Koti ja sisustus

Sen näkee väristä ja maistaa mausta – nämä merkit kertovat, voiko ruokaa vielä syödä parasta ennen -päiväyksen jälkeen

Mitä tarkoittaa parasta ennen -päivämäärä? Entä mitä eroa on parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä? Ruoan roskiin heittäminen harmittaa, joten kysyimme asiantuntijalta, uskaltaako ruokaa vielä syödä päiväyksen vanhentumisen jälkeen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Usein haju- ja makuaisti kertovat, voiko ruokaa vielä syödä.

Mitä tarkoittaa parasta ennen -päivämäärä? Entä mitä eroa on parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä? Ruoan roskiin heittäminen harmittaa, joten kysyimme asiantuntijalta, uskaltaako ruokaa vielä syödä päiväyksen vanhentumisen jälkeen.

Jääkaapissa lojuneen jogurttipurkin parasta ennen -päivämäärä meni jo muutama päivä sitten. Uskaltaako jogurttia enää syödä?

Vastaus: mahdollisesti.

Oikein säilytettynä elintarvikkeet, jotka on merkitty parasta ennen -päiväyksellä, voivat olla syötäviä päivämäärän umpeutumisen jälkeenkin, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Riina Tolvanen. Esimerkkinä tästä ovat pakasteet, jotka saattavat oikein säilytettynä pysyä hyvinä viikkoja tai jopa kuukausia.

Mutta ennen kuin tuotetta käyttää päivämäärän vanhentumisen jälkeen, on tärkeää tarkistaa ruoan kunto.

Parasta ennen -päivämäärä annetaan usein esimerkiksi kananmunille ja kuiva-aineksille.
Parasta ennen -päiväys annetaan tyypillisesti sellaisille elintarvikkeille ja tuotteille, jotka eivät pilaannu mikrobiologisesti helposti, kuten pastöroiduille maitotuotteille, kananmunille, pakasteille ja kuiva-aineksille.

Parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua tarkista aina ruoan haju, väri ja maku

Muutokset elintarvikkeen värissä, hajussa tai maussa yleensä kertovat, että kasvuolosuhteet ovat olleet suotuisat pilaajamikrobeille – ja ehkä jopa ruokamyrkytyksiä aiheuttaville mikrobeille.

Siitä syystä tilanteessa, jossa elintarvikkeen parasta ennen -päiväys on vanhentunut, tuotteesta olisi hyvä tarkistaa ainakin seuraavat asiat ennen sen käyttöä:

  • elintarvikkeen väri
  • elintarvikkeen haju
  • elintarvikkeen rakenne
  • elintarvikkeen maku

Sellaisia elintarvikkeita, jotka haisevat, maistuvat tai näyttävät oudoilta, ei suositella syötäväksi tai käytettäväksi ruoanvalmistuksessa.

Lisäksi viimeisellä käyttöpäivällä -merkittyjä tuotteita ei tulisi koskaan käyttää päivämäärän umpeutumisen jälkeen. Näistä elintarvikkeista esimerkkejä ovat raa’at liha- ja kalatuotteet sekä raakamaito.

Mitä eroa on parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä?

Parasta ennen -päiväys ja viimeinen käyttöpäivä menevät helposti puhekielessä sekaisin. Termit tarkoittavat kuitenkin olennaisesti eri asioita.

Viimeinen käyttöpäivä -merkinnällä valmistaja takaa, mihin asti elintarviketta on turvallista käyttää, jos tuote on säilytetty valmistajan ohjeiden mukaisesti. Valmistajan tulee merkitä viimeinen käyttöpäivä (VKP) tuotteisiin, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia.

Viimeisen käyttöpäivän vanhentuessa tuotetta ei saa käyttää tai myydä. Tämä tarkoittaa myös, ettei elintarviketta saa hyödyntää myytävän tai tarjottavan elintarvikkeen valmistuksessa.

Parasta ennen -merkintä puolestaan osoittaa, mihin asti tuote säilyttää ominaisuutensa hyvänä. Jos tuote menee pilalle ennenaikaisesti sen takia, että sitä on säilytetty väärin, vastuu on sillä, joka on säilyttänyt elintarviketta säilytysohjeiden vastaisesti.

Oikein säilytetyt tuotteet vähentävät myös ruokahävikkiä

Säilytysohjeiden noudattaminen on paras keino varmistaa, että elintarvikkeet säilyvät hyvinä parasta ennen -päiväykseen tai viimeiseen käyttöpäivään asti. Ruokahävikiltä sekä tuotteiden ennen aikaiselta pilaantumiselta säästytään, kun ruoan säilytyksessä huolehditaan, että:

  • elintarvikkeet eivät pääse lämpenemään kuljetuksen aikana, esimerkiksi käyttämällä kylmäkassia tai -laukkua erityisesti kesäisin
  • tuotteet säilytetään niiden ohjelämpötiloissa ja -oloissa, sekä suunnitellaan, miten ja missä järjestyksessä avatut pakkaukset käytetään
  • jääkaapin ja pakastimen lämpötila tarkastetaan säännöllisesti säätämällä ne ohjeiden mukaisesti. Ruokaviraston sivulta voit lukea lisää kylmälaitteiden suositelluista lämpötiloista.
Nainen seisoo jääkaappipakastimen edessä. Tuottee, joissa on parasta ennen -päivämäärä on syytä säilyttää oikein, etenkin, jos ne aikoo pakastaa.
Pakasteet olisi asiantuntijan mukaan hyvä kuljettaa kotiin ruokakaupasta kylmäkassissa. Näin estetään pakasteiden sulaminen kotimatkalla.

Lue myös: 

Kuinka kauan liha säilyy pakastimessa, entä leipä? Näin kauan eri ruoat säilyvät pakkasessa hyvinä

Säilytätkö ruoat oikeassa lämpötilassa? – Tomaatti ja kurkku eivät kuulu jääkaappiin

Paha haju jääkaapissa? 4 helppoa ja nopeaa keinoa raikastaa haiseva jääkaappi

X