Havaintoja parisuhteesta

8 raivostuttavaa fraasia parisuhteista

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Kahdeksan vuoden blogikokemukseni myötä olen listannut raivostuttavimmat fraasit parisuhteisiin liittyen. Usein nämä kommentit tulevat vailla perusteita.

1. Ihmiset eroavat liian heppoisista syistä.

Tämä väite on jäänne ajoilta, jolloin ero oli vielä häpeän asia ja tämän kommentin on tarkoitus syyllistää eroajia, koska ainoat hyvät syyt erota on 10 vuotta kestänyt perheväkivalta tai päihdeongelma. Toki aina eivät edes ne. Ihmiset eivät eroa nykyään liian helposti, voi kuin eroaisikin.

2. Kerran pettäjä, aina pettäjä.

Tämä armoton ja vanhatestamentillinen välte kumpuaa ihmisten joukosta, jotka ovat suhteessaan tulleet petetyiksi ja kantavat uhrin asemaan mukanaan läpi loppuelämän. Tästä positiosta käsin on helppo tuomita jopa ihmisiä, joiden tarinaa ei tunne, koska pettäminen on heidän mielestään vain suhteen ulkopuolista seksiä ja mustavalkoisuutta.

3. Ihmisen pitäisi erota ennen kuin alkaa ihastumaan tai rakastumaan toisiin.

On olemassa ihmistyyppi, joka kuvittelee, että elämää voi suunnitella ja kontrolloida. Kun ei voi. Ei tarvita kuin yksi vieläkin tappavampi pandemia ja se on siinä. Miten tämä liittyy aiheeseen, niin jokainen voi itse miettiä.

4. Mustasukkaisuus on merkki rakastamisesta.

Mustasukkaisuus on merkki siitä, että kuvittelee omistavansa ihmisen. Mustasukkaisuus ei ole rakkautta, vaan yksi niin sanotun perinteisen parisuhteen valuvika, menettämisen pelkoa ja epävarmuutta lisättynä epärealistiseen kuvitelmaan siitä, että oman onnensa voi ulkoistaa toisen ihmisen käsiin ja jos toinen ihminen lähtee elämästä, niin koko oma elämä romahtaa. Se ei ole tervettä, eikä rakkautta, vaan riippuvuutta.

5. Menneet sukupolvet osasivat elää parisuhteissa ja eivät eronneet kuin itsekkäät nykyihmiset.

Romantisointi on kivaa, mutta usein valheellista. Menneet sukupolvet eivät eronneet, koska eivät voineet erota esimerkiksi taloudellisista syistä. Rakastajien käyttö oli ennen vanhaan myös yleisempää kuin nykyään. Osittain se oli pakko, koska esimerkiksi homoseksuaalit elivät lumeliitoissa, koska yhteiskunta ei heitä hyväksynyt.

6. Parisuhteen eteen pitää tehdä raivokkaasti töitä.

Jep. Parisuhdetta pitää osata arvostaa ja sille pitää antaa aikaa. Jos parisuhde toimii vain ankaralla vuosikausien työntekemisellä, niin saattaa olla, että parisuhteen muodostaa kaksi toisilleen väärää ihmistä. Itsensä kanssa pitää sitä työtä tehdä.

7. Vain vuosikymmeniä yhdessä olleet tietävät jotain rakkaudesta.

Rakkaat ihmislapset, rakkaudella ei ole välttämättä mitään tekemistä parisuhteen kanssa, joten älkää kiitos omiko rakkauden käsitettä vain omiin käyttöihinne. Rakkaus on voimaltaan suurempi kuin yksikään parisuhde.

8. Parisuhteen tärkein teko on rakastaminen.

No, tämä pitää paikkansa.

X