Koti ja sisustus

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Oletko kyllästynyt keittiön rosteripintoihin jääviin ikäviin tahroihin ja raitoihin? Kokeile näitä helppoja ja edullisia keinoja, joiden avulla saat rosteripinnat kiiltämään.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Rosteripintojen puhdistukseen kannattaa käyttää pehmeitä siivousvälineitä, jotta pintoihin ei pääse syntymään naarmuja.

Oletko kyllästynyt keittiön rosteripintoihin jääviin ikäviin tahroihin ja raitoihin? Kokeile näitä helppoja ja edullisia keinoja, joiden avulla saat rosteripinnat kiiltämään.

Rosteri eli ruostumaton teräs näyttää uutena hohtavan kirkkaalta, mutta ajan kuluessa tahmaiset sormenjäljet, ruoanlaitossa syntyneet roiskeet ja arjen pienet onnettomuudet jättävät siihen jälkensä.

Keittön rosteripinnat on mahdollista saada uudelleen kiiltämään, mutta millä tahansa aineilla tai välineillä niitä ei kannata lähteä puhdistamaan. Pintojen jynssäys väärillä menetelmillä voi nimittäin vaurioittaa niitä pysyvästi.

Näin saat rosteripinnat jälleen kiiltävän puhtaiksi:

Ongelma: Tahmaiset kodinkoneiden pinnat

Rosteripintainen leivänpaahdin, kahvinkeitin ja jääkaapin tai astianpesukoneen ovi puhdistuvat tahroista yksinkertaisesti lämpimällä vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla. Voit käyttää puhdistukseen myös pari tippaa astianpesuainetta tai teräksen puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta. Kiillota pinta lopuksi lämpimällä vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla.

Rosteristen kodinkoneiden puhdistukseen voi kokeilla myös viinietikan ja veden yhdistelmää.

TEE NÄIN: Laita suihkepulloon kolme osaa viinietikkaa ja yksi osa vettä. Suihkuta seosta puhdistusta vaativalle pinnalle ja kuivaa talouspaperilla. Viinietikan luvataan puhdistavan tehokkaasti esimerkiksi rasvaiset sormenjäljet.

Myös puhdistus viinietikalla ja oliiviöljyllä on tehokkaaksi mainostettu kikka.

TEE NÄIN: Pyyhi ensin kodinkoneen pinta talouspaperilla, joka on kostutettu viinietikalla. Kostuta sen jälkeen mikrokuituliina maltillisella määrällä oliiviöljyä ja hankaa laite kiiltäväksi!

Ongelma: Samea tiskiallas

Rosterisen tiskialtaan voi puhdistaa varsin luontoystävällisellä menetelmällä. Tarvitset vain ruokasoodaa, viinietikkaa, sitruunan, oliiviöljyä, siivoukseen tarkoitetun pesusienen tai tiskiharjan sekä talouspaperia.

TEE NÄIN: Ripottele ensin ruokasoodaa altaaseen ja hankaa pesusienellä. Kaada sen jälkeen altaaseen viinietikkaa, jolloin sooda alkaa kuplia ja suhista. Voit jättää aineet 10 minuutiksi vaikuttamaan. Hankaa allasta jälleen pesusienellä ja huuhtele sitten koko tiskiallas huolellisesti vedellä. Viimeistele lopputulos sitruunan kuorella ja oliiviöljyllä. Hiero sitruunankuorta altaaseen, jolloin altaaseen tulee paitsi kiiltoa että raikas tuoksu. Kostuta lopuksi pala talouspaperia oliiviöljyllä ja kiillota tiskiallas hohtavaksi.

Tiskialtaan voi puhdistaa helposti myös pyykinpesujauheella.

TEE NÄIN: Aloita huuhtelemalla tiskialtaasta irtolika pois. Levitä sen jälkeen altaaseen pyykinpesujauhetta ja hankaa sitä ympäriinsä kostean tiskiharjan tai pehmeällä sienen avulla. Älä käytä hankaamiseen karhunkieltä tai kovaa harjaa, jottei altaan pinta naarmutu. Huuhtele allas lopuksi huolellisesti vedellä ja kiillota mikrokuituliinalla.

Ongelma: Kiilloton keittiötaso

Rosterisen keittiötason puhdistukseen sopii astianpesuaine.

TEE NÄIN: Pyyhi taso kostealla liinalla, jossa on muutama tippa astianpesuainetta. Huuhtele ja kuivaa lopuksi keittiötaso mikrokuituliinalla. Mikrokuituliina sopii rosteritason puhdistukseen paremmin kuin tavallinen rätti, sillä se ei jätä pinnoille yhtä helposti raitoja.

Moni vannoo myös ihmesienen nimeen. Ihmesientä käytettäessä pesuainetta ei tarvita: pelkkä tavallinen vesi riittää. Kostuta siis sieni vedellä ja hankaa keittiötaso kiiltäväksi.

Lähteet: MartatPopsugar, TheKitchn, Wikihow 

Lue myös:

Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

Vihreä viikkosiivous – 16 vinkkiä ekosiivoukseen

Kodin puhdistusaineet luonnosta

X