Havaintoja parisuhteesta

Elämän ja parisuhteen porttiteoriamalli

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Huumevalistusta annettiin yhdeksänkymmentäluvun koulussa käyttämällä esimerkkinä niin sanottua porttiteoriamallia. Kyseisessä mallissa kovien huumeiden käyttäjäksi päätyi askel kerrallaan. Se alkoi siitä, että kuuli sanan huumausaine ja puoli vuotta tuosta sitä istuikin heroiinipiikki lihaksessa likaisen parakin lattialla.

Porttiteoriamalli on iskostunut monen ihmisen mieleen, sillä sitä näkee usein harrastettavan blogieni kommenttipalstoilla. Jos sallitte, niin kerron. Kiitos.

Aihe: Juotteko koskaan alkoholia lastenne seurassa, esimerkiksi viiniä ruokaillessa?

Valitsemani aihe kirvoitti useita satoja kommentteja. Keskustelu lähti kuin pikasprintteri lähtölaukauksen kuultuaan. Pian oltiin keskustelussa tasolla, jossa lapsia oltiin viemässä vatsahuuhteluun. Huumeita oli saatavilla jokaisen lähikaupan edustalla. Ja kaikki tämä siitä syystä, että ilmaan heitettiin kysymys, että oletteko juoneet koskaan saunaoluen tai ruokailuviinin lastenne seurassa. Se ei tarvitse väliin kuin noin 50 kommenttia, kun porttiteoriamalli on vienyt tuosta hetkestä lapsen vatsahuuhtelun kautta huumevieroitukseen.

Aihe: Onko ihan ookoo imettää julkisella paikalla?

Kyseessä on aivan luonnollinen tapahtuma. Lapsi saa ravintoa. Tilanteeseen ei sisälly mitään muuta. Niin sanoin minä ja hyvin moni muu. Vaan eipä asia ollutkaan yksiselitteinen. Jälleen lähti porttiteoriamalli laukalle. Pian oltiin kommenttikentällä tilanteessa, jossa muutama ihminen pohdiskeli, että jos imetys julkisella paikalla on luonnollinen tapahtuma, niin sittenhän julkisella paikalla voi esimerkiksi ulostaa tai harrastaa seksiä, koska niissäkin kyse on aivan luonnollisesta tapahtumasta.

Tässäkin kyse oli klassisesta porttiteoriamallista. Jos antaa pirulle pikkusormen ja julkisella paikalla antaa luvan tissin esillepanoon, niin johan kulkee kohta miehetkin munasillaan kaupungin kaduilla. Niin eräs kommentoija tämän järkeili.

Aihe: Nainen ja mies voivat olla vain ystäviä, sillä ei kai ystävyys sukupuolta katso.

Voi kuule. Kyllä katsoo, mikäli kommenttikenttää on uskominen. Nimittäin on aivan selvä asia, että jos nainen ja mies viettävät ystävinä aikaa yhdessä, niin viimeistään tunnin kohdalla tapaamisesta he alkavat riisua housuja toistensa jalasta. Aivan sama missä nainen ja mies ovat, mutta ihminen on eläin ja kun naaras kohtaa uroksen, niin alkaa armoton nylkyttäminen. Siksi naisten ja miesten väliset ystävyyssuhteet on kiellettävä lailla, sillä ne tappavat monia ihania parisuhteita, jotka selvästi ovat hyvinkin terveellä pohjalla.

Porttiteoriamallista tämäkin lähtee. Ensin mies kohtaa naispuolisen ystävänsä kahvilassa. Juodaan kahvi ja jutellaan. Hiljalleen molempien kädet alkavat kosketella toistensa jalkoja pöydän alla. Homma menee villiksi ja etsitään ensimmäinen mahdollinen julkinen tila, jonka voi laittaa hetkeksi lukkoon ja seuraavaksi alkaa seksi. Joka ikinen kerta sama juttu. Ihminen ei vain voi hillitä seksuaalista voimaansa ja seksi on ainoa asia, joka ihmisellä on mielessä, kun hän tapaa vastakkaista sukupuolta olevan ihmisen.

Paitsi jos on homo tai esimerkiksi bi. Homoseksuaalit eivät saa pitää ystävinä saman sukupuolen edustajia ja biseksuaalit eivät yhtään ketään, koska seksin vaara on jatkuvasti läsnä. Jos on aivan pakko nähdä, niin valvotuissa oloissa ja mielellään niin, että jutellaan ikkunasta.

Viimeinen aihe: Parisuhde

Tämä on itse asiassa ainoa asia maailmassa, johon porttiteoriamallia voi soveltaa. Ensin sitä kevyesti flirttailee kivan ihmisen kanssa. Sen jälkeen huomaa istuvansa hänen kanssaan pubin nurkkapöydässä. Kolmannen juoman jälkeen saapuu rakastuminen. Vaihdetaan numeroita tai eritteitä. Kolmen viikon päästä huomaat istuvasi tulevan anoppisi keittiössä ja varot möläyttämästä mitään järjetöntä sekä tiputtamasta Iittalan kahvikuppia. Tuosta kaksi viikkoa ja istutte paikallisen pankin neuvotteluhuoneessa. Kahdensadantuhannen pankkilaina. Yhteinen asunto. Puolen vuoden kuluttua koira. Puolentoistavuoden kuluttua lapsi. Kolmen vuoden kuluttua kaksi lasta.

Lasten seurassa illallinen. Juotte lasilliset viiniä. Tuosta kolme viikkoa ja vanhin lapsi joutuu vatsahuuhteluun. Äiti imettää pienintä kauppakeskuksen kulmalla olevassa kahvilassa. Tuosta puolituntia ja Irmeli tulee vääntämään tortun kahvilan eteen ja Veikko ja Sirpa harrastavat rietasta seksiä kauppakeskuksen keskusaukiolla.

Kahvilan toisessa nurkassa istuu ystävykset. Mies ja nainen. Kohta he kävelevät kohti kahvilan takaosaa, jossa sijaitsee yleinen vessa ja he sulkevat oven perässään.

Kotona tunnelma kiristyy. Puolisot katsovat toisiaan ohi. Seksiä on ollut viimeksi vuosi sitten. Suoratoistosarjaa ja riitasointuja. Havahtuminen, että on kielestä kiinni pankkilainassa, lapsissa, takapihan omenapuussa ja ydinperhepakkoajatuksessa. Rakkaus on valunut maisemasta ulos kuin Dalin maalauksessa. Hanaviinipakkaus. Pakonomaista liikuntaa. Pakenemista. Työpaikan bileet. Liikaa alkoholia. Rakastaja. Kiinnijääminen. Eropaperit.

Uutta flirttailua. Uuden niminen anoppikokelas. Kaikki alkaa alusta ja pyörii kuin Ikeaan vievät pyöröovet. Elämä on yhtä saatanan porttiteoriaa, jonka aikana sanotaan oppineensa edellistä virheistä ja hetken tuon sanomisen jälkeen toistaa kaikki aiemmat virheensä.

Sen pituinen se.

Lue myös

X