Koti ja sisustus

Näin puhdistat kiertoilmauunin oikein – 4 vinkkiä pinttyneen lian puhdistukseen

Kaipaako keittiösi kiertoilmauuni puhdistamista? Näillä Marttojen vinkeillä onnistut puhdistamaan pinttyneimmänkin lian uunista.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Muista suojata kätesi, kun puhdistat uunia.

Kaipaako keittiösi kiertoilmauuni puhdistamista? Näillä Marttojen vinkeillä onnistut puhdistamaan pinttyneimmänkin lian uunista.

Milloin viimeksi olet puhdistanut keittiösi uunin? Oikein pestynä uuni puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Tälle on Marttojen kotitalousasiantuntija Outi Mehdon mukaan yksinkertainen syy.

– Näin aikaisemmat roiskeet eivät pala kiinni seuraavassa kuumennuksessa, Mehto sanoo.

Kiertoilmauunin puhdistus vaatii tarkkuutta

Perinteisen uunin kohdalla voi huoletta käyttää vettä ja puhdistusainetta. Uuni puhdistuu hyvin esimerkiksi miedolla käsitiskiaineliuoksella. Pinttyneisiin kohtiin voi kokeilla myös ekologista mäntysuopaa.

– Levitä mäntysuopaa tahroille, kuumenna uuni yli 50 asteiseksi, anna hetken jäähtyä ja harjaa pehmeällä harjalla. Pyyhi lopuksi veteen kostutetulla liinalla, Mehto ohjeistaa.

Jos kodistasi löytyy kiertoilmauuni, sen puhdistaminen vaatii kuitenkin ylimääräistä tarkkavaisuutta.

– Kiertoilmauunin voi puhdistaa normaalisti, mutta ilmanottoaukot tulee pyyhkiä, ettei niihin pääse vettä ja puhdistusaineita. Jos käytät spray-ainetta, ole sen kohdalla erityisen varovainen.

Tämän lisäksi Mehto suosittelee tutustumaan uunin käyttöohjeisiin. Valmistajilla saattaa olla erilaisia ohjeita puhdistusaineisiin ja -menetelmiin.

kiertoilmauunin puhdistus
Muista suojata kätesi, kun puhdistat uunia.

Näin kiertoilmauunin puhdistus onnistuu

  1. Aloita puhdistus pyyhkimällä uunin pohja sekä seinät kostealla liinalla. Puhdistusaineeksi sopii käsitiskiaineliuos, joka poistaa rasvaa tehokkaasti.
  2.  Jos rasva ei tunnu irtoavan, kokeile mäntysuopaa. Kun olet levittänyt mäntysuopaa tahrojen pinnalle, kuumenna uuni yli 50 asteiseksi. Tämän jälkeen anna uunin jäähtyä ja hankaa pinttynyttä likaa pehmeällä harjalla. Pyyhi kohta sitten kostealla liinalla.
  3. Kolmas keino on kokeilla ruokasoodaa. Tarvitset tahnaan kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa, kaksi ruokalusikallista suolaa ja noin kaksi ruokalusikallista kuumaa vettä.
  4. Joskus lian irrottamiseen tarvitaan uuninpuhdistusainetta. Muista käyttää puhdistuksen aikana käsineitä ja huuhdella pinnat pesun jälkeen. Suojaa uunia ympäröivä lattia myös sanomalehdillä, ettei aine pääse pilaamaan lattiamateriaalia.

Lähteet: Martat

Lue myös: 

 Uunin puhdistaminen ilman turhia myrkkyjä – 4 tehokasta ja ekologista keinoa

Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Sitruunahappo on monipuolinen ja ekologinen siivousaine – 7 tapaa käyttää sitruunahappoa

X