Koti ja sisustus

Mäntysuopa on luontoystävällinen pesuaine, joka sopii muuhunkin kuin mattojen pesuun: 6 tapaa käyttää mäntysuopaa

Mäntysuovalla voi pestä mattojen lisäksi muun muassa saunan lauteet, kylpyhuoneen laatat ja uunin. Ympäristöystävällisestä pesuaineesta on moneksi.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Muun muassa kylpyhuoneen kaakelit voi puhdistaa mäntysuopaliuoksella.

Mäntysuovalla voi pestä mattojen lisäksi muun muassa saunan lauteet, kylpyhuoneen laatat ja uunin. Ympäristöystävällisestä pesuaineesta on moneksi.

Mäntysuopa on perinteinen matonpesuaine, mutta sillä on monta muutakin käyttötarkoitusta. Mattojen pesusta ylijäänyttä mäntysuopaa ei siis kannata heittää pois – päinvastoin.

Paitsi että mäntysuopa on monipuolinen siivousaine, se on myös ympäristöystävällinen valinta. Mäntysuopaa syntyy puunjalostuksen sivutuotteena, ja se hajoaa nopeasti maaperässä eikä rasita vesistöjä yhtä paljon kuin synteettisiä tensidejä sisältävät saippuat.

Henkilön Mari (@marihonkuri) jakama julkaisu

Listasimme kuusi tapaa käyttää mäntysuopaa:

1. Uunin puhdistus mäntysuovalla

Mäntysuopa tehoaa rasvaisiin tahroihin, joten sillä saa uunin puhtaaksi.

Levitä mäntysuopaliuosta (½–1 dl mäntysuopaa ja 10 l vettä) uunin pinnoille. Lämmitä sen jälkeen uuni noin 50 asteeseen. Mäntysuovan pitäisi alkaa kuplia.

Sammuta uuni ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Harjaa sitten uunin pinnat pehmeällä harjalla tai pesusienellä. Pyyhi uuni lopuksi kostella liinalla.

2. Tuholaisten torjunta

Vedellä laimennettua mäntysuopaa (2–3 dl mäntysuopaa ja 10 l vettä) voidaan käyttää puutarhassa tuholaisten torjuntaan. Esimerkiksi kirvat sekä perhos- ja pistiäistoukat voivat saada mäntysuovan avulla kyytiä.

Laita liuosta suihkepulloon ja suihkuta kasvit parin päivän välein. Havukasveille mäntysuopaa ei kuitenkaan suositella.

Huomioi! Mäntysuopa ei ole Tukesin hyväksymä kasvinsuojeluaine.

3. Purkat irti tekstiileistä

Vaatteeseen tarttunut purkka irtoaa mäntysuovan avulla. Kaada purkkatahran päälle pieni loraus mäntysuopaa, hiero kevyesti ja anna vaikuttaa hetken aikaa. Huuhtele lopuksi vedellä.

4. Kaakelit puhtaaksi mäntysuovalla

Mäntysuopa on emäksistä, ja emäksiset pesuaineet sopivat hyvin kaakelien ja laattojen pesuun.

Sekoita keskenään noin ½ dl mäntysuopaa ja 10 litraa vettä, ja puhdista liuoksen ja harjan tai pesusienen avulla kylpyhuoneen ja keittiön kaakelit.

5. Sauna raikkaaksi

Saunan lauteet puhdistuvat mäntysuovalla. Huuhtele ensin lauteet lämpimällä vedellä, sillä lämmin vesi avaa puun syitä, jolloin niihin jäänyt lika irtoaa helpommin. Harjaa sen jälkeen lauteet puhtaaksi puun syiden suuntaisesti mäntysuovalla (noin ½ dl mäntysuopaa ja 10 litraa lämmintä tai haaleaa vettä) ja juuriharjalla tai laudepesimellä.

Huuhtele lopuksi lauteet huolellisesti vedellä. Käytä huuhteluun ensin lämmintä ja lopuksi kylmää vettä.

6. Puulattioiden pesu

Maalaamattomat ja käsittelemättömät  puulattiat saa puhtaaksi mäntysuovalla. Käytä lattianpesuun liuosta, joka sisältää ½ dl mäntysuopaa ja 10 litraa kylmää vettä.

Pese lattia harjalla ja mäntysuopaliuoksella lautojen ja puunsyiden suuntaisesti. Käytä mahdollisimman vähän vettä. Vähitellen lattiaan muodostuu sileä ja hieman vahamainen pinta. Se suojaa lattiaa ja auttaa säilyttämään sen värin.

Huuhtele lattia lopuksi huolellisesti kylmällä vedellä ja pyyhi kuivaksi, jos lattialle jää vettä.

+ Ne matot

Suosituin tapa käyttää mäntysuopaa on mattojen pesu.

Pese matot mieluiten kuivan maan matonpesupaikalla. Vaikka mäntysuopa hajoaa maaperässä nopeasti, sitä ei tulisi päästää vesistöihin. Mäntysuovan sisältämät hartsihapot ovat nimittäin haitallisia kaloille.

Käytä mattojen pesuun vedellä laimennettua mäntysuopaa. Sopiva annostus on 1 dl saippuaa 10 litraan vettä.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Suomen Luonto

X