Koti ja sisustus

Tuntuuko, ettet onnistu pitämään huonekasvejasi elossa? Listasimme eri olosuhteisiin sopivat helpot huonekasvit

Erilaiset huonekasvit vaativat erilaista hoitoa, eivätkä kaikki kasvit sovi kaikkiin olosuhteisiin. Hämärä asunto asettaa kasveille erilaisia vaatimuksia kuin valoisa ja avara. Listasimme erilaisiin olosuhteisiin sopivat helpot huonekasvit.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Helpot huonekasvit sopivat myös sellaiselle, joka ei halua käyttää kasvien hoitoon aikaa.

Erilaiset huonekasvit vaativat erilaista hoitoa, eivätkä kaikki kasvit sovi kaikkiin olosuhteisiin. Hämärä asunto asettaa kasveille erilaisia vaatimuksia kuin valoisa ja avara. Listasimme erilaisiin olosuhteisiin sopivat helpot huonekasvit.

Huonekasvit ovat oiva piristys kodin sisustukseen. Ne eivät pelkästään näytä ihanilta, vaan ne sopivat myös laiskemmallekin kukkienhoitajalle.

Kaikkia ei ole siunattu viherpeukalolla ja kasveista haluaisi nauttia ilman, että niiden eteen tarvitsisi nähdä erityisen paljon vaivaa. Onneksi kaikki kasvit eivät vaadi paljon hoitoa ja tietyt helpot huonekasvit sopivat lähes kenelle vain.

Huonekasvin valintaan vaikuttaa moni asia

Minkä tahansa huonekasvin valinnassa pitää miettiä, millaiselle paikalle kasvi tulee. Onko asunnossa paljon vai vähän valoa? Eri huonekasvit vaativat myös eri määrän kastelua, ja jos kastelu tuntuu usein unohtuvan, kannattaa valita harvemmin vettä vaativa kasvi. Suomessa asuntojen ilmankosteus on erityisesti talvella suhteellisen vähäistä, joten kasveja kannattaa sumutella vedellä kastelukertojen välissä.

Jokaisella kasvilla on omat hoito-ohjeensa. Tietyt perusohjeet koskevat kuitenkin lähes kaikkia kasveja. Eri kasveille sopivat erilaiset multatyypit. Omalle kasville sopivan multatyypin voi kysyä kukkakauppiaalta.

Lue myös: 8 terveydelle ja huoneilmalle parasta kasvia – hanki näitä kotiisi!

Mullan vaihtaminen on oleellinen osa huonekasvien hoitoa. Multa kannattaa vaihtaa ensimmäisen kerran heti, kun huonekasvin vie kotiin, koska kasveissa ei välttämättä ole valmiiksi kunnollista multaa. Vaikka paras aika mullan vaihdolle on kevät, kannattaa uuden kasvin multa vaihtaa vuodenajasta riippumatta.

Huonekasvien ruukun koolla on väliä. Kerralla ei kannata vaihtaa huomattavasti isompaan ruukkuun, vaan vaihto tulee tehdä asteittain.

Huonekasvien ruukkua ei kannata kerralla vaihtaa liian isoksi, koska silloin kasvi alkaa kasvattamaan isoa juuristoa. Ruukku kannattaa vaihtaa asteittain niin, että uusi ruukku on halkaisijaltaan aina enintään 5 senttimeriä isompi kuin vanha ruukku. Ruukun voi vaihtaa isompaan aina silloin, kun juuret näyttävät tulevan ruukun pohjasta läpi tai kun mullan sijaan pohja on täynnä pelkkää juuristoa.

Viherkasveja täytyy myös lannoittaa kasvukaudella eli keväästä alkusyksyyn.

Helpot huonekasvit vaativat oikean määrän vettä

Useimmat kasvit tykkäävät välillä kuivahtaa. Moni sortuu yleiseen virheeseen ja kastelee kasvejaan liikaa, jolloin ne kuolevat. Sen sijaan, että vain katsoo mullan olevan kuivaa, kannattaa työntää sinne sormensa. Multa saattaa usein olla pinnalta kuivaa mutta pohjasta märkää.

Helpot huonekasvit erilaisiin olosuhteisiin

Vähällä valolla pärjäävät huonekasvit

  • Palmuvehka
  • Peikonlehti

Vähän kastelua vaativat huonekasvit

  • Rahapuu
  • Anopinkieli
  • Palmuvehka
  • Aloe-kasvit

Huonekasvit kuumiin olosuhteisiin

  • Kaktukset
  • Mehikasvit, kuten Aloe vera

Kaikille sopivat helpot huonekasvit

  • Viirivehka
  • Kumipuu
  • Vehkat, kuten kirjovehka tai herttaköynnösvehka

Juttua varten on saatu haastattelu Kaivokukka Triplan ja Kaivokukka Kampin yrittäjä Johanna Kuukkaselta.

X