikina rullaksi ja nosta rulla leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Painele rullan päät kiinni. Kohota vielä noin 15 minuuttia ja voitele rulla voisulalla.
4. Paista 200 asteessa 35–40 minuuttia. Leikkaa vielä hieman lämmin rulla viipaleiksi ja tarjoile.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous