Koti ja sisustus

Uskoisitko? Nämä kaikki asiat puhdistuvat tavallisella käsitiskiaineella – 10 rahanarvoista vinkkiä!

Käsitiskiaine ei ole vain likaisille astioille. Olisitko arvannut, että se toimii yhtä hyvin sekä vaatteiden tahranpoistajana että lattioiden pesuaineena?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Käsitiskiaineesta on moneksi.

Käsitiskiaine ei ole vain likaisille astioille. Olisitko arvannut, että se toimii yhtä hyvin sekä vaatteiden tahranpoistajana että lattioiden pesuaineena?

Käsitiskiaine on pesuaine, jota löytyy melko varmasti joka kodista. Edullinen puhdistusaine sopii astioiden pesemisen lisäksi yllättävän moneen tarkoitukseen. Nerokkaita siivousvinkkejä käsitiskiaineen käyttöön piisaa vähintään kymmenen:

1. Käsitiskiaine poistaa tahrat

Kahvia matolla, tahra paidalla? Tahranpoistoon on olemassa monia kikkoja, mutta niistä yksinkertaisin on luultavasti käsitiskiaine.

Astianpesuaine on hyvä tahranpoistaja, sillä se putsaa lian nopeasti ja tehokkaasti ja sopii lähes kaikille materiaaleille.

Tee näin: Tahran yllättäessä, laita pieni määrä astianpesuainetta likaiseen kohtaan, hankaa ja putsaa vedellä – toimii!

2. Pesee ikkunat

Joka kevät se koittaa, nimittäin ikkunanpesu. Ikkunoiden peseminen on haastava askare, ja sitä kannattaakin helpottaa oikeilla siivousvälineillä.

Putsaukseen ei siitä huolimatta tarvita ikkunanpesuainetta, vaan pääset halvemmalla, kun peset ikkunat sen sijaan käsitiskiaineella.

Tee näin: Annostele käsitiskiainetta noin puoli teeluskallista ämpäriä kohden. Lue tästä lisää hyödyllisiä vinkkejä, joilla vältät turhan työn ikkunanpesussa.

3. Sopii laattalattioille

Käsitiskiaine venyy jopa lattian puhdistusaineeksi. Parhaiten astianpesuaine sopii laattalattioiden puhdistamiseen.Vältä tiskiaineen käyttämistä kuitenkin puulattioilla, sillä käsitiskiaine saattaa vahingoittaa materiaalia.

Tee näin: Lisää lämmintä vettä ämpäriin ja sekoita veteen kaksi teelusikallista käsitiskiainetta. Pese laatat seoksella.

4. Astianpesuaine puhdistaa silmälasit

Likatahrat silmälaseissa on ärsyttävä ongelma. Vaikka silmälasien puhdistukseen on olemassa omat tuotteensa, voi silmälasit puhdistaa tarvittaessa myös tavallisella käsitiskiaineella.

Tee näin: Kastele silmälasit veden alla ja laita sitten käsitiskiainetta pieni määrä linsseihin. Hankaa aine kevyesti silmälaseihin ja huuhtele vedellä. Anna lasien kuivua.

5. Karkoittaa banaanikärpäset

Ovatko keittiösi riesana banaanikärpäset? Siinä tapauksessa käsitiskiaineesta on apua!

Tee näin: Tarvitset ötökkäansaan etikkaa ja käsitiskiainetta. Lisää etikan sekaan muutama tippa astianpesuainetta. Etikka houkuttelee banaanikärpäsiä, kun taas astianpesuaine poistaa seoksesta pintajännitteen, ja ötökät uppoavat nesteeseen.

6. Huoltaa ulkokalusteet

Ulkokalusteiden huolto on hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa, kun kalusteet otetaan esille talviteloilta. Jos ulkokalusteet ovat päässeet pölyttymään varastossa, tarvitset puhdistamiseen vain lämmintä vettä ja käsitiskiainetta.

Tee näin: Lisää astianpesuainetta lämpimään veteen ja pyyhi tuolit ja pöydät seoksella.

7. Kiillottaa korut

Käsitiskiaine kiillottaa myös vanhat korut. Tarvitset astianpesuaineen kaveriksi myös hiilihapotettua vettä, joka edesauttaa lian irtoamista.

Tee näin: Sekoita keskenään käsitiskiaine ja hiilihappovesi. Laita korut veteen ja anna niiden liuota seoksessa noin viisi minuutta. Voit käyttää pehmeää hammasharjaa lian irrottamiseen. Lopuksi huuhtele korut.

8. Käsitiskiaine puhdistaa hiusharjat ja kammat

Hiusharjojen ja kampojen säännöllinen peseminen on tärkeää, sillä likaisina ne rasvoittavat tukkaa ja lyhentävät jopa harjan käyttöikää. Harjan pesuun voit käyttää niin shampoota kuin astianpesuainetta. Lue tästä kampaajan ohjeet harjojen ja kampojen pesuun!

9. Korvaa tarvittaessa pyykinpesuaineen

Pyykinpesuaine on loppu, entä nyt? Käsinpestävät vaatteet voi hätätilanteessa pestä myös käsitiskiaineella. Muistathan, ettei astianpesuainetta tule kuitenkaan laittaa koskaan pyykinpesukoneeseen.

10. Toimii uunin ja grillin puhdistuksessa

Tiesitkö, että oikeaoppisesti uuni tulisi puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen? Sen ei tarvitse olla työlästä.

Uunin voi putsaista Marttojen mukaan käsitiskiaineliuosta, joka poistaa tehokkaasti rasvaa. Jos astianpesuaine ei tehoa, pinttynyttä likaa voi kokeilla poistaa esimerkiksi mäntysuovalla tai ruokasoodalla.

Lähteet: Good Housekeeping, Martat

X