Hyvinvointi

Kirvely ja kipu virtsatessa

Teksti: Anna.fi

Poikani on 18-vuotias. Hänellä on jo puolen vuoden ajan esiintynyt kirvelyä ja kovaa kipua virtsatessa.

Mies katsoo ulos ikkunasta.

Terveyskeskuksessa on tutkittu PLV, ei tulehdusta, ja klamydiatestit näyttävät miinusta. Hajun perusteella lääkäri kirjoitti hiivalääkityksen, josta oli apua muutamaksi päiväksi. Oireet jatkuivat ja urologin mielestä syynä on eturauhastulehdus.

Pojalla ei ole jomotusta kiveksissä eikä nivuksissa. Eturauhanen ei ole suurentunut tai aristava. Mikä vaiva on ja voiko se aiheuttaa lapsettomuutta? Olisiko lisätutkimukset paikallaan?

– Huolestunut äiti

Lääkärin vastaus

Äidin huoli pojan virtsaamisen kirvelystä on oikeutettu. Mikäli kuuden kuukauden ajan kirvelee ja on kipua aina virtsatessa, on pojan elämänlaatu varmasti heikentynyt. Yleisimmät syyt kirvelyyn virtsatessa ovat erilaiset tulehdukset. Yleisimmät niistä on kuitenkin tässä tapauksessa poissuljettu, kun PLV-tutkimuksessa ei näkynyt virtsatietulehduksia aiheuttavia bakteereja tai sukupuolitautia, klamydiaa.

Kun oireina ovat kipu ja kirvely, voi syynä olla eturauhasen ei-bakterielli tulehdus, joka voi oireilla monella tavalla (tihentynyt virtsaamistarve, alavatsa- tai alaselkäkipu, nivuskipu, kiveskipu ym.). Tätä diagnoosia oli siis ehdotettu. Prostatiitista ei tietenkään välttämättä ole kysymys, vaan diagnoosi voi olla oma tautinsa, uretriitti eli virtsaputken tulehdus. Se voi johtua jonkin harvinaisemman bakteerin aiheuttamasta infektiosta, kuten Mycoplasma-bakteerista. Tämän bakteerin osoittaminen vaatii kuitenkin erikoisviljelyn, jota ei ole rutiinisti kliinisessä käytössä. Jos oire jatkuu, on antibioottihoito oikeutettu, vaikka PLV on puhdas, sillä mikro-organismien olemassaoloa voi olla vaikea todentaa.

Mikäli antibioottihoito (fluorokinoloni, tetrasykliini tai makrolidi) ei tehoa, tulisi virtsaputki tähystää ja katsoa, ettei virtsaputken limakalvolla ole mitään poikkeavaa.
Hajun muutokset virtsassa ovat tulkitsijasta riippuvia, sillä poikkeavalla hajulla ja virtsatietulehduksen todennäköisyydellä ei ole todettu olevan yhteyttä. Lapsettomuuteen oireella ei ole onneksi yhteyttä.

Uretriitin taustatekijä voi joissain tapauksissa jäädä selviämättä. Uretriitin aiheuttama oire voi loppua yhtä äkillisesti kuin se alkoikin. Kun tällaisia merkkejä ei ole kuuden kuukauden aikana kuitenkaan valitettavasti näkynyt, suosittelisin seurantakäyntiä urologilla.

Jukka Sairanen, Virtsaelinsairauksin erikoislääkäri

X