Havaintoja parisuhteesta

Mies ei ole sohvalla tuttia syövä nahjus!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Perheessä se on yleensä nainen, joka huolehtii vuodevaatteiden puhtaudesta. Kun ensin peset, kuivatat ja mankeloit lakanat, niin et kyllä todella halua, että ne heti tuhritaan eritteillä.

Tässä saamani vastaus tekstiin, jossa käytetiin lakanoiden tahrimista metaforana hyvälle rakkaussuhteelle.

Voisiko hiljalleen siirtyä aikaan, jossa tällaiset valheelliset myytit tapettaisiin? Tämä ajattelutapa edustaa juuri sitä arvokulahtanutta ja viime vuosisadalle jähmettynyttä ajattelua, jossa naista ei koskaan paneta ja miestä ei itketä. Luodaan kuva jostain sellaisesta todellisuudesta, jota ei ole olemassa.

Emme me elä enää missään viisikymmentäkuvun Peräkyrpälän kirkonkylässä, jossa joka naisella on essut päällä ja kun he toisella kädellä silittävät lakanaa, niin toisella kädellään tunkevat täkkiä pussilakanan sisään sängyn edessä, jossa tutti suussa oleva mies odottaa, että pääsisi pian puhtaisiin lakanoihin nukkumaan, kun on itse niin avuton, että ei saa sullottua peittoaan pussilakanan sisään.

Miehenä tuo väittämä on yhtä perseestä, kun naisena kuulisi, että kyllä se on yleensä mies, kun remontti- tai autokaupoilla käy.

Ei saatana ole.

Ensinnäkin väitteissä luodaan parisuhteista kuvaa, että parisuhde koostuisi miehestä ja naisesta. Mitäpä jos parisuhteessa onkin kaksi miestä. Jumalauta, että olisi pian likaiset lakanat, kun eihän kahden miehen parisuhteessa kumpikaan välittäisi lakanoiden puhtaudesta, koska heillä sattuu olemaan jalkojen välissä pippelit, sillä väittämän mukaan se on yleensä nainen, joka näistä hommista välittää.

Näyttelijä Sanna Stellan sanoi vuosia sitten haastattelussa, että eihän se tee hänestä parempaa siivoajaa, koska hänellä sattuu olemaan pimppi, kun harvoin sitä ihminen pimpillä tulee siivonneeksi. Samaa voi sanoa, että ei se tee miehestä parempaa poraajaa tai renkaiden vaihtajaa, koska hänellä sattuu olemaan pippeli, sillä varsinkin poraaminen pippelillä on helvetin hidasta hommaa.

Ihan oikeasti. Me elämme vuotta 2021. Itse eroisänä, joka on lastensa kanssa pääosin yksin, tämänkaltainen sukupuoliin pohjautuva olettamakeskustelu on miltei hepreaa. Kaikki tuntemani miehet vaihtavat lakanan ja osaavat jopa siivota. Pitämällä yllä olettamia, niistä ei päästä koskaan eroon.

Voihan olla, että jossain perheessä asioiden tekemiset on sukupuolitettu ja voihan olla olemassa miehiä, jotka eivät tiedä, että mitä tarkoittaa termi puhdas lakana. Sitten on niitä ihmisiä, jotka elävät miesten kanssa, joita ei paljon arjen puuhastelut nappaa ja katkeransuloisina huudetaan kommenttipalstoilla, että miehet eivät yleensä sitä ja tätä, käyttäen perusteena sitä, kun oma mies ei tee mitään.

Sitä paitsi, jos huomaa kahdenkymmenen vuoden jälkeen yhä tekevänsä kaikki kotityöt itse, niin ihan voi siltä peilikuvalta kysyä, että miksi helvetissä näin on päässyt käymään.

Usein asiaa perustellaan myös sillä, että jokaisella meillä on omat vahvuusalueemme. Minä naisena pyykkään, siivoan ja kokkaan, koska olen niissä hyvä ja isäntä hoitaa sitten pakoputket ja nettiliittymät. Jälleen olettama. Tällä kertaa siitä, että elämäntilanne pysyy koko loppuelämän stabiilina. Ei se pysy. Kuolema tai ero voi korjata satoa missä kohtaa elämää tahansa ja sen jälkeen käy niin kuin eräälle tietämälleni leskimiehelle, joka ei kahvia osannut vaimonsa kuoleman jälkeen keittää, koska parisuhteessa oli pysytty niissä omissa osaamisalueissa.

No monessa lukemassani kommentissa väijyy myös jonkin sortin miesviha. Usein miesvihaa näkee kommenttiketjuissa, joissa miehistä puhutaan kuin he olisivat yhtä ja samaa henkilöä. Itsellä on sattunut olemaan huonosti käyttäytyvä mies elämässään ja siltä pohjalta aletaan leimaamaan kaikkia miehiä. Sama logiikka siis kuin rasismissa ilmenee. Yksi mokaa ja kaikkia rangaistaan.

Tiedän eläväni jonkinlaisessa liberaalissa kuplassa, jossa liikun lähinnä ihmisten seurassa, joille sukupuoli ei oikein määritä yhtään mitään. Konservatiiviseen sukupuolikeskusteluun törmään yleensä tekstieni kommenttipalstoilla, joka mukavalla tavalla omaa kuplaani puhkoo. Sieltä saa toisinaan lukea, että yleensä mies sitä ja yleensä nainen tätä. Minulle mies ei ole Marsista eikä nainen Venuksesta, vaan kaikki olemme samaa planeettaa ja ihmisen käyttäytymistä määrittelee enemmän persoona kuin jalkojen välistä löytyvä hyvän olon tuottaja.

Lue myös

X