Havaintoja parisuhteesta

Sukupolvien unelma

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sukupolvien unelma.

Sen piti olla sitä alusta pitäen. Laitoin eilen illalla hetki ennen Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien peliä sosiaaliseen mediaan kuvan, jossa lapseni istui katsomassa ottelun alkuseremoniaa. Tunti tuon jälkeen, poistin kuvan sosiaalisesta mediasta, sillä tuntui pahalta pitää sitä siellä.

Tämä kaikki johtui meidän kaikkien tietämistä syistä. Tanskan joukkueen pelaaja lyyhistyi tajuttomana kentän pintaan ja tilanne oli niin vakava, että pelaajaa elvytettiin kentän pinnassa. Ottelu pisteistä vaihtui taisteluun ihmisen elämästä.

Onneksi myöhemmin tilanne kääntyi suuntaan, jossa taistelu elämästä kääntyi ainakin toistaiseksi voiton puolelle. Sen jälkeen ottelu jatkui, mutta lopulta ottelun lopputuloksella ei ollut kuin toisarvoinen merkitys. Merkitys oli  elämässä ja sen jatkumisessa.

Sukupolvien unelma kääntyi solidaariseksi kansoja yhdistäväksi voimaksi. Stadionilla olevat Suomen ja Tanskan kannattajat yhdistivät voimansa ja huusivat elämästään taistelevan pelaajan nimeä. Illan päätösottelussa maalin tehnyt Belgian pelaaja juoksi maalintehtyään kameran eteen ja lausui kameralle toisessa pelissä sairaskohtauksen saaneelle pelaajalle rakastavansa häntä ja jäi pelin jälkeen yksin stadionin nurmelle rukoilemaan pelaajan hengen puolesta.

Eilisessä pelissä oli lukuisa sankareita. Suurimpana lääkintähenkilökunta, joka sai Tanskan pelaajan sydämen lyömään jälleen. Toinen Tanskan joukkueen kapteeni, joka ensin huomattuaan pelikaverinsa luuhistuneen maahan, antoi hänelle ensiavun ja sen jälkeen organisoi Tanskan pelaajat näkösuojaksi hengestään taistelevat pelaajan eteen. Tämän jälkeen hän lohdutti kentän laidalle tullutta elämästään taistelevan pelaajan lohduttomasti itkevää tyttöystävää.

Christian Eriksen on hengissä. Hän pääsee jossain vaiheessa rakkaansa ja kahden lapsensa luokse, josta toinen on vielä vauvaiässä. Millään muulla ei eilisestä pelistä ole mitään väliä.

Sukupolvien unelma. Siitä eilisessä oli lopulta kyse. Sukupolvien unelma on solidaarisuus, kansojen välinen yhteistyö ei mikään tunkkainen nationalismi. Me olemme täällä yhdessä, emmekä sulkemassa rajoja jonkin niinkin typerän asian vuoksi kuin kansalaisuus.

Sukupolvien unelma. Sitähän me tässä elämme. Unelma solidaarisesta ja humaanista maailmasta.

Kuvassa on tyttäreni eilisen ottelun alussa. Onneksi hän ei nähnyt pelin dramaattisinta tilannetta. Tänään lähden hänen kanssaan äänestämään ja meidän perheen ääni menee sukupolven unelmalle eli solidaarisuudelle ja humanismille.

Ääni menee lapseni tulevaisuudelle. Hänen sukupolvensa unelmalle.

Tässä hetkessä lähetämme kaikki rakkautta Christian Eriksenille.

 

 

Lue myös

X