Koti ja sisustus

Likainen jääkaappi? Näin puhdistat jääkaapin ympäristöystävällisesti, jopa kokonaan ilman markettien puhdistusaineita

Puhdas jääkaappi pitää ruoankin raikkaampana. Kysyimme Martoilta, miten jääkaapin puhdistaminen onnistuu mahdollisimman ympäristöystävällisesti.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Täysi jääkaappi on kovalla koetuksella. Siksi jääkaappi on hyvä puhdistaa esimerkiksi ennen joulua tai muita juhlapyhiä, jolloin se usein on herkkuja pullollaan.

Mutta miten ympäristöystävän kannattaa puhdistaa jääkaappi? Neuvonnanjohtaja Teija Jerkku Marttaliitosta kehottaa luonnonystäviä valitsemaan kaupan hyllyltä ympäristöystävällisen astianpesuaineen, jolla jääkaapin puhdistus onnistuu mainiosti.

Jos kotoa ei siivousinnon iskiessä löydy ympäristöystävällistä astianpesuainetta eikä kauppareissu houkuta, Jerkku kehottaa luonnonystäviä kokeilemaan jääkaapin pudistamista vedestä ja ruokasoodasta tehdyllä tahnalla sekä etikalla.

Jääkaapin puhdistaminen: ruokasooda-vesitahna poistaa pinttymät, etikka kirkastaa ja hävittää hajuja

Valmista ruokasooda-vesitahna annostelemalla esimerkiksi lautaselle yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa ja tilkka vettä. Ota tahnaa sitten lautaselta pehmeään sieneen tai siivousliinaan ja hankaa liat pois. Etikkaa voi laittaa suoraan siivousliinaan ihan sellaisenaan.

– Ruokasooda poistaa pinttymiä aika hyvin, etikka taas kirkastaa. Etikasta lähtee omanlainen hajunsa, mutta se lähtee aika nopeasti pois, Jerkku sanoo.

Kun jääkaapin siivoamiseen käyttää ruokasooda-vesitahnaa ja etikkaa, täytyy jääkaappi lopuksi pyyhkiä veteen kostutetulla liinalla, jotta ruokasooda-vesitahnan rippeet ja voimakkaan tuoksuinen etikka eivät jää jääkaappiin.

Näin jääkaapin puhdistaminen onnistuu

Puhdista jääkaappi Marttojen alla olevien ohjeiden mukaan. Käytä ympäristöystävällistä astianpesuainetta tai ruokasooda-vesitahnaa ja etikkaa. Jos käytät ruokasooda-vesitahnaa ja etikkaa, muista pyyhkiä jääkaapin pinnat vielä lopuksi veteen kostutetulla liinalla. Jos jääkaappisi ulkopuoli on rosteria, sen puhdistamiseen on omat niksinsä.

 • Käännä lämpötilansäädin sulatusasentoon.
 • Tyhjennä jääkaappi.
 • Jos laitteeseen on kertynyt jäätä, anna sen sulaa. Älä käytä veistä huurteen irrottamiseen, ettet riko jäähdytysjärjestelmää.
 • Irrota hyllyt ja pese ne.
 • Pyyhi tyhjä jääkaappi ja myös jääkaapin ulkopuoli astianpesuainevedessä kastetulla puhtaalla liinalla.
 • Pyyhi tiivisteet veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.
 • Tarkista, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut. Pyöräytä suuaukkoa liinalla tai avaa mahdollinen tukos varovasti vanupuikolla.
 • Anna jääkaapin pintojen kuivua hetki ennen jääkaapin uudelleen täyttämistä.
 • Kytke jääkaappiin virta.
 • Täytä jääkaappi.
 • Imuroi kaapin koneisto laitteen takaa kerran vuodessa ja muista irrottaa pistotulppa imuroinnin ajaksi.

Lähde: Martat

Haiseeko jääkaappisi puunaamisesta huolimatta? Jos jääkaapin paha haju ei lähde pesemällä, kannattaa kokeilla edullisia ja luonnollisia hajusieppareita.

X