havaintoja parisuhteesta

Onneksi olkoon kaikille tänä vuonna yhdessä pysyneille ja eronneille

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Onneksi olkoon kaikki yhdessä pysyneet.

Melkoinen vuosi, vai mitä olette mieltä? Kukapa olisi vuosi sitten uudenvuodenlupauksia tehdessään voinut kuvitella, että mitä kaikkea on tulossa. Jos lupauksenne eivät ole pitäneet, niin se on pieni murhe. Pääasia että olette terveenä, hengissä ja yhdessä.

Maailmanloppu ei tullutkaan. Ainakaan vielä. Tilastot eivät ole vielä kertoneet, että mitä meidän parisuhteillemme on vuoden aikana käynyt. Onko niin, että poikkeusaika yhdistää ihmisiä enemmän vain onko se toiminut enemmän erottajana? Aika sen näyttää.

Pessimistisesti ajateltuna voisi ottaa tilastot käyttöön ja huomata sieltä, että eroja haetaan eniten elokuussa ja tammikuussa. Parisuhdeviisaat ovat sanoneet sen johtuvan siitä, että loma-aikoina parin pitää viettää yhdessä aikaa ja parisuhdeongelmia ei pääse karkuun. Moni parisuhde pysyy kasassa ainaisella liikkeellä ja sillä, että puolisoaan ei tarvitse kohdata. Karua, mutta niin se on.

Tämä poikkeusvuosi on pakottanut ihmiset monin paikoin paikoilleen. Se on jopa laittanut kaksi parisuhteessa olevaa ihmistä samaan tilaan etätyöskentelemään. Yhteinen aika on saattanut kriisiyttää jo valmiiksi kriisissä ollutta parisuhdetta. Pakko olla tähän väliin synkkä ja todeta, että esimerkiksi Helsingin poliisi on ilmoittanut, että kotihälytyksien määrä on kasvanut huomattavasti maaliskuun jälkeen. Jouluaika pelottaa jopa poliiseja. Ei vaivuta silti synkkyyteen, vaan ajatellaan hetki positiivisen kautta.

Koska kaiken tämän keskellä olette te, jotka olette selvinneet. Katsokaa nyt toisianne ja olkaan ylpeitä. Onnitelkaa toisianne ja ennen kaikkea kiittäkää toisianne. Ei teidänkään vuotenne ilman kitkaa ja soraääniä ole varmasti mennyt, mutta siinä te silti olette aloittamassa vuoden toiseksi viimeistä viikonloppua toistenne seurassa ja parisuhteessa. Älkää kuvitelko, että tämä on itsestään selvää. Ehkäpä voisitte parisuhteen arvon ja saavutuksenne huomatakseen ajatella välillä, että itsestään selvyyden sijaan se on enemmän ihme.

Kriisiaika tarvitsee kriisiajan johtajuutta. Eikä parisuhde ole sen suhteen mikään irrallinen saareke. Teillä on ollut oma tapanne johtaa suhdettanne kriisiajan keskellä. Eikä se vieläkään ole ohi. Olemme kriisin keskellä. Onneksi olkoon vielä kerran. Muistakaa mitä juuri teille tulin kirjoittaneeksi. Antakaa itsellenne ja toisillenne arvo ja kiitos tästä vuodesta. Sanokaa se ääneen, sillä liian usein jätämme kiitoksen ääneen sanomatta. Ei kai kissa kiitoksilla elä, mutta kehrää niitä kuultuaan.

Onneksi olkoon kaikille tänä vuonna eronneille.

On alkamassa vuoden toiseksi viimeinen vuosi. Vuosi on olut poikkeuksellinen. Tämän muutenkin poikkeuksellisen vuoden keskellä te olette uskaltaneet tehdä yhden elämänne vaikeimmista päätöksistä ja elämänmuutoksista. Te olette uskaltaneet päästää irti, koska voimanne ei ole enää riittäneet. Te olette tehneet sen muutenkin hyvin arveluttavan ja epävarman aikakauden keskellä, joka on tehnyt päätöksestänne vieläkin isomman ja rohkeamman.

Olkaa ylpeitä valinnastanne, sillä tämä on teidän elämänne ja vieläpä ainutkertainen sellainen. Ei se helppoa ole varmasti ole ollut, eihän ero koskaan ole. Se on tuonut mukanaan surua, epävarmuutta, ahdistusta, sivullisten arvostelua ja loputonta järjestelyä. Samalla se on tuonut mukanaan helpotusta, vapautta, mahdollisuuksia ja tilaa hengittää.

Ette te päätöstä kovin kevein perustein ole tehneet. Ette ole, vaikka sivulliset teidän ympärillänne jaksavat huutaa ”liian kevyesti erottu” mantraansa. Mistä he muka tietävät, että mikä kullekin on kevyttä ja mikä ei. Omasta ajatuspoteroistaan he mantraansa huutavat, kun mitään kaunistakaan ei vain voi edes vahingossa sanoa. Puhumattakaan, että sanoillaan olisi vierellä ja kannustaisi. Pitäisi henkisesti kädestä kiinni.

Vuosi on ollut raskas. Silti kaiken sen muutenkin raskaan keskellä te olette uskaltaneet lähteä kohti jotain uutta. Se uusi on aluksi hyvinkin epävarmaa ja ajatuksellisesti ahdistavaa. Ero muuttaa niin paljon asioita. Siksi on hyvä, että teillä on ollut läheisiä siinä vierellänne tukemassa, eikä arvostelemassa. Se on auttanut jaksamaan teitä muutoksen keskellä. Muutoksen, joka moni jättää ymmärrettävästi tekemättä, koska se on niin iso ja raskas, osin myös pelottava.

Siinä sinä silti olet. Aloittamassa vuoden toiseksi viimeistä viikonloppua. Uuden edessä niin kuin me kaikki omalla tavalla olemme. Onnittele itseäsi, että olet selvinnyt tästä vuodesta. Olet hengissä ja heräät huomenna aamulla uuteen aamuun. Kaikki on hyvin.

Ja lopuksi meille kaikille. Meitä jokaista odottaa vuosi 2022. Mitä se tuo mukanaan, kukapa sen tietää, mutta kolmen päivän päästä lähdemme kulkemaan kohti valoa.

Kohti valoa.

Kaikki on ihan hyvin.

Lue myös

X