Leivonta

Maistuisiko vaniljainen pistaasipulla, mehevä puolukka-kookosmurukierre tai kenties vuokapulla? Poimi talteen kaikkien aikojen parhaimmat pullareseptit

Uskoisitko, että pullan sisään voi kääräistä myös sinihomejuustoa ja päärynöitä, kanelikierteet paistaa meheväksi vuokapullaksi tai taikinan maustaa kaakaojauheella? Kyllä voi! Kun rohkeasti yhdistelee, perinteinen pulla taipuu vaikka mihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kun rohkeasti yhdistelee, perinteinen pulla taipuu vaikka mihin. Poimi kuusi ohjetta, joilla pullaan saa uutta jujua.

Uskoisitko, että pullan sisään voi kääräistä myös sinihomejuustoa ja päärynöitä, kanelikierteet paistaa meheväksi vuokapullaksi tai taikinan maustaa kaakaojauheella? Kyllä voi! Kun rohkeasti yhdistelee, perinteinen pulla taipuu vaikka mihin.

Onnistuneet pullat ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Perinteisen pullataikinan ohjeen löydät täältä ja näillä helpoilla vinkeillä onnistut taatusti taikinan teossa. Vaikeampaa onkin sitten valita suosikkisi näiden herkkureseptien joukosta.

Pistaasipullat 

Pistaasipullien tekemisessä ei täytettä säästellä. Pähkinätäytteen voi maustaa joko vaniljalla tai piparkakkumausteella.

paras pullaresepti
Voit maustaa pistaasipullataikinan ruotsalaiseen tapaan sahramilla.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Pistaasipullat:

1/2 annosta pullataikinaa (2,5 dl:n taikina)

Täyte:

100 g huoneenlämpöistä voita
150 g pistaasipähkinän sydämiä
1 dl tavallista tai fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria tai piparkakkumaustetta

Voiteluun:

1 kananmuna

Pinnalle:

raesokeria

Valmistusohje

1. Valmista pehmeä pullataikina. Pane pähkinät tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Sekoita sokeri, pähkinät ja vaniljasokeri voihin. Vatkaa tasaiseksi.

2. Kauli taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle täyte. Kääri levyt rullaksi ja leikkaa parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane pistaasipullat paperisiin muffinivuokiin ja aseta vuoat muffinipellin koloihin.

3. Anna pistaasipullien kohota, voitele ne munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pistaasipulla 200-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia.

Espresso-suklaapitko

Suklaanystävän herkkupulla valmistuu lisäämällä pullataikinaan kaakaojauhetta. Espresso-suklaapitkon täytteenä on suklaa-mantelimassaa sekä pikakahvilla maustettua kermavaahtoa. 

paras pullaresepti
Kahvin makuisella kermavaahdolla täytetty suklaapullapitko sopii myös laskiaiseen, jos kaipaat perinteisen laskiaispullan tilalle vaihtelua.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Taikina:

2,5 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
¾ dl kaakaojauhetta
100 g voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

1 kananmuna

Suklaa-mantelimassa:

100 g tummaa suklaata
1 pkt (150 g) mantelimassaa

Espressokermavaahto:

2 dl vispikermaa
1 rkl kaakaota
1 tl espressopikakahvijauhetta
1 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola ja 2 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu kaakaojauhe. Vatkaa kunnolla muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikinaksi. Kohota kaksinkertaiseksi.

2. Muotoile taikinasta pitko ja kohota 30 minuuttia. Voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunin alatasossa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.

3. Irrota pitkosta varovasti kansiosa. Koverra pitkon sisustaa hieman ja sekoita pullamassan joukkoon sulatettu suklaa ja raastettu mantelimassa. Vaahdota kerma ja mausta kaakaojauheella, pikakahvilla ja sokerilla. Täytä pitko suklaa-mantelimassalla ja kermavaahdolla ja nosta kansi päälle.

Puolukka-kookosmurukierteet 

Mehevät puolukka-kookosmurukierteet muistuttavat korvapuusteja. Kookos pyöristää mukavasti puolukan kirpakkuutta ja tuo uuttaa sävyä pullaan.

paras pullaresepti
Mehevät puolukka-kookosmurukierteet muistuttavat korvapuusteja.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 16

Taikina:

150 g voita
5 dl vehnäjauhoja (noin)
0,5 dl sokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
50 g hiivaa
1 dl maitoa

Täyte:

100 g voita
2 dl tomusokeria
2 tl hienonnettua kardemummaa
2 dl puolukoita
1 dl kookoshiutaleita tai mantelijauhetta

Voiteluun:

1 kananmuna

Valmistusohje

1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Vispilöi toisessa kulhossa sokeri, kananmunat ja suola. Murenna hiiva maitoon ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä seokset ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja niin, että taikina irtoaa käsistä. Anna kohota noin 30 minuuttia.

2. Vatkaa voi ja tomusokeri vaahdoksi ja mausta kardemummalla.

3. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja levitä pinnalle sokeri-voiseos, puolukat ja kookoshiutaleet. Kääri taikina pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Leikkaa rullasta noin 3 cm:n paksuja viipaleita ja nosta ne leikkuupinta ylöspäin muffinivuokiin.

4. Kohota noin 10 minuuttia ja voitele pinnat kananmunalla.  Paista 220-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Kanelikierre vuoassa

Kiepauta korvapuustit vaihteeksi meheväksi vuokapullaksi. Täytteeseen saat uutta jujua, kun korvaat valkoisen sokerin ruskealla ja kanelin piparkakkumausteella.

paras pullaresepti
Koristele vuokapullan pinta sokerikuorrutteella ja värikkäillä nonparelleilla.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Taikina:

5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1.5 tl kardemummaa
1 kananmuna
15 dl vehnäjauhoja
150 g voita sulatettuna

Täyte:

100 g pehmeää voita
1.5 dl tummaa sokeria (fariini tai muscovado)
2 tl piparkakkumaustetta

Vuokien voiteluun:

nokare voita

Pullien voiteluun:

1 1 kananmuna (tai 2 rkl neitsyt kookosöljyä)

Valmistusohje

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Vispilöi ainekset sekaisin. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja sulatettu voi käsin vaivaten kunnes taikina irtoaa käsistä. Älä kuitenkaan lisää jauhoja liikaa, ettei taikinasta tule kova.

2. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele vuoat voilla.

3. Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä puolikkaan levyn päälle voi, tumma sokeri ja piparkakkumauste. Taita levy kahtia ja painele puolikkaita hieman yhteen.

4. Leikkaa taitetusta levystä 3–4 cm levyisiä nauhoja ja pyöritä ne spiraalille. Asettele spiraalit vuokiin uuteen spiraaliin. Kohota vuokapullia noin 15 minuuttia, voitele kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Pullavanukas ja kermavaahtoa

Pulla on parasta tuoreena, mutta tällä ohjeella taiot kuivahtaneestakin pullasta herkkua. Tummalla suklaalla ja hasselpähkinärouheella maustettu pullavanukas tarjotaan raikkaan sitruunatahnan kera.

paras pullaresepti
Suklainen pullavanukas sopii tarjottavaksi vaikkapa synttärikakun sijaan.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Suklainen pullavanukas:

8 paksua viipaletta pullapitkoa
1 rkl voita tai margariinia
4 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
100 g tummaa suklaata rouhittuna
1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna

Lisäksi:

valmista sitruunatahnaa (lemon curd)
tomusokeria

Valmistusohje

1. Paahda pullaviipaleet rapeiksi ja voitele ohuelti voilla. Asettele pullaviipaleet voideltuun uunivuokaan (n. 20×20 cm).

2. Vatkaa maidon joukkoon kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Kaada seos pullaviipaleiden päälle.

3. Ripottele pinnalle suklaa-ja pähkinärouhe. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

4. Anna jäähtyä hieman ja koristele tomusokerilla. Tarjoile sitruunatahnan kera.

Päärynä-sinihomejuustorulla

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä pulla taipuu myös suolaiseen herkutteluun. Tämä sinihomejuustolla, päärynöillä ja saksanpähkinöillä täytetty pulla on puoliksi pullaa ja puoliksi leipää. Sokeria ja voita on oikeaa pullaa vähemmän, mutta makeansuolainen täyte tekee tästä päärynä-sinihomejuustorullasta herkun.

paras pullaresepti
Tämä rulla on puoliksi pullaa ja puoliksi leipää. Sokeria ja voita on oikeaa pullaa vähemmän, mutta makeansuolainen täyte tekee tästä leivästä herkun.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Taikina:

2,5 dl maitoa
1/2 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 rkl ruokokidesokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl vaniljajauhetta
2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita

Täyte:

1 iso tai 2 pientä päärynää viipaleina
100 g sinihomejuustoa muruina
100 g saksanpähkinöitä rouhittuina

Voiteluun:

50 g sulatettua voita

Valmistusohje

1. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen maitoon. Vesi saa olla hieman lämpimämpää kulhoon kaadettaessa, koska se jäähtyy muutaman asteen välittömästi huoneenlämpöisessä kulhossa.

2. Lisää nesteeseen mausteet ja sämpyläjauhot. Sekoita tasaiseksi ja alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen käsin vaivaten. Leivo taikina kimmoisaksi niin että se irtoaa käsistä. Kohota taikinaa liinan alla noin 20 minuuttia.

3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kauli taikina levyksi. Asettele taikinalle päärynäviipaleet ja murenna päälle sinihomejuusto. Lisää lopuksi pähkinärouhe. Kääri taikina rullaksi ja nosta rulla leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Painele rullan päät kiinni. Kohota vielä noin 15 minuuttia ja voitele rulla voisulalla.

4. Paista 200 asteessa 35–40 minuuttia. Leikkaa vielä hieman lämmin rulla viipaleiksi ja tarjoile.

X