Koti ja sisustus

Nämä 7 siivousvälinettä tulisi löytyä jokaisesta kodista – nokkela värikoodaus auttaa pitämään ne myös järjestyksessä

Hyvät siivousvälineet tekevät siivoamisesta mielekkäämpää. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä siivousvälineet ovat sellaisia, jotka jokaisesta kotitaloudesta kannattaisi löytyä ja mitkä ovat yleisimmät virheet, mitä ihmiset siivotessaan tekevät.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Kun siivousvälineistä pitää huolta, ne myös kestävät pidempään hyvänä.

Hyvät siivousvälineet tekevät siivoamisesta mielekkäämpää. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä siivousvälineet ovat sellaisia, jotka jokaisesta kotitaloudesta kannattaisi löytyä ja mitkä ovat yleisimmät virheet, mitä ihmiset siivotessaan tekevät.

Siivoaminen kuuluu niihin kodinaskareisiin, josta useimmat eivät välttämättä pidä, mutta joka täytyy silti säännöllisesti tehdä. Oikeanlaiset siivousvälineet ovat tärkeä osa onnistunutta siivousta ja niiden avulla pakollisesta askareesta voi tehdä vähän mielekkäämpää.

Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkkun mukaan ensimmäinen askel on panostaa hyviin ja ergonomisiin välineisiin, jotka voi pestä pesukoneessa. Yleinen virhe, minkä ihmiset tekevät, on nimittäiin jättää pesuvälineet myttyyn kuivumaan.

– On hyvä valita moppeja ja liinoja, jotka voi pestä 60-asteessa. Pesun jälkeen ne tulee kuivata hyvin ilmavassa paikassa, Jerkku kertoo.

Nämä siivousvälineet joka kodista tulisi löytyä

Tiskiharjan, vessaharjan, ämpärin ja suihkepullon lisäksi jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä seuraavat siivousvälineet.

  • Pölynimuri

Pölynimurilla saa puhdistettua lattiat ja matot. Sen lisäksi sen avulla voi puhdistaa tekstiilihuonekaluja. Hyvä pölynimuri on ergonomisesti mukava ja siinä on säädettävä siivousvarsi.

  • Moppi

Hyvässä mopissa on myös säädettävä ja ergonomisesti mukava siivousvarsi.

  • Lattiakuivaaja

Suihkun jälkeen lattiakuivaajalla saa vedettyä kaakelit kuivaksi, jotta kylpyhuone kuivuisi nopeammin, eikä lattioille jäävä vesi toisi lisää kosteutta. Sen avulla saa myös pidennettyä kaakeleiden puhdistusväliä.

  • Rikkaharjasetti

Rikkaharjasetti olisi hyvä löytyä, vaikka taloudesta löytyisikin pölynimuri. Esimerkiksi lasinsiruja ei kannata imuroida, vaan kerätä sirut ensin rikkalapiolla.

  • Erivärisiä siivousliinoja

Siivousliinat kannattaa jaotella värin mukaan, jotta tietää millä on pessyt vessan ja millä on pyyhkinyt pölyjä. Vessalle ja keittiölle pitäisi ainakin olla omat liinansa, joita ei käytetä muualla.

  • Puhdistussieni

Sienen avulla voi puhdistaa lavuaarit ja suihkulasikaapin. Puhdistussienen tulee olla pehmeä, jotta se ei naarmuta pintoja. Hyvä vaihtoehto on sieni, jonka toinen puoli on pehmeä ja toinen vähän karkeampi.

  • Ikkunankuivain

Ikkunoiden pesuun tarvitaan hyvä ikkunainkuivan. Kumiosan tulee olla ehjä ja puhdas sekä kuivaimen tulee olla omaan ikkunaan sopivan kokoinen.

Siivousvälineet.
Siivousvälineet, kuten sienet ja siivousliinat, kannattaa koodata värien avulla, jolloin esimerkiksi wc-tilojen ja keittiön kuuraukseen tarkoitetut pesuvälineet eivät sekoitu keskenään.

Pesuaineita ei kannata käyttää liikaa

Yleisimpiä virheitä mitä ihmiset tekevät siivouksessa, on liiallinen pesuaineiden käyttö.

Jos pesuainetta annostelee silloin tällöin liikaa, ei siitä vielä ole suurta haittaa, mutta jatkuva liiallinen pesuaineiden käyttö voi aiheuttaa haittoja kodin pinnoille ja se lisää myös turhaa kemikaalinkulutusta. Lattianpesuainetta saattaa esimerkiksi pikkuhiljaa kertyä lattian pintaan, mikä voi johtaa siihen, että lattiasta tulee liukas tai sen väri harmaantuu.

Henkilö pyyhkii lasipöydän pintaa liinalla.
Lika kannattaa pyrkiä pyyhkimään pois heti.

Tahrat kannattaa myös pyrkiä putsaamaan heti. Jos tahran pyyhkii pois heti, voi selvitä pelkällä vedellä, mutta pinttynyt lika vaatii jo järeämpiä puhdistusaineita. Jerkun mukaan liian vahvojen puhdistusaineiden käyttöä kannattaisi välttää, sillä ne ovat terveydelle ja ympäristölle mietoja puhdistusaineita haitallisempia.

– Usein riittää, että lian pyyhkii pois heti ilman mitään ainetta – joskus toki täytyy käyttää mietoa yleispuhdistusainetta. Yksi hyvä konsti on kokeilla ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa tai etikkaa esimerkiksi palaneen kattilan puhdistamisessa.

Jerkku ohjeistaa, että ensin kannattaa kokeilla miedoilla aineilla ja siirtyä tarvittaessa vahvempiin. Yksi vahvoja kemikaaleja sisältävä pesuaine on esimerkiksi uuninpuhdistusaine, jonka sijaan voi kokeilla käyttää mäntysuopaa.

Siivousvälineet kannattaa säilöä siellä, missä niitä tarvitaan

Säilytyksen kannalta pahin virhe, minkä voi tehdä, on siivousvälineiden pesemättä jättäminen tai niiden huono kuivaaminen. Kun siivousvälineistä pitää hyvin huolta, säilyvät ja toimivat ne pidempään.

Jerkku vinkkaa myös, että välineitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää niissä huoneissa, joissa niitä tarvitaan. Esimerkkinä vessassa tarvittavat puhdistusaineet ja liinat voisi säilyttää wc-tiloissa ja keittiössä taas ne, joita käyttää keittiön siistimiseen.

– Välineitä kannattaa säilyttää sellaisessa paikassa, mistä niiden käyttöönotto on helppoa ja vaivatonta, jotta niihin tulee tartuttua helpommin.

X