Hyvinvointi

Sappikohtaus on kivulias

Teksti:
Anna.fi
Sappikohtauksen aiheuttaa sappirakosta liikkeelle lähtenyt kivi, joka oireilee voimakkaana kipuna ja nostaa maksa-arvoja.

Olen 21-vuotias nainen. Viimeisen vuoden aikana minulla on ollut kolme kohtausta, joissa oireet ovat viitanneet sappikohtaukseen. Selkä on ollut kipeä ja olen oksentanut sappinestettä. Joka kerta olen mennyt kipujen takia ensiapuun. Ensimmäisellä kerralla sappeni ultrattiin kahdesti, mutta mitään ei löytynyt. Minulle tehtiin myös useita tutkimuksia ja otettiin verikokeita.

Kaikki muut arvot olivat normaaleja, mutta maksa-arvot olivat koholla kohtauksen aikana. Minut otettiin tarkkailuun kahdeksi vuorokaudeksi, koska olin seitsemännellä kuukaudella raskaana. Lääkkeeksi olen joka kerta saanut Litalgiini-pistoksen. Voiko kyseessä sittenkin olla sappikohtaus?

– Kati

Lääkärin vastaus

On aivan ilmeistä, että kyseessä on sappikohtaus. Pienet mustat bilirubiinikivet eivät aina näy ultrassa. Tästä minulla on omakohtaisia kokemuksia. Kohtauksen aiheuttaa sappirakosta liikkeelle lähtenyt kivi. Kivi aiheuttaa kivun ja nostaa maksa-arvoja.

Asian voi vielä varmistaa ERCP-tutkimuksella, jossa sappiteihin johdetaan varjoainetta pohjukaissuoleen johdetun tähystimen avulla. Sappileikkaus on siis edessä heti, kun olette siihen valmis.

Hannu Myllärniemi, Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

X