Reseptit

Vappumunkit

Vappumunkit vaativat tekijältään tarkkuutta ja aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Valmiit vappumunkit voi hunnuttaa sokerilla tai kuorruttaa.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
iStockphoto

Vappumunkit voi sokeroida tai kuorruttaa tomusokerikuorrutuksella

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

30

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Vappumunkit

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 muna
  • 1 1/2 dl sokeria
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • n. 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia
  • kypsentämiseen:
  • 1 l rypsiöljyä

Munkkien paistoon

  • 1 l öljyä, esimerkiksi rypsiöljyä

Munkkien sokerointiin

  • hienoa sokeria

Munkkien kourrutukseen

  • 2 pkt mansikanmakuista tomusokeria
  • n. 1 dl vettä
  • nonparelleja

Valmistusohje

Vappumunkit valmistuvat näin:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mineraalisuola sekä kardemumma ja alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 24 osaan. Pyörittele taikinapallot pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä.

3. Työnnä kohonneiden pullien keskelle sormella reikä ja pyörittele munkit tasaisiksi rinkeleiksi sitä mukaa, kun kypsennät niitä.

4. Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu minuutissa. Pane 3-4 munkkia kerrallaan kattilaan ja kypsennä, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä, yhteensä 3-4 minuuttia. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

5. Jos haluat munkkeihin sokerikuorrutuksen, helpoin tapa on pyörittää vappumunkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.

6. Jos haluat kuorruttaa munkit, tee näin: Sekoita tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Valuta tahna munkkien päälle ja koristele vappumunkit heti nonparelleilla.

7. Tarjoa munkit siman kanssa.

Vinkki: Valitse munkkien uppopaistamiseen esimerkiksi rypsiöljy, auringonkukkaöljy tai kookosrasva.

Rasvaa tarvitaan noin litra, jotta munkit mahtuvat kellumaan ja kääntymään kattilassa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Munkit suolakinuskitäytteellä

X