Havaintoja parisuhteesta

Mitäpä jos kokeilisit hyvän käyttäytymisen ja kohteliaisuuden kautta?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Asiakkaiden epäasiallinen käytös on kaupan alan työntekijöiden mukaan lisääntynyt valtavasti. Näin kertoo kaksikin eri lehteä. Artikkelissa on esimerkkejä siitä, miten kaupassa työskentelevät ihmiset ovat kohdanneet asiakkaiden jopa törkeäksi käynyttä käytöstä.

Iso osa huonosta käytöksestä liittyy koronakäytäntöihin. Tampereella eräs kaupassa töissä oleva kertoi erään vanhemman naisihmisen käyneen hänen visiiriinsä kiinni, yrittäen repiä sitä hänen päältään, koska hänen mielestään visiiri lisää turvattomuutta ja lietsoo turhaa pelkoa. Käyttäytyminen ei ole siis vain huonoa, vaan jo väkivaltaa ja täten poliisiasia. Lisäksi yleistynyt tapa kaupassa on asiakkaiden tahallinen yskiminen henkilökuntaa kohti. Iltalehden artikkelissa kaupassa töissä oleva henkilö kertoo, että tämä vuosi on romuttanut hänen luottamuksensa kanssaihmisiin.

No niin. Olen kahden kuukauden aikana julkaissut kolme blogitekstiä muistuttaakseni meitä aikuisihmisiä käyttäytymissäännöistä. Kyllä, tässäkään kaupanalan tilanteessa ei ole kysymys nuorista riehujista, vaan jälleen kerran meistä keski-ikäisistä ja meitä vanhemmista ikäpolvesta. Ikärasismin leima saattaa jälleen heilahtaa, mutta heilahtakoon, koska jälleen aion muistuttaa kanssaihmisiäni käyttäytymisestä. Sanottakoon niin, että on se nyt perkele, kun ei mene perille.

Ensin faktoihin. Sosiaalisessa mediassa tai kaupassa riehuvien sisällä asuu suuri ahdistus ja pahaolo. Valitettavasti iso osa pahoinvoivista ihmisistä ajattelee, että heidän paha olonsa lievittyy levittämällä sitä maailmalle. Siksi, koska moni heistä tulee ajatelleeksi, että heidän paha olonsa on maailman vika. Omaan törkeään käytökseen löytyy siis aina jokin syy ja se syy on joka ainoa kerta oman itsensä ulkopuolella. Täten valitettavasti käy niin, että pahoinvoiva ihminen lähtee terapian sijaan kauppaan tai sosiaaliseen mediaan huutamaan muille ihmisille.

Koska olen parisuhdebloggari, niin tämä sama ilmiö on tuttu monessa parisuhteessakin. Sen sijaan, että lähtisi hakemaan pahan olonsa syytä itsensä sisältä, niin syyttävä sormi laitetaankin sojottamaan puolisoa kohden ja hänen päälleen oksennetaan kaikki se paha, joka sisältä vain on ulos tullakseen. Koska puoliso on kelvoton, maailma on kelvoton ja kaikki muut paitsi minä ovat kelvottomia.

Julkisilla paikoilla vihan kohteeksi joutuu siis jopa maskia käyttävät ihmiset, koska oma ahdistus ja pelko kulkutautia kohtaan kanavoidaan hyökkäykseksi maailmaan vastaan, eikä mennä peliin eteen ja todeta, että pelkään tätä tilannetta aivan saatanasti. Voisiko joku ottaa minut syliin. Jokainen väkivaltainen huuto on kutsu sille, että olisi joku ja ottaisi syliin turvaan. Olemme siinä asiassa lapsia koko elämämme ajan.

Seuraavaksi on vuorossa kirjoituksen rakentava ehdotus kaikille meille ihmisille, joilla meinaa käyttäytyminen karata käsistä. Mitäpä jos heräisi päivään, jolloin kokeilisikin toista lähestymistapaa. Olisi läheisilleen lempeä ja kohtelias. Sanoisi heille kauniita ja arvostavia sanoja. Tekisi sitä samaa julkisilla paikoilla. Hymyilisi kaupassa työntekijöille. Olisi heille kohtelias ja arvostaisi heidän työtään. Menisi sosiaaliseen mediaan. Jollekin sellaiselle sivustolle, joka tuo itselle hyvää mieltä ja kirjoittaisikin kommenttikenttään jonkin kauniin ja kirjoittajaa arvostavan kommentin. Ottaisi maailman omaan syliinsä.

Tiedättekö, että mitä se toisi tullessaan. Vastakohteliaisuutta, vastahymyä ja vastasylin. Niin maailma kohtelee sinua, miten sinä kohtelet maailmaa. Olemalla kanssaihmiselle kohtelias, sinä saisit osaksesi kohteliaisuutta. Olemalla puolisollesi lempeä, puoliso olisi sinulle lempeä. Et sinä riehumalla oloasi paremmaksi saa. Se huononee ja ahdistus syvenee. Se, että sinä revit kaupassa työntekijältä kasvomaskia pois ei vie kulkutautia pois. Se pahentaa sitä.

Mitä kyseiseen pandemiaan tulee, niin vaikka sinä ahdistuksissasi uskot sinulle internetin vihasivustoilta levitettyjä salaliittoteorioita, niin kasvomaski kaupan työntekijän kasvoilla suojaa meitä kaikkia. Kunnes tulee rokotus, jonka tarkoituksena ei ole laittaa ihmiseen mikrosirua, kuten hämmentävän monta kommenttia aiheesta olen lukenut, vaan viedä tämä koronaperkele mennessään, jotta tulee aika, jolloin me saamme taas halata toisiamme.

Pyydänkin teitä rakkausbloggarin valtuuksilla teitä arvon aikuisihmiset käyttäytymään. Ei tämä näin saa mennä, että me, joilla pitäisi olla käytöstavat jo opeteltuina, olemme heitä, jotka käyttäytyvät joka puolella kaikkein huonoimmin. Jättäkää kaupassa työskentelevät ihmiset rauhaan. He ovat siellä töissä siksi, että me saisimme kotiimme ruokaa. Jos tuntuu siltä, että ei osaa käyttäytyä, niin älä mene julkiselle paikalle, tilaa ruoka kotiinkuljetuksella, älä avaa sosiaalista mediaa, vaan lue sen sijaan esimerkiksi kirja. Elämä on täynnä mielekkäitä vaihtoehtoja. Valitse niistä itsellesi sopivin.

Ja ennen kaikkea, hymyile vastaantulevalle, niin hän hymyilee takaisin.

Jos vielä yhden kerran joudun muistuttamaan aikuisihmisiä käyttäytymisestä, niin teiltä viedään sen jälkeen viikkorahat pois.

Lue myös

X