Vinkit

Säilytätkö ruoat oikeassa lämpötilassa? - Tomaatti ja kurkku eivät kuulu jääkaappiin

Teksti:
Anna.fi

Monen jääkaapista löytyy tomaatteja ja kurkku. Kumpaakaan niistä ei kuitenkaan pitäisi säilyttää jääkaapissa, sillä ne menettävät makuaan ja vetistyvät. Kotioloissa ne säilyttävät parhaimman makunsa ja koostumuksensa huoneenlämmössä.

Kananmunat, maito ja maitotuotteet sekä liha ja kala ovat erityisen herkästi pilaantuvia elintarvikkeita. Jääkaapin ovi on maitotölkin yleisin säilytyspaikka, mutta se on maidolle vähän liian lämmin paikka. Säilytä avaamaton maitotölkki jääkaapin alaosassa, jossa on tarpeeksi viileää. Elintarvikkeiden oikeanlainen säilytys sopivassa lämpötilassa parantaa niiden käyttöikää.

Kananmunat säilyvät parhaiten niille tarkoitetussa kennoissa 12-14 asteen tasaisessa lämpötilassa jää- tai viileäkaapissa. Leivonnassa kannattaa kuitenkin käyttää huoneenlämpöisiä munia, sillä niistä syntyy runsain vaahto. 

Kananmunien lähettyvillä ei kannata säilyttää voimakastuoksuisia elintarvikkeita, kuten sipulia, koska munien kuori päästää vieraat hajut läpi. Jos kananmunia säilyttää oikein, niitä voi käyttää vielä kaksi viikkoa kennossa ilmoitetun viimeisen myyntipäivän jälkeen.

Näin tunnistat tuoreen kananmunan

Tuoreen kanamunan valkuainen on kiinteä ja keltuainen on pyöreä ja korkea, vanhan kananmunan valkuainen on vetinen.

Tuoreuden voi varmistaa kotona kahdella tavalla:

1. Ennen kuin rikot kananmunan ruokaan tai taikinaan, tarkista sen käyttökelpoisuus rikkomalla se pieneen astiaan tai lasiin. Haju paljastaa pilaantuneen munan, joten nuuhkaise kananmunaa, jos epäilet sen oelvan pilaantunut.

2. Laita raaka muna vesilasiin. Tuore muna painuu lasin pohjalle, vanha nousee pintaan. Vanhentuessaan kananmuna kevenee, koska huokoisen kuoren läpi on haihtunut nestettä.

Lähde: Ruokatieto

 

Lähde: Kasvitieto/Kasvisten säilytys

Katso myös:

Tomaatti Kotiliesi.fi

Kurkku Kotiliesi.fi

Teksti: Lotta Pellas

Kuva: Colourbox

 

X