Koti ja sisustus

Tämä tehoaine puhdistaa niin pinttyneen tiskialtaan kuin tennaritkin – näin käytät puhdistuskiveä oikein

Suihkun kaakeleista tiskialtaaseen puhdistuskivi pitää kodin monet pinnat puhtaana. Aivan jokaiseen paikkaan puhdistuskiveä ei kuitenkaan tulisi käyttää.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Savisaippua on ekologinen vaihtoehto hankausaineelle.

Suihkun kaakeleista tiskialtaaseen puhdistuskivi pitää kodin monet pinnat puhtaana. Aivan jokaiseen paikkaan puhdistuskiveä ei kuitenkaan tulisi käyttää.

Puhdistuskivi on pääosin savesta valmistettu putsausaine, joka tunnetaan myös savisaippuana tai hankaussavena. Jos puhdistuskiveä verrataan muihin kemikaalisiin pesuaineisiin, on puhdistuskivi ekologinen ja hellävarainen.

– Saven lisäksi puhdistuskivessä on aina saippuaa ja merkistä riippuen esimerkiksi ruokasoodaa ja glyseriiniä. Puhdistuskivi sopii hyvin myös allergiakotiin, koska se on yleensä hajuton ja koostuu lyhyestä listasta raaka-aineita, kertoo Marttojen koordinaattori Outi Mehto.

Puhdistuskivi tarvitsee kaverikseen vettä

Ennen savisaippuan käyttöä on hyvä muistaa, että puhdistuskiveä käytetään aina veden kanssa vaahdotettuna. Muuten putsausaine voi naarmuttaa pintoja.

– Savisaippuaa käytetään yhdessä pakkauksessa tulevan sienen kanssa, muta myös harja ja liina käyvät. Suosittelen käyttämään lisäksi hanskoja, etenkin jos iho on herkkä, Mehto neuvoo.

Puhdistuskivi tehoaa hyvin pinttyneeseen likaan

Puhdistuskivi toimii parhaiten pinnoilla, joihin on päässyt pinttymään likaa. Näitä ovat esimerkiksi teräksinen tiskiallas tai kylpyhuoneen lattiakaivon ritilä.

Lue myös: Likaisessa lattiakaivossa piilee jopa vesivahingon riski – näin usein lattiakaivon puhdistus kannattaa tehdä

– Myös pinttyneet aterimet voidaan puhdistaa savisaippualla, Mehto vinkkaa.

Lisäksi savisaippua käy kenkien puhdistukseen.

– Etenkin tennareiden vaaleat kumiosat puhdistuvat hyvin puhdistuskivellä.

Kokeile savisaippuaa myös kalkkisaostumiin

Kalkin putsaaminen kylpyhuoneen kaakeleista voi olla hieman työlästä. On kuitenkin olemassa yksi kikka, jolla kalkkisaostumat saadaan helposti pois.

Niksin salaisuus on savisaippuan ja etikan yhdistelmä. Ensin kaakeleita huuhdellaan vesi-etikkaseoksella, joka hajottaa kalkkisaostumia. Etikan annetaan vaikuttaa hetki ja sen jälkeen kaakelit putsataan emäksisellä savisaippualla.

– Puhdistuskivi neutralisoi etikan happamuutta ja näin kaakelien saumat eivät haurastu. Lopuksi kaakelit huuhdellaan vedellä.

Puhdistuskivi puhdistaa hyvin kylpyhuoneen kaakelit.
Puhdistuskivi ja etikka kirkastavat kylpyhuoneen kaakelit.

Millaisille pinnoille puhdistuskiveä ei kannata käyttää?  

Vaikka puhdistuskivi on hellävarainen, kaikille pinnoille se ei sovi.

– Koska puhdistuskivessä on savea, joka hioo likaa pois pinnasta, sitä ei kannata käyttää herkille pinnoille, kuten esimerkiksi korkeakiiltoisille maalipinnoille, Mehto kertoo.

Kovin suuria alueita puhdistuskivellä ei kannata myöskään putsata, koska sen huuhtomiseen tarvitaan vettä. Muuten pinta jää helposti harmahtavaksi, Mehto muistuttaa.

Lieden puhdistamiseen savisaippuaa kannattaa taas käyttää harkiten.

– Kuulen usein, että monet käyttävät sitä keraamiselle liesille tai induktioliesille. Kannattaa tarkistaa ensiksi valmistajalta, mitä aineita liedelle suositellaan, ennen kuin lähtee puhdistamaan sitä puhdistuskivellä. Savisaippua voi nimittäin naarmuttaa pintaa.

Parhaiten lieden saa Mehton mukaan pysymään puhtaana, kun nostaa liedelle aina vain puhtaita asioita ja pyyhkii kaikki ruoan valmistuksessa syntyneet roiskeet pois heti paistamisen jälkeen.

– Näin jynssäämisen tarvetta on harvemmin.

X