Koti ja sisustus

Luulitko, että tapetin poisto on vaikeaa? Niin mekin, kunnes saimme vinkin, joka teki hommasta superhelppoa ja nopeaa!

Tapetin poisto onnistuu, kun kostutat tapetin etukäteen kunnolla. Siihen tarvitset paineruiskupullon, vettä ja liisteriä, kirjoittaa Annan toimittaja Tyyne Pennanen.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Tapetin poisto onnistuu myös nopeasti ja helposti – oikean niksin avulla.

Tapetin poisto onnistuu, kun kostutat tapetin etukäteen kunnolla. Siihen tarvitset paineruiskupullon, vettä ja liisteriä, kirjoittaa Annan toimittaja Tyyne Pennanen.

Tapetin poisto voi olla nopeaa ja helppoa, usko pois!

Viime kesänä poistin tapetteja kahdesta makuuhuoneesta ja eteisestä. Minulla oli apunani kaksi kaveria, ja meiltä meni koko hommaan vaivaiset pari kolme tuntia. Olin valmistautunut rapsuttelemaan tapetteja irti tuntikausia, jopa päiviä, joten yllätyin, miten helppoa tapetin poisto voi olla.

Tapetinpoistoaine? Ehei, en tarvinnut. En myöskään ostanut kallliita härpäkkeitä.

Sen sijaan sain ylivertaisen tapetin poisto -vinkin Riihikallion saneerauspalvelun Tomi Mantereelta.

Tapetin poisto on helpointa liisteri-vesiseoksella, ja tapetinpoistoaine on turhake

Rapsuta kuivaa tapettia aluksi irti sen verran kuin sitä lähtee. Sen jälkeen kosteuta tapetti. Unohda kallis tapetinpoistoaine ja sekoita sen sijaan kädenlämpimään veteen loraus liisteriä.

Tällä ohjeella tapetin poisto onnistuu helposti

  1. Hyvä suhde liisteri-vesiseokselle on noin 1–2 desilitraa liisteriä noin 3 litraan vettä.
  2. Seoksesta ei saa tulla liian jäykkää, jotta sitä voi suihkuttaa paineruiskupullolla seinään.
  3. Liisteri sitoo kosteutta, joten vesi ei heti valu lattialle. Seosta tulee kuitenkin valumaan jonkin verran, joten suojaa lattia muovivahvistetulla suojapahvilla.
  4. Peitä ennen suihkuttelen aloittamista lattianreuna varmuuden vuoksi vielä vanhoilla pyyhkeillä tai lakanoilla.
Tapetin poisto on helppoa, jos tapetti kupruilee.
Tapetin poisto on helppoa, jos tapetti on kostutettu kunnolla ja se kupruilee. Tapetinpoistoaine ei ole välttämätöntä – voit tehdä oman seoksen sekoittamalla liisteriä ja vettä.

Lue myös: Miten järjestää keittiön kaapit järkevästi?

Kun tapetti kupruilee, se on valmis poistettavaksi

Tapetin poisto ei välttämättä vaadi monimutkaisia härpäkkeitä. Paineruiskupullolla saat suihkutettua liisterivesiseoksen seinään laajalle alueelle ja tehokkaasti. Paineruiskupullon saat noin alle parillakymmenellä eurolla.

Kaiken a ja o on, että kastelet tapetin kunnolla. Tapetti pitää kosteuttaa jopa kaksi kolme kertaa ja odottaa, että se alkaa kupruilla. Kuprut ovat merkki siitä, että tapetti  on riittävän kostea. Tapetin riittävään kostumiseen menee ainakin parikymmentä minuuttia. Jos vesi valuu heti alas ja seinä kuivuu nopeasti, voi olla että seoksessa on liian vähän liisteriä.

Jos tapetti ei kupruile, tee pieniä viiltoja tapettiin lastalla. Näin vesiliisteriseos pääsee imeytymään tapetin pohjaan.

Lue myös: Metsätapetti tuo luonnon kotiin – 4 ideaa

Tapetin poisto onnistuu melkein aina tällä kikalla

Voit alkaa poistaa tapetteja, kun tapetti on riittävän kostea. Siihen tarvitset teräslastan, joka on noin 10–15 senttimetriä pitkä. Jos tapetti irtoaa helposti, lasta voi olla leveämpikin.

Laita lasta tapetin alle, ja pian isojen tapettipalojen pitäisi alkaa irrota. Viimeistele irrotus käsin.

Joskus tapetti voi kuitenkin olla niin tiukasti kiinni seinässä, että siihen ei auta muu kuin rapsutella sitä irti pikkupaloina.

X