Reseptit

Bao buns

Bao buns eli höyrysämpylät ovat lähtöisin Kiinasta. Bao bunit ovat kuin aasialaisiaburgereita, yhtä helppoja muunnella. Koska itse sämpylät ovat miedon makuisia ja hyvin pehmeitä, täytteissä saa olla rouheutta ja luonnetta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Bao-sämpylät

  • 1 dl vettä
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Pikkelöidyt kasvikset

  • 2 porkkanaa
  • 1/2 paprika
  • 1/2 kurkku
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • (1 punainen chili)

Härkäpapu- tai lihatäyte

  • 1 pkt (250 g) härkäpapusuikaleita tai 300 g naudan ulkofileetä
  • 1 rkl (seesami)öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 tl fariinisokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Chilimajoneesi

  • 1 dl majoneesia
  • 1 tl srirachakastiketta tai gochujangtahnaa

Valmistusohje

Bao buns tehdään helposti näin:

Sämpylät:

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Alusta jauhot taikinaan. Lisää tarvittaessa jauhoja ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia. Leikkaa leivinpaperista 12 kpl 6 x 6 cm:n kokoisia neliötä, joiden päällä sämpylöitä on kätevä siirrellä.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmat pois ja pyörittele tangoksi. Jaa tanko
12 osaan. Kauli aina 3 tai 4 palaa (määrä riippuu höyrykorin koosta) noin 10 cm:n kokoisiksi pohjiksi. Sipaise pohjat öljyllä ja käännä soikio puolikuuksi ja laita leivinpaperipalan päälle kohoamaan 10 minuutiksi. Kauli seuraava satsi, kun siirrät edellisen kypsymään.

3. Laita sämpylät papereineen joko bambukoriin tai tasapohjaiseen siivilään. Peitä kannella. Kuumenna wokkipannussa tai sopivan kokoisessa kattilassa noin 3 dl vettä. Nosta kori tai siivilä kiehuvan veden päälle. Varmista, ettei vesi osu koriin. Kypsennä sämpylöitä 11 minuuttia. Lisää vettä kypsennyksen aikana.

4. Anna kuumien sämpylöiden jäähtyä haaleiksi. Tarjoa höyrysämpylät lämpiminä valmiiksi täytettyinä tai anna jokaisen ruokailijan täyttää itse sämpylänsä.

Täytteet:

1. Tee ensin pikkelöidyt kasvikset. Sekoita suola ja sokeri viinietikkaan. Leikkaa kasvikset tikuiksi ja anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.

2. Sekoita chilikastike majoneesiin.

3. Ruskista härkäpapu- tai lihasuikaleet öljyssä. Mausta soijalla, sokerilla ja suolalla. Lisää pinnalle seesaminsiemeniä.

Vinkki! Sämpylät voi täyttää mielensä mukaan, mutta täytteitä miettiessä nyrkkisääntönä voisi olla: jotain rapeaa, jotain tulista, jotain muuten mausteista. Kokeile myös näitä täytteitä:

  • Pikkelöity punasipuli, kimchi tai hapankaali, avokado
  • Revitty broileri, mausteinen tofu, nyhtöpossu, lohi
  • Wasabimajoneesi, nuoc cham -kastike, makea chilikastike

Katso myös: Vietnamilaiset kevätrullat katkarapu-mangotäytteellä

Katso myös Kotiliesi.fi: Bao bun -sämpylät ja kaksi maukasta täytettä

X