Koti ja sisustus

Miten keittiön kaapit kannattaa järjestellä? Näillä vinkeillä saat hyllyt ja työtasot vihdoin järjestykseen

Lue asiantuntijan vinkit, miten järjestää keittiön kaapit. Muun muassa säännöllinen inventaario ja pienet laatikot auttavat pitämään järjestystä yllä.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Pidä työtasot tyhjinä keittiössä.

Lue asiantuntijan vinkit, miten järjestää keittiön kaapit. Muun muassa säännöllinen inventaario ja pienet laatikot auttavat pitämään järjestystä yllä.

Miten järjestää keittiön kaapit? Aihe, joka nousee esiin joka kerta, kun kattilan kannet putoilevat vetolaatikoista, mausteet leviävät hyllyille ja paistinlasta on kadoksissa juuri silloin, kun sitä tarvitsisi.

Kun keittiön kaapit ovat hyvässä järjestyksessä, keittiössä on miellyttävämpi työskennellä. Kaiken a ja o on se, että astioilla, välineillä ja raaka-aineilla on omat paikkansa.

Säännöllinen inventaarion tekemien omassa keittiössä auttaa pitämään järjestystä yllä. Tätä mieltä on kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta.

– Joskus keittiöönkin kertyy tavaraa, jota ei tule käyttäneeksi. Kannattaa säilyttää vain niitä astioita ja välineitä, joille on tarvetta. Lisäksi käymällä säännöllisesti läpi raaka-aineet, voi ehkäistä ruokahävikkiä, Tuovinen sanoo.

Lue myös: Sen näkee väristä ja maistaa mausta – nämä merkit kertovat, voiko ruokaa vielä syödä parasta ennen -päiväyksen jälkeen

Uudet ja hienot keittiöt vastaavat nykyaikaisiin säilytystarpeisiin. Moni meistä joutuu kuitenkin pärjäämään tavallisen peruskeittiön kanssa. Vanhatkin keittiön kaapit voi onneksi tuunata paremmaksi säilytyksen ja järjestelyn näkökulmasta.

– Erilaiset korit ja rasiat ovat todella käteviä keittiössä, Tuovinen vinkkaa.

Miten järjestää keittiön kaapit? Aloita raaka-aineista

Aloita keittiön kaappien järjestäminen siitä, että nostat raaka-aineet ja mausteet pöydälle ja vilkaise samalla niiden päivämäärät. Vanhentumassa olevat jauhot ja mausteet voi jättää etualalle tai esille niin, että ne tulisivat mahdollisimman nopeasti käytettyä.

Pyyhi samalla hyllyt.

– Käytän keittiössäni ekologista, biohajoavaa keittiön pinnoille tarkoitettua suihketta. Mutta puhdistaa voi myös soodalla ja etikalla. Myrkyllisiä aineita keittiössä ei kannata käyttää, Tuovinen sanoo.

Lajittele raaka-aineet omiin ryhmiinsä. Laita esimerkiksi jauhot ja hiutaleet omalle paikalleen, säilykkeet ja mausteet omille paikoilleen.

Elintarviketuholaiset pitävät kuivamuonasta, kuten jauhoista, kekseistä, mausteista ja näkkileivästä.

– Siksi kuivamuonaa voi säilyttää kannellisissa purkeissa.

Järjestä keittiön kaapit niin, etteivät mausteet ole lieden yllä

Kun miettii, miten järjestää keittiön kaapit, yksi hyvä muistisääntö on tämä: Mausteet kannattaa säilyttää sellaisessa keittiön kaapissa, jossa ne pysyvät kuivina ja ovat valolta suojattuna. Lieden yllä oleva kaappi ei kuitenkan ole niille hyvä paikka.

– Suomalaisissa keittiöissä on vähän hupsusti suunniteltu mausteille paikka lieden yläpuolelle, jossa on lämpöä. Lämpö ei tee hyvää mausteille, Tuovinen sanoo.

Mausteet pysyvät järjestyksessä, kun ne laitetaan omiin rasioihinsa ja lajitellaan ryhmittäin: yrtit, maustesekoitukset, fondit ja niin edelleen.

– Jos on vähän tilaa käytössä, rasioissa voi olla kannet, jolloin niitä voi pinota päällekkäin, Tuovinen vinkkaa.

Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että säilyttää ruoka-aineita oikeissa lämpötiloissa.

Lue lisää: Säilytätkö ruoat oikeassa lämpötilassa? Tomaatti ja kurkku eivät kuulu jääkaappiin

Järjestä keittiön kaapit niin, että harvoin käytetyt astiat ovat yläkaapeissa

Nosta astiat pöydälle ja pyyhi samalla hyllyt. Karsi pois astiat, joita et käytä.

Usein keittiön kaapeissa jää hyllyjen väliin turhaa tilaa. Saat lisää säilytyspintaa, jos madallat hyllyvälejä. Joiltakin keittiövalmistajilta voi ostaa lisähyllyjä.

Yksi näkökulma siihen, miten järjestää keittiön kaapit, on miettiä keittiön astioiden ja välineiden käyttötiheyttä. Säilytä paljon käytettyjä välineitä niin, että ne ovat helposti saatavilla, harvemmin käytetyt voivat olla esimerkiksi yläkaapeissa.

– Monessa keittiössä seilailee muovisia juomapulloja ja -kippoja, jotka kaatuilevat ja vievät turhaa tilaa. Niitä kannattaa säilyttää vaikkapa korissa.

Tyhjät pakasterasiat voi sijoittaa pois tieltä, esimerkiksi keittiön yläkaappiin.

– Ruoan säilytystä varten voi jättää muutaman rasian johonkin sellaiseen paikkaan, josta ne ovat helpommin saatavilla.

Kauhoja ja lastoja käytetään ruoanlaitossa usein, joten niitä on hyvä pitää lieden lähettyvillä.

Kattilat voi pinota päällekkäin, ja niiden kannet laittaa pystyyn johonkin rasiaan. Näin ne pysyvät paikallaan, eivätkä putoile vetolaatikoista tai hyllyiltä.

Vuoat ja tarjoilulautaset ovat haastavia säilytettäviä, koska ne ovat isoja. Niitä Tuovinen suosittelee säilytettävän esimerkiksi yläkaapeissa, jos ja kun ne eivät ole päivittäisessä käytössä.

– Sen sijaan esimerkiksi salaattikulhoja kannattaa säilyttää paikassa, josta niitä on helppo ottaa.

Hyvin järjestetyssä keittiössä jokaisella tavaralla on paikkansa.
Miten järjestää keittiön kaapit? Vaikka näin!

Siivoa turha roina pois keittiötasoilta

Keittiölaatikoihin kerääntyy paljon tilpehööriä. On jos jonkin näköistä kauhaa, lastaa, pinsettiä ja paistimittaria. Niidenkin säännöllinen karsinta on paikallaan.

Usein käytössä olevat lastat ja kauhat Tuovinen säilyttää lieden lähettyvillä.

– Puiset lastat ovat usein kauniitakin. Niitä voi säilyttää esimerkiksi lasipurkissa.

Myös suolan, pippureiden ja ruokaöljyjen kätevä paikka on lieden lähellä.

Niitä voi pitää esimerkiksi laatikossa, jota on kätevä siirrellä keittiössä, jos haluaa lisää työtilaa.

Keittiötasot on hyvä pitää siistinä. Tuovisen omassa keittiössä ainoat esillä olevat kodinkoneet ovat yleiskone, blenderi ja kahvinkeitin.

– Uudet keittiöt on usein suunniteltu niin, että kodinkoneet ovat kaapeissa, jotka vain vedetään esille. Jos kodinkoneita pitää esillä, ne keräävät helposti pölyä ja likaa, joten ne täytyy muistaa pyyhkiä säännöllisesti.

Mittaa ja hanki uudet kierrätyslaatikot

Keittiösuunnittelijat eivät ole vielä täysin heränneet siihen, miten järjestää keittiön kaapit nykyaikana. Nimittäin tiskialtaan alla olevassa kaapissa pitäisi nykyisin olla jätteille vähintään kuusi laatikkoa, joihin saisi sekajätteen, biojätteen, muovit, metallit, lasit ja kartongit.

Usemmiten jäteastiat ovat kuitenkin niin isoja, ja niitä on paljon vähemmän.

– Sydämestäni odotan, että joku kehittäisi tähän toimivan systeemin, Tuovinen sanoo.

Hän suosittelee mittaamaan kaapin ja ostamaan rautakaupasta sopivan kokoisia jäteastioita.

– Toki kierrätyspistettä voi laajentaakin niin, että laittaa vaikka lattialle kauniin korin, johon kerätään kartonkeja.

Miten järjestää keittiön kaapit? Esimerkiksi jäteastioita kannattaa olla tarpeeksi monta eri tarpeita varten.
Kun miettii, miten järjestää keittiön kaapit ja kaapistot mahdollisimman järkevästi, kannataa ottaa huomioon se, että kierrätyksen takia jäteastioita tarvitaan nykyään enemmän kuin aiemmin.

Tiskialtaan alla olevassa kaapissa kannatta taas kerran luottaa rasioihin ja laatikoihin.

– Meillä on esimerkiksi omat laatikot pusseille ja pieni laatikko sellaisille tiskiharjoille ja pesusienelle, joita ei tule käyttäneeksi niin usein.

Lopuksi Tuovinen muistuttaa, että lapsiperheissä on tärkeää ottaa vielä yksi asia huomioon, kun mietitään, miten järjestää keittön kaapit: konetiskiaineita tulee säilyttää niin, että lapset eivät pääse niihin käsiksi – ne ovat nimittäin myrkyllisiä.

Lue myös: Ovatko uunipeltisi täynnä pinttynyttä likaa? Näin saat pellit puhtaaksi luonnollisin keinoin

X