havaintoja parisuhteesta

Teeskennelty orgasmi ja muita parisuhdetta helpottavia valkoisia valheita

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Nainen sanoi, että aiemmassa suhteessaan teeskenteli usein orgasmin, koska ei halunnut tuottaa pettymystä miehelleen. Naisella oli muutama kokemus siitä, että oli myöntänyt miehelleen jääneensä ilman ja se oli ollut miehelle niin suuri pettymys, että mies alkoi jopa vältellä seksiä, koska koki olevansa niin huono rakastaja, että ei saa edes vaimoaan tyydytettyä.

Naisen ratkaisu tähän oli alkaa teeskennellä orgasminsa, jotta saisi miehelleen hyvän mielen ja perusteli ratkaisuaan sillä, että tässä tapauksessa valehtelu orgasmin saamisesta on parisuhteen kannalta rakentavampaa kuin totuudessa pysyminen. Orgasmin teeskentely on hyvin yleistä ja moni parisuhteessa elävä on joskus teeskennellyt orgasminsa.

Kirjoitettuani tekstin aiheesta, että kannattaako tunnustaa, jos pettää sain tekstiini yllättävän paljon vastauksia, jossa puoliso ei halua tietää tulleensa petetyksi, koska tietämättömyys on parisuhteen kannalta parempi vaihtoehto kuin tieto. Mikään ei muutu, kun mitään ei tiedä. Nainen kirjoittaa viestissään, että miksi puolison edes pitäisi olla tietoinen hänen yhden illan kännisekoilustaan työmatkalla, koska se ei millään tavalla liity hänen ja hänen miehensä avioliittoon. Kyse on vain mitään merkitsemättömästä seksistä, jollaista on tapana tapahtua esimerkiksi työmatkoilla.

Samaa mieltä oli moni muukin kommenttiketjuun vastannut. Monen mielestä tuntuisi jopa loukkaavammalta kertoa merkityksettömästä seksistä kuin olla kertomatta siitä, koska kukaan ei koskaan saa tietää, jos ei itse kerro. Eri asia monen kommentoineen mielestä olisi se, jos alkaisi säätämään tietoisesti puolison selän takana salasuhdetta, joka ei olisi vain kertaluonteista säätöä, vaan suunniteltua pettämistä. Sellaisesta kun lähestulkoon aina jää kiinni, niin reilumpaa siitä on kertoa itse.

Parisuhteessa tapahtuva valehtelu on useimmiten huomattavasti arkisempaa ja kevyempää. Niin sanotut valkoiset valheet kuuluvat jokaisen parisuhteilijan repertuaariin. Eivätkä ne ole edes parisuhteen perusteita millään tavalla nakertavia. Valkoinen valhe on olemassa siksi, että sillä pystyy yksinkertaistamaan elämäänsä ja säästämään itseään esimerkiksi moitteilta. Hyvin ymmärrettävä ja yleinen tapa, johon jokainen on syyllistynyt.

Eräs pariterapeutti onkin sanonut, että niin sanottu raivorehellisyys on jopa tuhoisampaa parisuhteille kuin pieni totuuden vääristely. Useinhan ihminen tulee vääristäneeksi totuutta, jotta ei loukkaa toista. Vääristetyn totuuden yksi ilmentymä on alussa kertomani orgasmin teeskenteleminen. Sitä ei tee vain ja ainoastaan itsekkäästä syystä, vaan siksi, että valehtelulla helpottaa toisen ihmisen pettymystä ja pettymyksen sijaan saa hänelle aikaan hyvän mielen. Tarkoitus pyhittää keinot.

Parisuhteessa olevien ihmisten mielestä rehellisyys on yksi parisuhteen tärkeimpiä osatekijöitä. Niin se onkin, mutta kukaan ei siihen täydellisesti pysty eikä keneltäkään sitä pidä edes vaatia. Parisuhteessa tilannetajulla on yllättävän kauaskantoinen voima. Vaikka se tuntuukin varmasti pahalta lukea varsinkin raivorehellisten suunnalta, niin joskus valehtelu on jopa suotavampaa kuin rehellisyys miettien parisuhteen onnellisuutta.

Se, miksi emme uskalla olla puolisoidemme edessä täysin omia itsejämme, vaan vastaamme kysymykseen, että joo, haluan lähteä siskosi luokse mukaan, vaikka yhtään ei haluaisi, niin se on toisen kirjoituksen aihe. Ehkä se liittyy siihen, että joskus rehellisyydenkin alttarilla haluaa miellyttää sitä kaikkein rakkaimpaansa ja siksi tulee teeskenneltyä orgasminsa tai lähdettyä mukaan paikkaan, vaikka ei haluaisi ja vieläpä valheellisesti sanoen, että haluaa.

Tämä kaikki on vain osa ihmistä ja sellaisesta ihmisyydestä itse pidän kaikkein eniten. Sen vastavoimana on tekopyhyys, joka taas on yksi kammottavimpia piirteitä ihmisessä.

Joskus valehtelussa on kyse ihan vain rakkaudesta.

Lue myös

X