Havaintoja parisuhteesta

Julistus seksuaalisen tasa-arvon puolesta

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat.”

Näin sanoi tänään liputuspäiväänsä viettävä sukupuolisen tasa-arvon esitaistelija Minna Canth. Oman aikansa yhteiskunnallisten rakenteiden kyseenalaistaja, joka sai toimillaan osakseen ihastuksen lisäksi suurta vihaa.

Tämä on kannustuskirjoitus kaikille ihmisille sukupuolesta riippumatta sille, että uskaltaa elää omannäköistä elämää. Käytän sanaa uskaltaa, sillä yhä vieläkin elämme yhteiskunnassa, jossa varsinkin tiettyjen yhteiskunnallisten oletusten ulkopuolella eläminen saa aikaan arvostelua ja sormella osoittamista.

Näin tasa-arvon päivänä haluan nostaa esille jälleen kerran aiheen, joka on tasaisesti ollut esillä koko blogihistoriani ajan. Nainen, joka haluaa seksiä ja on muutenkin seksuaalisesti aktiivinen, tuntuu olevan monelle miehelle uhka. Varsinkin nainen, joka osoittaa seksuaaliuuttaan omilla ehdoillaan, eikä suostu olemaan vain se miesten seksuaalisuuden ja fantasioiden mahdollistaja.

Minun peruskouluaikani sijoittuu 80- ja 90-luvulle. Silloin pojille puhuttiin seksistä niin, että tärkeintä oli muistaa kondomin käyttö ja seksi tarkoitti yksiselitteisesti sitä, että pippeli menee pimppiin edestakaisin ja lopulta mies saa siemensyöksyn ja seksi päättyy. Loppuun vielä muistutus siitä, että kondomin käytöllä ehkäistään taudit ja ei-toivottu raskaus.

Tämä edellä mainittu tapa harrastaa seksiä on vain yksi tapa monien muiden tapojen joukossa. Itse asiassa hyvin tylsä ja mekaaninen tapa harrastaa seksiä, jossa koko maailma voisi olla oikean seksikumppanin tai oikeiden seksikumppaneiden kanssa auki ihan mille tahansa. Ennen kaikkea tapa on naisen nautintoa vähättelevä ja lähtökohta on se, että seksi alkaa miehen halusta ja päättyy miehen laukeamiseen.

Moni voi ajatella, että ei kai kellään näin tylsää seksiä ole. Niin minäkin haluaisin ajatella. Olen tullut toisiin ajatuksiin, sillä liian moni nainen on kirjoittanut minulle, että heidän seksielämänsä on juurikin esitellyn kaltaista. Onpahan minulle kirjoittanut eräskin nainen, että hänen miehensä vaatii häneltä välillä suuseksiä, mutta mies ei suostu antamaan naiselle samaa, koska se on miehen mielestä ällöttävää. Yhtään orgasmia nainen ei ole parisuhteen aikana saanut, vaikka on useaan otteeseen toivonut, että mies tekisi muutakin kuin mekaanisen panon.

Tähän tapaan toteuttaa seksuaalisuuttaan on moni nainen kyllästynyt. Nainen ei halua olla enää passiivinen mahdollistaja, vaan aktiivinen toimija. Nainen vaatii itselleen parempaa seksiä. Ei parempaa panoa, vaan parempaa seksiä. Moni, varsinkin nuorempi nainen, on jopa ääneen julistanut olevansa seksipositiivinen ja julkisesti ilmoittanut rakastavansa seksiä.

Nainen on murtautunut läpi seksuaalisuuden lasikaton ja heivannut vuosikymmeniä seksuaalisuutta häirinneen häpeän varjon edestään ja ryhtynyt vaatimaan itselleen myös seksissä tasa-arvoista kohtelua. Nainen ei enää pukeudukaan kauniisti ja seksikkäästi siksi, että hän haluaa mielistellä miehen himokasta katsetta, vaan ihan vain siksi, että nainen haluaa pukeutua niin.

Toki edelleenkin löytyy niitä viime vuosikymmenille jääneitä, jotka tuntuvat tietävän paremmin kuin nainen itse, mitä nainen kulloinkin haluaa ja mitä ei. Näin siksi, että nainen on pusertunut pois miehen vallan alta ja ottanut seksuaalisuuden omiin käsiinsä. Se väistämättä aiheuttaa uhkaa ja pelkoa ihmisissä, jotka kokevat, että heidän valtansa pienenee ja häviää kokonaan.

Pelko saa heidät määrittelemään seksikkäästi pukeutuvan, avoimesti ja positiivisesti seksiin suhtautuvan naisen huoraksi, joka antaa varmasti kaikille. Näin kertoi eräs seksiblogia pitävä nainen, joka saa viikoittain miehiltä ehdotuksia seksiin ja sähköisiä kikkelikuvia ja yllättyvät siitä, että nainen elääkin monogaamisessa suhteessa, eikä kirjoita seksistä sen vuoksi, että on pyytämässä sitä tuntemattomilta.

Samaa kertoi minulle viestissään nainen, joka halusi minun kirjoittavan aiheesta, joka aiheuttaa hänessä suurta vitutusta ja ahdistusta. Hän kirjoittaa olevansa luonteeltaan iloinen, nauravainen ja avoin. Tämä aiheuttaa sen, että moni mies jopa hänen työpaikassaan kuvittelee sen olevan merkki siitä, että hän antaa helposti. Nainen on joko hiljainen ja rooliinsa alistettu hoivaaja tai sitten jos nainen on vähän näkyvämpi, hersyvämpi ja räväkämpi, niin naisen kuvitellaan olevan helppo saalis merkinnäksi miesten seksipäiväkirjaan.

Tuntuu siltä, että meidän miesten pitää voida määritellä, sillä määrittelemätön nainen se vasta uhka maailmankuvallemme onkin. Tähän väliin haluan tähdentää, että en yleistä tässä kaikkia miehiä, vaan heitä, joille avoimen seksuaalinen nainen on joko uhka tai huora. Tässä väitteessä käytän lähteenä kuulemiani tarinoita seksuaalisesti avoimilta naisilta.

Tämä on hieno ja vallankumouksellinen teko, että nainen alkaa määritellä seksuaalisuutensa itse, eikä alistu seksissä pelkästään teon kohteeksi. Nainen osaa ja uskaltaa vaatia kumppaniltaan parempaa seksiä ja sitä, että naisen nautinto otetaan paremmin huomioon. Se jos mikä on tasa-arvoa parantava teko, sillä yhtä lailla kuin kaikki muukin tasa-arvo on tärkeä, niin seksuaalinen tasa-arvo on sitä myös.

Jos tämä aiheuttaa meissä miehissä uhkaa ja pelkoa, niin siinähän sitten vapisemme pelosta. Sitten kun olemme päässeet pelosta ja vuosikymmenten taakse jääneistä asenteistamme eroon, niin huomaamme pian itsekin, että tässäkin asiassa niin kuin kaikissa muissakin asioissa feminismi on hyödyksi myös meille miehille.

Mitä seksiin tulee, niin yhdenvertaisuus vie jonnekin sellaisille tasoille, jonne ei yksipuolisuudella pysty koskaan pääsemään.

Lue myös

X