Hyvinvointi

Näyttelijä Hanna Kinnunen kertoo nyt jakamastaan pysäyttävästä kuvaparista: ”Ei motivaatio koko ajan pysy ylhäällä”

Pari vuotta sitten näyttelijä ja radiojuontaja Hanna Kinnunen löysi itsensä oravanpyörästä. Työt aamuradiossa olivat sekoittaneet yöunet ja kroppa kävi ylikierroksilla. Toipuminen alkoi vasta, kun Hanna ymmärsi asettaa oman hyvinvointinsa etusijalle.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto, Hanna Kinnusen Kotialbumi

Tänä vuonna Hanna Kinnunen on löytänyt hyvinvoivan itsensä.

Pari vuotta sitten näyttelijä ja radiojuontaja Hanna Kinnunen löysi itsensä oravanpyörästä. Työt aamuradiossa olivat sekoittaneet yöunet ja kroppa kävi ylikierroksilla. Toipuminen alkoi vasta, kun Hanna ymmärsi asettaa oman hyvinvointinsa etusijalle.

”Tämän kuvan julkaisu jostain syystä jännittää mua, mutta teen sen silti.”  Radiojuontaja ja näyttelijä Hanna Kinnunen, 41, latasi pari viikkoa sitten Instagram-tililleen kuvaparin, jonka julkaisemista hän oli harkinnut pitkään.

Päivityksessä Hanna avautui vuoden kestäneestä elämäntaparemontistaan.

Juttelemme päivityksestä Hannan kanssa puhelimessa.  Hanna kertoo, että mietti kuvan julkaisemista ensinnäkin siksi, että vuosi sitten alkanut prosessi on yhä kesken. Toisaalta kuvan tarkoituksena ei ollut niinkään esitellä ennen ja jälkeen -kuvia, vaan pikemminkin jakaa ajatuksia hyvinvoinnista.

– Tavoitteeni ei ole ollut koskaan numeerinen, vaan haluan olla mahdollisimman hyvässä kunnossa, motivoitunut ja energinen.

Uupuminen oireili univaikeuksina

Hanna Kinnunen kuvailee, että on ollut koko ikänsä niin sanottu on/off-liikkuja. Kuntoilu on aina kuulunut arkeen. Joskus liikuntaa on tullut harrastettua enemmän, joskus taas vähemmän.

Viimeiset kymmenen vuotta ruuhkavuosineen ja työkiireineen olivat pistäneet pakan kuitenkin sekaisin.  Hanna itse havahtui tilanteeseen ensimmäisen kerran vuonna 2018. Tuolloin hän oli saanut päätökseen kirjaprojektin Valtavan ihana: havaintoja naisen kehosta ja kiloista yhdessä Aino-Kuutamo Kuusitorpan kanssa.

– Käsittelimme tietokirjassamme naisten kehosuhdetta. Ääneen pääsivät asiantuntijat, mutta kerroimme kirjassa myös omat tarinamme.  Kirjaa kirjoittaessa ymmärsin, että olin sijoittanut vuosien ajan oman itseni ja hyvinvointini listan hännille.

Tuolloin aika muutokselle ei siitä huolimatta ollut oikea. Elettiin vuodenvaihetta 2018–2019 ja pitkään jatkunut kuormitus oli ajanut Hannan salakavalasti lähelle pahaa uupumista.

– En saanut diagnoosia, mutta kyllä sanoisin, että jonkinasteisessa burnoutissa olin. Tein aamuradiota, en saanut tarpeeksi unta, hermostoni kävi kierroksilla ja minulla oli rytmihäiriötä. Myös aineenvaihduntani pysähtyi ja jumittui täysin. Olin hyvinvointini kanssa hakoteillä, Hanna kertoo.

Noin vuoden ajan Hanna teki vielä aamuvuoroja radiossa ja pyöritti puolisonsa kanssa perheen arkea samaan malliin.

”Minulla ei ollut mitään tekosyitä sille, eten laittaisi itseäni muun edelle.”

Kun työt aamuradiossa loppuivat loppuvuodesta 2019, päivärytmi palautui. Siitä alkoi hidas toipuminen.

– Aikaisemmin minulla oli vaikeuksia nukkua, enkä saanut unta, vaikka olin todella väsynyt. Minulla meni kevät 2020 siihen, että hain unirytmiäni uudestaan.

Syksyllä 2020 Hanna alkoi pikkuhiljaa heräilemään siihen, miten hänen kroppansa jaksaa. Koska voimavaroja oli nyt enemmän, arkeen pystyi hitaasti lisäämään liikuntaa, kuten joogaa ja kävelyä.

Varsinainen käännekohta elämäntapamuutoksessa tapahtui uutena vuotena 2020. Hanna ymmärsi, että tulevana vuotena hänen pitää keskittyä omaan hyvinvointiinsa.

– Jouduin käymään läpi monen vuoden mylläkän, että olin vuosi sitten siinä tilanteessa, että minulla on kaistaa ja tilaa muutokselle. Lapseni olivat jo isompia, eikä minulla ollut mitään tekosyitä sille, etten laittaisi itseäni tietyissä tilanteissa muun edelle.

Hanna Kinnunen: ”En kieltäydy mistään”

Kuluneen vuoden aikana on panostettu perusasioihin – ateriarytmiin, liikuntaan ja riittävään lepoon. Ruokavalion Hanna on putsannut niin, että syö tavallista kotiruokaa säännöllisesti noin 3–4 tunnin välein ja juo riittävästi vettä.

– Olen vuosien varrella kokeillut kaikenlaisia kikkakonsteja, kuten vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tämä vuosi on opettanut, että minulla toimii parhaiten arkiruoka. En kieltäydy mistään.

Liikunnan suhteen on syntynyt tärkeä oivallus: tärkeintä treenaamisessa ei ole määrä, vaan laatu. Tänä syksynä Hanna on aloittanut valmentajan kanssa kuntosalitreenauksen neljän vuoden tauon jälkeen. Lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu pari kävelylenkkiä ja yksi ulkotreeni kaveriporukan kanssa.

– Säännöllisyys on myös liikunnassa tärkeintä. On hämmästyttävää, että kun käyt kaksi kertaa viikossa salilla, niin voit saada todella kehittyviä tuloksia. Se ei vaadi, että salilla käydään viisi kertaa viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Pari tunnin treeniä viikossa riittää.

Kuvassa Hanna Kinnunen.
Vuoden aikana Hanna on keskittynyt hyvinvoinnin peruspilareihin: säännölliseen liikuntaan ja tasapainoiseen ruokavalioon.

Omaa jaksamista kuunnellen

Kuluneiden kuukausien aikana on vastaan tullut niitäkin päiviä, jolloin motivaatio on ollut hukassa. Niissä tilanteissa Hanna Kinnunen on luottanut yhteen asiaan.

– Ei motivaatio koko ajan pysy ylhäällä. Kun taivaalta tulee räntää ja vettä, tuntuu välillä siltä, että jäisi paljon mieluummin sohvan nurkkaan vetämään suklaata. Niissä tilanteissa olen yrittänyt luottaa siihen, että kun lähtee liikkeelle ja tekee sen lenkin tai jumpan, niin sen jälkeen tuntuu hyvältä. Kun jaksaa nykäistä itsensä motivaation puuttuessa kynnyksen yli, se palkitsee.

Lähivuosien uupumus ja ylikuormitus ovat opettaneet myös kuuntelemaan omaa jaksamista.

– En usko itsensä ruoskimiseen. Joskus on sellainen olo, etten tänään jaksa nostaa puntteja ja menen mieluummin kävelylle.  Valmentajanikin on sanonut, ettei treenaaminen ole sprinttijuttu. Se on maratonmatka. Pitkän ajan toistuvat treenit ovat merkityksellisempiä kuin se, mitä tapahtuu kahden viikon jänteellä.

Ei puntarin tuijottamista

Pienet muutokset rutiinissa ovat tuottaneet tuloksia. Sekä sisäisiä että ulkoisia. Edistymistä Hanna on mitannut myös vaa’an avulla. Numeroita hän ei kuitenkaan halua mainita haastattelussa.

– Totta kai välillä nälkä kasvaa syödessä. Saatan joskus huomata, että paino on pudonnut jonkin verran ja toivon, että pystyisin pudottamaan vielä kolme kiloa, jotta olisin omassa välitavoitteessa. Tämä syksy on kuitenkin muuttanut fokustani ja keskityn enemmän treenaamiseen ja yleiseen hyvään oloon. Puntari on jäänyt itselläni toissijaiseksi.

Elämäntapamuutos on tuonut arkeen aivan uudenlaista energiaa.  Hyvän olon ovat huomanneet myös läheiset.

– Olen tehnyt tänä vuonna paljon töitä: radiota, näyttelemistä ja esimerkiksi keikkoja. Mieheni sanoi ennen kesälomaani, että on uskomatonta, etten ollut aivan loppu loman alkaessa.  Näin äitiäni muutama viikko sitten pitkästä aikaa ja hän taas huomautti, että askeleeni on energisempi ja keveämpi kuin aikoihin. Se oli hauska havainto.

Pitkästä aikaa olo tuntuu taas omalta itseltä, Hanna kertoo.

– Olen ollut tietyllä tavalla piilossa kilojeni takana itseltäni. Kun piirteet ja kehon ääriviivat tulevat esille, tulee tunne, että alan olla itseni näköinen ja esillä itseäni varten. Kokonaisfiilis on ulkoisesti ja sisäisesti kohdillaan.

Kuvassa Hanna Kinnunen.
Elämäntapamuutoksen ansiosta Hanna jaksaa arjessa paremmin. Hänestä myös tuntuu, että on taas oma iloinen itsensä.

Hanna Kinnusen 4 vinkkiä terveellisempään arkeen

 1. Terve itsekkyys on sallittua

”Tietyissä elämänvaiheissa, jossa lautanen on niin sanotusti täynnä, on todella helppoa ajatella, että se aika ja energia, mitä itsellä on päivässä, on mentävä asioihin, joista on vastuussa. Silloin helposti joustaa omasta ajasta ja itsensä huolehtimisesta tavalla tai toisella.

Koskaan ei pitäisi epäröidä laittaa omaa hyvinvointia etusijalle.”

2. Älä tee asioista liian vaikeita

”Toinen iso oivallukseni on se, ettei asioista pitäisi tehdä liian vaikeaa. Ihan sama, mikä liikunnanmuoto on kyseessä, niin kunhan vain lähtee. Kunhan vain tekee ja aktivoituu.

Itselleen ei pidä asettaa liian isoja ja mahdottomia tavoitteita. Tavoite voi olla sellainenkin, että tällä viikolla käyn kaksi kertaa puoli tuntia kävelemässä. Se on jo hyvä.”

3. Muista lepo ja riittävä uni

”Yksi isoimmista oivalluksista on ollut se, miten tärkeässä roolissa uni, unen laatu ja määrä on siinä, miten voit ja jaksat pitää huolta itsestäsi.”

4. Älä vertaile itseäsi muihin

”Älä vertaile itseäsi muihin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, vaan jokaisen tulee etsiä omat ratkaisunsa. Ota huomioon, mikä tekee juuri sinulle hyvää.

Haluan itse puhua sen puolesta, että jokainen riittää sellaisena kuin on. Mitään elämäntapamuutosprojektia ei saa ikinä tehdä sen takia, että kelpaisi jollekin muulle paremmin tai tulisi hyväksytyksi toisten ihmisten silmissä.”

5. Jokaiselle löytyy ratkaisu

”Mielestäni kukaan ei saa sanoa itselleen, että en pysty. Voi joutua joskus sanomaan, etten jaksa. Sillä tavalla pitää olla armollinen itselleen. Mutta kaikille löytyy kyllä keino edistää omaa hyvinvointia. Ratkaisut ovat olemassa.”

Lue myös: Salkkarit-näyttelijä Hanna Kinnunen on kokeillut hiusvärit laidasta laitaan – muistatko nämä tukat Hannan uran varrelta?

X