Koti ja sisustus

Uunin puhdistaminen ilman turhia myrkkyjä – 4 tehokasta ja ekologista keinoa

Uunista saa pinttyneenkin lian irti ilman myrkyllisiä tai vahvoja pesuaineita. Kokosimme parhaat niksit uunin puhdistamiseen.

Teksti:
Miia Siistonen

Ruokasooda, sitruuna ja sokeripala saavat uunin nopeasti kiiltämään.

Uunista saa pinttyneenkin lian irti ilman myrkyllisiä tai vahvoja pesuaineita. Kokosimme parhaat niksit uunin puhdistamiseen.

Uunin puhdistaminen on monelle kauhistus. Uuni olisikin viisainta ja nopeinta puhdistaa heti, kun jotain on valunut uuniin. Mutta pinttyneenkään lian puhdistamiseen ei välttämättä tarvita järeitä puhdistusaineita.

Unohda siis myrkylliset puhdistusaineet ja kokeile näitä luonnollisia keinoja:

1. Kuumennettu mäntysuopa

Levitä mäntysuopaliuosta tahrojen pinnalle. Kuumenna uuni +50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjaa lika irti pehmeällä harjalla ja lopuksi pyyhi uuni veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.

2. Ruokasoodasta ja suolasta valmistettu tahna

Tee puhdistustahna sekoittamalla keskenään 2 ruokalusikallista ruokasoodaa, 2 ruokalusikallista suolaa ja 2 ruokalusikallista kuumaa vettä. Levitä tahna rätin avulla uunin sisäpinnoille ja anna vaikuttaa noin kahden tunnin ajan. Pyyhi uuni puhtaaksi sienellä.

3. Sitruuna-ruokasoodaliuos

Tee sitruunasta tai viinietikasta ja ruokasoodasta liuos, jossa hapan ja emäksinen aines reagoivat sihisten keskenään. Levitä seos uunin pinnoille sienipesimellä tai vanhalla astianpesuharjalla. Anna vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin ja pyyhi uuni puhtaaksi mikrokuituliinalla.

4. Vedellä kostutettu sokeripala

Isoäidin siivousvinkki on kostuttaa sokeripala veteen ja hangata sillä uunipellit, ritilät ja kaikki teräsosat hohtavan kirkkaiksi. Niksi toimii myös teräskattiloihin.

Vinkit antoi kotitalouden asiantuntija Inkeri Liinaharja Martoista.

Lue lisää:

Näin puhdistat vedenkeittimen oikein – eroon kalkista soodalla ja etikalla

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Etikan avulla puhdistat kaiken kotona myrkyttömästi ja edullisesti

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä! Ruokasooda ja etikka tuovat ratkaisun

X