Liikunta

Rebekka Jaakkola valmentaa erittäin huonokuntoisia, joista osa aloittaa liikunnan ensimmäistä kertaa elämässään – silloin lasketaan nämäkin pienet onnistumiset

Erittäin huono kunto voi tarkoittaa, että ei selviä edes lyhyestä kävelystä. Jokainen uusi askel on voitto. Miten pohjalta luodaan peruskunto, jolla ihan arki sujuisi paremmin?

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock, Jassu Dammert

Huono kunto näkyy liikunnallisessa suoriutumisessa yksilöllisesti. Kuvituskuva.

Erittäin huono kunto voi tarkoittaa, että ei selviä edes lyhyestä kävelystä. Jokainen uusi askel on voitto. Miten pohjalta luodaan peruskunto, jolla ihan arki sujuisi paremmin?

Lattialta ylös nouseminen on työlästä. Yhtäkään juoksuaskelta ei pysty ottamaan. Tämän kaltaiset haasteet ovat tyypillisiä, kun kyseessä on erittäin huono kunto. Pohjaltakin pystyy kuitenkin ponnistamaan peruskuntoon, hyvinvointivalmentaja Rebekka Jaakkola tietää.

Hän vetää treeniohjelmia monille, jotka aloittavat liikunnan nollasta – vuosien tauon jälkeen tai jopa ensimmäistä kertaa koskaan.

Erittäin huonokuntoiset ovat usein ylipainoisia, mutta painoa ratkaisevampaa määrittelyssä on arjen sujuvuus.

– Heille arjen perusasiatkin voivat olla haastavia: monelle siivous, oma harrastaminen tai vaikka lasten kanssa leikkiminen ja liikkuminen on vaikeaa, Jaakkola havainnollistaa.

Joillakin erittäin huonokuntoisilla kuitenkin arki rullaa suhteellisen hyvin, ja vaikeudet tulevat esiin vasta yllättävissä tilanteissa, kun ehkä lannistutaan helpommin ja voimat eivät riitä selviämään vastoinkäymisistä.

Usein riesaksi muodostuvat myös erilaiset terveysongelmat, jotka vaikuttavat arkeen sekä mielen hyvinvointiin. Toisaalta kaikilla ihmisillä mieltä ei paina fyysinen heikkous.

– Voit kokea olevasi onnellinen, hyvässä kunnossa ja tyytyväinen elämääsi, vaikka olisit oikeasti fyysisesti huonossa kunnossa, Jaakkola muistuttaa mielenterveyden merkityksestä.

Huono kunto, silti antoisat treenit

­­Rebekka Jaakkolan oma valmennusfilosofia on sama kaikille, jotka aloittavat treenaamisen, olipa lähtökunto mikä tahansa.

– Aina pitää lähteä maltillisesti liikkeelle, hän painottaa.

Suurin sudenkuoppa on alkuun treenata liian kovaa tai liian usein. Mitä huonompi kunto, sitä vähemmän kannattaa liikkua yhdellä kertaa. Toki alusta pitäen tulisi pyrkiä säännöllisyyteen.

”Silloin askeleita lisätään yksi kerrallaan pikku hiljaa, vaikka päivittäin.”

Maltillisuus on merkittävää, jotta voisi esimerkiksi välttyä lihaskivuilta ja rasitusvammoilta.

– Treeni ei myöskään tunnu mielekkäältä, jos se on vain selviytymistä alusta loppuun.

Jaakkolan asiakkaisiin on kuulunut treenaajia, joilla on ollut haasteita jopa muutaman metrin kävelyssä.

– Silloin askeleita lisätään yksi kerrallaan pikku hiljaa, vaikka päivittäin. Kaikki perustuu siihen, että tulee onnistumisen kokemuksia.

Hyvinvointivalmentaja Rebekka Jaakkola auttaa liikunnassa heitä, joilla on erittäin huono kunto.

Lihaskuntoa ensin omalla painolla

Erittäin huono kunto näkyy liikunnallisissa haasteissa yksilöllisesti. Vaikkei pystyisi reippaaseen kävelyyn, voi lihaskunto olla parempi. Tai vastaavasti vaikkei pystyisikään nostelemaan painoja, aerobinen liikkuminen voi onnistua.

”Jos on vaikea nousta tuolilta, harjoittellaan sitä asiaa, eli nousemaan tuolilta.”

Kun haluaa lähteä kohottamaan lihaskuntoa, Jaakkola kannustaa aloittamaan vain omalla painolla. Halutessaan voi lisätä vastusta vähitellen kuminauhalla, kahvakuulalla ja vaikka tankolevypainoilla.

– Esimerkiksi jos on vaikea nousta tuolilta, kannattaa lähteä harjoittelemaan sitä asiaa, eli nousemaan tuolilta.

Huono kunto sanelee armolliset tavoitteet

Pohjalta kuntoon pääsemiseen tarvitaan motivaatiota. Se kuitenkin herkästi latistuu alkukankeuksiin. Rebekka Jaakkola muistuttaa, että on esimerkiksi melko tyypillistä kärsiä alkuun terveyshuolista, varsinkin jos on vieläpä lähtenyt treenaamaan liian vauhdikkaasti. Niiden ei tarvitse kuitenkaan antaa lannistaa.

– Erittäin huonokuntoisilla voi ensimmäisten viikkojen aikana tulla flunssaa tai muuta sairastelua, koska muutenkin heikko vastustuskyky hetkellisesti laskee.

Motivaatiota myös syö liian vaativat tavoitteet. Jaakkola itse panostaakin aina treenaajiensa kanssa ajatusmallien ja asenteiden muokkaamiseen armollisemmaksi.

– Usein haluamme pystyä paljon enemmän ja parempaan kuin todellisuudessa on järkevää.

Ihmiseen on sisäänrakennettuna vahva tahto tehdä ja onnistua, varsinkin jos on päättänyt saada aikaan elämänmuutoksen.

– Kannattaakin pohtia, haluaako treenata niin kun haluaisi, vai tahtoisiko liikkumisesta nautinnollisen, säännöllisen elämäntavan, jotta pysyisi hyvinvoivana läpi elämän, Rebekka Jaakkola herättelee.

Lue myös: Millä sykkeellä kannattaa liikkua? Tunnista eri sykealueet ja treenaa oikealla sykkeellä

Kotiliesi.fi: ALS vei energisen Minnan voimat yhtäkkiä: ”Pää toimii, mutta kroppa kuolee”

X