Koti ja sisustus

Yksi keino, jolla puhdistat kaiken kodissa myrkyttömästi ja edullisesti

Etikalla puhdistuvat niin tiskialtaat, ikkunat kuin kahvinkeittimetkin. Listasimme 15 tapaa käyttää etikkaa siivouksessa ja kodinhoidossa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Etikka neutralisoi esimerkiksi viemärin hajua.

Etikalla puhdistuvat niin tiskialtaat, ikkunat kuin kahvinkeittimetkin. Listasimme 15 tapaa käyttää etikkaa siivouksessa ja kodinhoidossa.

Haluatko käyttää kodinhoitoon tehokasta ja ympäristöystävällistä puhdistusainetta? Valitse väkiviinaetikka!

Etikka on monipuolinen siivousaine, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai maksa maltaita. Etikasta voi esimerkiksi valmistaa kätevän yleispuhdistusaineen täyttämällä suihkepullon liuoksella, jossa on yksi osa väkiviinaetikkaa ja yhdeksän osaa vettä.

Listasimme 15 helppoa tapaa käyttää etikkaa kodin siivoukseen ja puhdistukseen.

1. Astiat kiiltäviksi

Lasit ja lautaset saa kiiltämään, kun niitä huuhtelee etikkavedellä. Etikkavesi, jossa on 1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä, sopii myös astianpesukoneen huuhteluaineeksi.

2. Mikroaaltouunin ja jääkaapin puhdistus

Kaada kuppiin 1 desi vettä ja ¼ desiä viinietikkaa. Laita kuppi mikroon ja lämmitä 2–3 minuuttia, kunnes mikroon muodostuu höyryä. Pyyhi lopuksi mikro rätillä.

Myös jääkaapin pinnat voi pyyhkiä etikkavedellä, joka karkottaa jääkaapista pahat hajut. Pakastin puolestaan raikastuu, kun sinne jättää yön ajaksi laakean astian, jossa on 1 desi kiehautettua vettä ja 1 desi etikkaa.

3. Ikkunanpesu

Sekoita keskenään sama määrä etikkaa ja vettä. Levitä etikkavesi sienen avulla ikkunaan ja pyyhi kuivaksi ikkunanankuivaimella. Voit myös kiillottaa ikkunat sanomalehdellä.

4. Deodorantti- ja hikitahrat pois vaatteista

Pinttynyt hienhaju on mahdollista karkottaa vaatteesta liottamalla vaatetta laimeassa etikkaliuoksessa (esim. ½ dl etikkaa ja 5 litraa haaleaa vettä) puoli tuntia ennen konepesua.

Myös deodoranttitahrat voi saada pois vaaleista vaatteista etikalla. Hiero tahraa etikalla ennen normaalia konepesua.

5. Suihkukaapin ja -verhon puhdistus

Suihkukaapin seinät puhdistuvat saippuajäämistä, kun ne pyyhkii etikkaan kastetulla pesusienellä. Etikka voi myös estää likaa jatkossa tarttumasta pintoihin.

Suihkuverhonkin saa puhtaaksi ja raikkaaksi etikan avulla. Laita verho likoamaan ämpäriin laimeaan etikka-vesiliuokseen noin tunniksi. Pese verho liuotuksen jälkeen vielä joko käsin tai koneessa.

6. Pinttynyt lika pois kattiloista

Kattilasta saa pinttyneet tahrat pois, kun kattilassa keittää seosta, jossa on 1 osa vettä ja 2 osaa etikkaa. Lisää lopuksi lioksen joukkoon ruokalusikallinen suolaa ja jätä kattilaan likoamaan yhdeksi yöksi.

Huom! Puhdistus etikalla ei sovi alumiinikattiloille.

7. Kahvinkeittimen pesu

Etikkaa poistaa kahvinkeittimestä kalkkisaostumia.

Kaada keittimen vesisäiliöön 3 osaa etikkaa ja 7 osaa vettä. Napsauta kahvinkeitin päälle ja anna puolet liuoksesta valua kannuun. Kytke virta pois ja jätä etikkaliuos vaikuttamaan noin 15 minuutiksi. Kytke sitten virta uudestaan päälle ja anna loppujen vesien valua kannuun.

Keitä käsittelyn jälkeen kahvinkeittimessä 2 tai 3 täyttä pannulista vettä. Huuhtele lopuksi kahvipannu hyvin.

8. Lemmikkien pissatahrat pois matosta

Jos lemmikkisi (tai lapsesi) on sattunut pissaamaan matolle, etikka auttaa. Ennen etikkakäsittelyn aloittamista, testaa maton värinkestävyys tiputtamalla tilkka etikkaa huomaamattomaan kohtaan.

Imeytä pissa ensin mahdollisimman hyvin esimerkiksi sanomalehtiin tai pyyhkeeseen. Pyyhi sitten tahraa liuoksella, joka sisältää samassa suhteessa vettä ja etikkaa. Anna liuoksen vaikuttaa 10 minuuttia.

Kun matto on lähes kuiva, ripottele sen pinnalle vielä ruokasoodaa, joka poistaa hajuja. Imuroi sooda pois noin tunnin kuluttua.

9. Tietokoneen näppäimistön putsaus

Sammuta tietokoneesta virta. Kasta vanupuikko etikkaan ja puhdista sillä näppäimistön välit ja kolot.

10. Steariinitahrat

Rapsuta ensin kovettunut steariini pois pinnalta niin hyvin kuin pystyt. Sekoita sitten keskenään yhtä paljon vettä ja etikkaa, ja pyyhi tahraa etikkavedellä. Steariinin pitäisi irrota saman tien.

11. Keittiön rosteripinnat ja tiskiallas

Keittiön rosteritasot ja tiskiallas puhdistuvat, kun pyyhit niitä etikkaan kastetulla rätillä. Lisää pinttyneiden tahrojen päälle reilusti etikkaa ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.

12. Peilit ja kaakelit kiiltämään

Kiillota peilit ja kaakelit seoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä.

13. Huuhteluaine pyykille

Etikka toimii huuhteluaineena esimerkiksi froteepyyhkeille. Se neutralisoi hajuja, kirkastaa värejä ja estää jopa nukkaantumista.

Annostele etikkaa huuhteluainelokeroon noin ½–1 desiä pyykin määrästä riippuen.

14. Pahanhajuinen viemäri raikkaaksi

Kaada noin desi etikkaa illlalla viemäriin ja anna vaikuttaa yön yli.

15. Puisten leikkuulautojen desinfiointi

Puhdista ja desinfioi puinen eikkuulauta pyyhkimäällä sitä etikkalla.

Huom!

Älä käytä etikkaa alumiini-, marmori- tai emalipinnoille tai kaakeli- ja silikonisaumoihin. Etikka on hapanta ja se voi syövyttää kyseisiä materiaaleja.

Lähteet: Martat, Premeditated Leftovers, Rajamäen, Siivous.info, Today.com

Lue myös:

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä – Ruokasooda ja etikka tuovat ratkaisun

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Vihreä viikkosiivous – 16 vinkkiä ekosiivoukseen

X