Vinkit

Miksi nyppiä basilika sormilla? Nerokkaan tehokkaaseen irrotukseen tarvitset vain salaattilingon – testasimme!

Sosiaalisen median mukaan kätevään yrtin lehtien irrotukseen tarvitaan vain salaattilinko. Annan toimittaja testasi – basilika ja korianteri saivat erilaiset lopputulokset.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Tiia Kailaheimo, Istock

Toimiiko somekikka yrttien lehtien irrottamiseen?

Sosiaalisen median mukaan kätevään yrtin lehtien irrotukseen tarvitaan vain salaattilinko. Annan toimittaja testasi – basilika ja korianteri saivat erilaiset lopputulokset.

Basilika pitäisi lisätä ruokaan, mutta sen nyppiminen sormilla kestää ikuisuuden? Somessa leviää ongelmaan lupaavan oloinen ratkaisu, jolla irrotat yrtistä koko varrellisen lehtiä yhdellä kertaa. Tarvitset vain salaattilingon – ja jos sellaista ei löydy kotoa, myös vaikkapa pastalävikkö auttaa.

Pistimme somevinkin tosielämän testiin.

Kotiliesi.fi: Nuupahtiko ostamasi yrtti heti? Asiantuntija vinkkaa, kuinka saat kaupan yrtit kestämään – vältä yksi yleinen virhe

Näin lehtien pitäisi irrota käden käänteessä

1. Valitse yrttisi ja irrota siitä tarvittava määrä varsia.

2. Valitse jokin seuraavista sen mukaan, mitä kotonasi on saatavilla: salaattilinko, pastalävikkö, raastin tai haarukka.

3. Pujota esim. basilika välineesi reiästä ja vedä se läpi toiselta puolelta.

4. Yrtin lehdet jäävät välineeseen, ja saat kerralla irrotettua lehdet koko varresta.

Katso toteutus videolta:

Basilika ja korianteri irrotustestissä

Valitsin testiin kaksi yrttiä: basilikan ja korianterin, jotka ovat kotikeittiöiden suosikkiyrttejä ja lehdiltään selkeästi eri malliset. Testivälineiksi valitsin salaattilingon ja pastalävikön.

Pastalävikkö

Korianteri hauraine lehtineen sujahti pastalävikön kaikista erilaisista rei’istä sukkana läpi. Lehdet eivät irronneet. Myöskään basilika ei tuota toivottavaa lopputulosta. Lehdet jäivät varteen kiinni muutamia repeytyneitä riekaleita lukuun ottamatta.

Tavallinen pastalävikkömalli ei toiminut yrttileikkurina.
basilika
Aina somekikat eivät onnistu yhtä lupaavasti kuin videoilla. Pastalävikkö ei kohdellut basilikan vartta hyvin.

Salaattilinko

Salaattilingon kanssa vinkki toimi paremmin:

Basilika irrotti lehtensä pienen poksahtavan äänen saattelemana linkoon, ja käteen jäi tyhjä varsi.

Hentolehtisempi korianteri oli kuitenkin salaattilinkoakin sitkeämpi. Kuten pastalävikössäkin, myös salaattilingossa korianteri sujahtaa ehjänä reiästä.

Yrtin koolla on myös väliä

Tämä somevinkki ei ole aivan niin vedenpitävä kuin täydellistä jälkeä lupaavat niksivideot antavat ymmärtää. Muuttuvia tekijöitä on liikaa!

Vinkin toimivuus taitaa riippua välineestä. Pienemmillä ja teräväreunaisemmilla rei’illä lehdet luultavasti irtoavat helpommin. Myös itse yrtillä, sen varsien paksuudella ja tuoreudella näyttäisi olevan oma osuutensa onnistumisessa.

Kokeilujen jälkeen paras yhdistelmä vaikuttaisi olevan salaattilinko ja basilika. Mutta koska jokainen varsi basilikanipussa ei ole juuri sopivaa paksuutta, taidan jatkaa yrttien nyppimistä jatkossakin sormilla.

Lue myös: Hienoarominen laventeli on monikäyttöinen yrtti – näin laventelin kasvatus onnistuu kotona

X