Koti ja sisustus

Vältä turha työ ikkunanpesussa: näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

Haluatko päästä ikkunanpesussa mahdollisimman vähällä vaivalla? Listasimme viisi vinkkiä, joilla vältät yleiset virheet ja saat ikkunasi kirkkaiksi.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Loppukevät ja alkukesä ovat hyviä ajankohtia ikkunanpesuun, jos haluat ikkunoiden säilyvän puhtaina mahdollisimman pitkään.

Haluatko päästä ikkunanpesussa mahdollisimman vähällä vaivalla? Listasimme viisi vinkkiä, joilla vältät yleiset virheet ja saat ikkunasi kirkkaiksi.

Ikkunanpesu voi olla rankka urakka – etenkin, jos pestäviä ikkunoita on paljon. Siksi ikkunanpesussa ei halua tehdä turhaa työtä. Listasimme viisi ikkunanpesuvinkkiä, joilla saat aikaan mahdollisimman parhaan lopputuloksen.

1. Valitse ikkunanpesulle oikea ajankohta

Ikkunoita ei kannata pestä silloin, kun pahin siitepöly- ja katupölykausi on käynnissä. Katupölyn määrä vähenee usein huhtikuun aikana, kun katujen puhdistus etenee. Lepän siitepölykauden huippu puolestaan ajoittuu huhtikuuhun ja koivun siitepölyhuippu toukokuun alkuun. Näet oman alueesi siitepölytilanteen norkko.fi-sivustolta.

Ikkunoiden pesuun kannattaa valita päivä, jolloin aurinko ei paista suoraan ikkunaan. Auringon lämpö voi kuivattaa lasin kesken pesun ja jättää ikkunaan jälkiä.

2. Puhdista ensin karmit ja nurkat

Ikkunoiden karmit, reunat ja nurkat ovat usein hyvin likaiset. Aloita pesu-urakka niiden puhdistuksessa, jotta niiden lika ei pääse sotkemaan puhtaita ikkunoita.

3. Pese ikkunat oikeassa järjestyksessä

Ikkunoiden pesu kannattaa aloittaa likaisimmasta eli uloimmasta lasista. Jos likaisin lasi pestään viimeiseksi, siitä voi lentää roiskeita puhtaisiin ikkunoihin.

Aloita ikkunalasin pesu lasin yläosasta. Hyvin likainen lasi kannattaa pestä kahteen kertaan ennen kuivausta.

4. Pese ikkunat puhtaalla pesuvedellä

Jotta ikkunat kirkastuvat yhdellä pesulla, käytä puhdasta pesuvettä. Vaihda siis pesuvesi tarpeeksi usein.

5. Kuivaa oikein

Kuivaa ikkunat yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin ikkunankuivaimella. Kun et paina lastaa ikkunaa vasten liian kovaa, liike pysyy tasaisena.

Pyyhi kuivain liinaan aina ennen uutta vetoa, jottei ikkunaan jää rantuja.

Lähteet: HSYMartat, Norkko.fi

X