Koti ja sisustus

Tiesitkö, mitä kaikkea saat puhdistettua ruokasoodalla? 10 helppoa, halpaa ja tehokasta siivousvinkkiä!

Ruokasooda on ympäristöystävällinen ja monipuolinen puhdistusaine. Tiesitkö, että soodan avulla voi puhdistaa ja raikastaa muun muassa tukkeutuneen viemärin, tunkkaisen sohvan ja haisevat lenkkarit?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Ruokasoodasta ja vedestä syntyy kätevä yleispuhdistusaine.

Ruokasooda on ympäristöystävällinen ja monipuolinen puhdistusaine. Tiesitkö, että soodan avulla voi puhdistaa ja raikastaa muun muassa tukkeutuneen viemärin, tunkkaisen sohvan ja haisevat lenkkarit?

Ruokasoodan avulla saat puhdistettua ja raikastettua kodin monet pinnat ja paikat. Ruokasooda on tehokas, luonnollinen ja edullinen siivousaine, jota kannattaa hyödyntää ainakin näihin kymmeneen tarkoitukseen:

1. Keittiön pintojen puhdistus

Ruokasoodasta saa tehokasta puhdistusainetta sekoittamalla keskenään 2 rkl soodaa ja noin 5 dl lämmintä vettä. Kaada seosta rätille ja pyyhi keittötasot, liesi, tiskiallas, mikroaaltouunin pinnat, jääkaapin ja pakastimen hyllyt puhtaiksi.

2. Pinttyneet kattilat ja pannut puhtaaksi

Kattilat ja pannut, tee- ja kahvikupit sekä termoskannut puhdistuvat pinttyneestä liasta ja värjäytymistä ruokasoodan ja veden avulla.

Kostuta siivousrätti tai pesusieni lämpimällä vedellä, ripottele päälle ruokasoodaa ja hankaa pinttynyt lika pois. Huuhtele lopuksi hyvin.

Hankalan muotoisen astian, kuten termoskannun, saa puhtaaksi täyttämällä kannnun kuumalla vedellä ja lisäämällä joukkoon 2 rkl soodaa. Anna seoksen vaikuttaa pari tuntia ja huuhtele kannu huolellisesti.

3. Jääkaapin ja mikron raikastus

Jos jääkaapissa on ikävä haju, aseta jääkaapin hyllylle kupillinen ruokasoodaa. Sooda raikastaa jääkaapin, sillä se imee itseensä hajuja.

Myös mikro raikastuu ruokasoodan avulla. Täytä kahvikuppi vedellä ja kaada joukkoon 2 rkl ruokasoodaa. Kuumenna seosta hetki mikrossa. Pyyhi lopuksi mikron pinnat puhtaiksi rätillä.

4. Viemärin avaaminen ja puhdistaminen

Ruokasoodalla ja etikalla saa avattua huonosti vetävät lavuaarit ja tukkeutuneet viemärit.

Ripottele viemäriin ensin noin 1 dl ruokasooda ja kaada päälle 1 dl väkiviinaetikkaa. Seoksen pitäisi alkaa kuplia. Odota, kunnes kuplinta lakkaa ja huuhtele viemäri kuumalla vedellä.

5. Huonekalujen pehmusteiden raikastus

Sohvat, nojatuolit, rahit, patjat ja muut pehmeät huonekalut voi raikastaa ruokasoodan avulla. Sirottele pehmeällä pinnalle ruokasoodaa, anna vaikuttaa noin vartti ja imuroi. Myös matot voi pikapestä ruokasoodan avulla.

6. Kylpyhuoneen pesu

Kylpyhuoneen kaakelit, suihkuseinät, pesualtaan ja ammeen saa säihkyvän puhtaaksi ruokasoodan ja pesusienen avulla. Kostuta pesusieni vedellä, ripottele päälle ruokasoodaa ja hankaa lika pois. Huuhtele pinnat lopuksi vedellä.

7. Lenkkarit raikkaiksi

Hikisiin kenkiin voi kokeilla seuraavaa kikkaa: ripottele kenkiin ruokasoodaa ja jätä vaikuttamaan. Kaada sooda pois ennen kenkien seuraavaa käyttökertaa.

8. Pinttyneiden muovirasioiden kirkastus

Jos muovisen eväsrasian värjäytymät eivät lähde tavallisessa pesussa, kannattaa kokeilla ruokasoodaa.

Ripottele ruokasoodaa kosteaan muovirasiaan, anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja hankaa tahroja rätillä tai pesusienellä.

9. Uunin puhdistus

Uunin puhdistamiseen ei välttämättä tarvita vahvoja pesuaineita. Sekoita keskenään 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa ja 2 rkl kuumaa vettä. Hankaa soodatahnalla uunin sisäpinnat puhtaiksi. Myös uunipellit puhdistuvat ruokasoodan avulla.

10. Grillin pesu

Grilliritilöiden ja -tasojen pesu onnistuu ruokasoodan avulla. Sirottele kosteaan grillinpuhdistusharjaan ruokasoodaa ja hankaa liat pois.

Lähteet: Good HousekeepingThe Kitchn, Martat

X