Havaintoja parisuhteesta

Lapset ansaitsevat onnellisen vanhemman

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

En eroa, jotta lapset saavat ehjän lapsuuden. Sanovat monet ja tarjoavat lapsille rikkinäisen ja rakkaudettoman lapsuuden ydinperhetunteettomuudessaan.

Eroaminen on itsekästä, koska silloin hajottaa lapsiltaan ehjän kodin. Sanovat monet ja tarjoavat lapsille parisuhdemallin, jossa he eivät näe koskaan vanhempiensa keskinäistä rakkautta ja pitävät mielessään tätä mallia esimerkkinä ehjästä kodista. Kodin usein liian suurilla neliömäärillä kulkee ainakin yksi omasta onnellisuudestaan luopunut aikuinen. Erota ei saa, koska se on itsekästä ja terve itsekkyys on murhaa tässä uhrautujien luvatussa maassa.

No, onneksi tämä yläpuolella oleva kuvailu on eniten menneisyyttä. Toki aivan liian moni elää yhäkin menneisyydessä ja mallintaa myrkyllistä tapaa suhtautua parisuhteisiin ja avioliittoihin. Se mikä on luvattu pitää, vaikka sielu vuotaisi verta. Selittää pelkoaan käyttäen lasten hyvinvointia keppihevosena. Tai siis pahoinvointia, jota he kokevat keskellä vanhempiensa rakkaudetonta avioliittoperkelettä.

Ero toimimattomasta parisuhteesta ei ole itsekästä, mutta eroamattomuus toimimattomasta parisuhteesta on puhdasta itsekkyyttä. Vielä itsekkäämpää siitä tekee se, jos eroamaton alkaa puolustaa eroamattomuuttaan lasten edulla. Ikään kuin lapsi olisi onnellisempi arjessaan, jossa heidän näkemänsä parisuhdemalli on lähinnä alkutaival heidän tulevalle terapiataipaleelleen.

Harva, juuri kukaan eroperheen lapsi aikuiseksi kasvaessaan on sanonut ääneen, että olisipa ollut hienoa jos olisi saanut elää koko lapsuutensa rikkinäisessä ydinperheessä kuin että heidän pitikin kärsiä lapsuutensa jossain eroperhehässäkässä, jossa vanhempi oli hyvinvoivempi ja onnellisempi. Sen sijaan minullekin on kertonut tarinansa lukuisia ihmisiä, joiden on pitänyt elää koko lapsuutensa myrkyllisessä ilmapiirissä ihan vain siksi, että vanhempi on tehnyt päätöksen pysyä kammottavassa suhteessaan ja selittänyt sitä harhaisesti itselleen lasten hyvinvoinnilla. Osa heistä ei ole antanut vieläkään vanhemmalleen anteeksi sitä.

Lapset ansaitsevat onnellisen ja hyvinvoivan vanhemman. Eniten sen ansaitsee ihminen itse. Onneksi olkoon kaikki eronneet. Olette tehneet sekä itsenne että lastenne hyvinvoinnin vuoksi mahtavan teon. Teidät pitäisi kukittaa.

X