
Ainekset
Vappumunkit
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 1 muna
- 1.5 dl sokeria
- ripaus mineraalisuolaa
- 1 rkl kardemummaa
- n. 14 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita tai margariinia
- kypsentämiseen:
- 1 l öljyä
- pinnalle:
- 2 pkt mansikanmakuista tomusokeria
- n. 1 dl vettä
- nonparelleja
Valmistusohje
Vappumunkit tehdään näin:
Vappumunkit vaativat tekijältään tarkkuutta ja aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mineraalisuola sekä kardemumma ja alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 24 osaan. Pyörittele taikinapallot pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä.
3. Työnnä kohonneiden pullien keskelle sormella reikä ja pyörittele munkit tasaisiksi rinkeleiksi sitä mukaa, kun kypsennät niitä.
4. Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu minuutissa. Pane 3-4 munkkia kerrallaan kattilaan ja kypsennä, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä, yhteensä 3-4 minuuttia. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
5. Sekoita tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Valuta tahna munkkien päälle ja koristele vappumunkit heti nonparelleilla. Tarjoa munkit siman kanssa.
Katso myös Kotiliesi.fi: Munkit suolakinuskitäytteellä
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous