10 kysymystä vatsan turvotuksesta – erikoislääkäri vastaa
Vatsan turvotus on kenkku vaiva, josta kärsii jopa puolet suomalaisista. Siihen auttavat ruokavalion reivaaminen ja rentoutuminen.
Vatsan turvotus on kenkku vaiva, josta kärsii jopa puolet suomalaisista. Siihen auttavat ruokavalion reivaaminen ja rentoutuminen.
1. Mitä vatsan turvotuksella yleensä tarkoitetaan?
Vatsan turvotus tarkoittaa pinkeää ja epämukavaa oloa vatsassa, johon voi liittyä suolen ääntelyä, ilmavaivoja ja myös kipua. Tuntuu kuin vatsassa olisi liikaa ilmaa. Monet naiset kuvaavat oloaan samanlaiseksi kuin raskaana ollessa.
2. Mitkä asiat aiheuttavat vatsan turvotusta?
Turvotusta aiheuttavat nielty ilma, ilman hidas eteneminen suolessa ja syötyjen raaka-aineiden sulamisessa syntyneet kaasut ja nesteet.
Syödessään ihminen nieleskelee usein ilmaa tiedostamattaan, jolloin ilmaa kulkeutuu keuhkojen sijaan myös ruokatorveen. Jos syö esimerkiksi pääruoaksi salaattia, niin tulee niellyksi paljon ilmaa, koska salaattia täytyy syödä muuta ruokaa suurempia määriä tullakseen kylläiseksi.
Raaka ravinto aiheuttaa myös turvotusta, sillä se tuottaa kypsennettyä ruokaa enemmän kaasuja sulaessa. Kaasujen pidättäminen suolistossa saattaa myös pahentaa ongelmaa. Kaasut poistuvat suolistosta vain luonnollisia aukkoja pitkin. Siksi pieruja ei pitäisi pidätellä vaan päästää ne ulos.
Hyvin usein turvotukseen liittyy myös ärtyvän suolen oireyhtymä, joka on toiminnallinen vatsavaiva. Vaivaan ei liity mitään selkeää vikaa suolistossa, mutta suolen toiminta reistailee siitä huolimatta.
3. Miten ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan?
Ärtyvän suolen oireyhtymässä on saatu hyviä tuloksia FODMAP-ruokavaliolla eli välttämällä huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat suolistossa paljon kaasuja. FODMAP-dieetissä vältetään muun muassa palkokasveja, sipulikasveja, makeisia, ksylitolia, laktoosia sekä vatsajogurtteja ja terveysjuomia, jotka sisältävät lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja.
Jos ruokavaliohoito alkaa auttaa, ruoka-aineita aletaan vähitellen palauttaa takaisin ruokavalioon ja katsotaan, aiheuttavatko ne oireita. Tarkoituksena on karsia ruokavaliosta niin vähän ruoka-aineita kuin mahdollista.
4. Miten muuta vatsan turvotusta kannattaa hoitaa?
Hoito riippuu tietenkin aina turvotuksen syystä. Sen löytäminen voi kuitenkin välillä olla haastavaa. Jos turvotus liittyy ummetukseen, sitä voidaan hoitaa kuitulisällä, laksatiiveillä ja suolistoa rentouttavilla aineilla, kuten simetikonilla. Simetikonia saa eri kauppanimillä reseptittä apteekeista.
Jotkut kärsivät myös gluteeni-intoleranssista, eli he saavat vatsavaivoja gluteenipitoisten ruoka-aineiden, kuten leivän ja pastan syönnistä. He voivat hyötyä keliakiadieetistä. Gluteeni-intoleranssia ei vielä pystytä tutkimuksin todistamaan, mutta jos gluteeniton ruokavalio auttaa vatsaoireisiin, sitä kannattaa kokeilla.
5. Mitä sairauksia turvotuksen taustalla saattaa olla?
Jos turvotus on jatkunut pitkään, kannattaa sulkea pois erilaisten sairauksien mahdollisuus. Turvotuksen syynä saattaa olla esimerkiksi helikobakteerin aiheuttama mahan limakalvon tulehdus, gastriitti eli mahakatarri, keliakia, laktoosi-intoleranssi, tulehduksellinen suolistosairaus tai mahdolliset bakteerien tai loiseläinten aiheuttamat suolistotulehdukset. Nämä sairaudet voidaan tehokkaasti hoitaa joko lääke- tai ruokavaliohoidolla.
6. Miten vatsan turvotusta voi ehkäistä?
Välttämisdieettien lisäksi kannattaa rauhoittaa ruokailutilanne ja syödä pieniä annoksia kerrallaan. Suuret annokset jäävät vatsaan pitkäksi aikaa, ja niiden sulaminen kestää kauan. Seurauksena on helposti turvotusta. Mitä pienempiä annoksia syö, sitä nopeammin ruoka sulaa suolistossa.
7. Onko ravintolisistä apua turvotuksen hoidossa?
Jos turvotus on säännöllistä, ja varsinkin jos siihen liittyy ärtyvän suolen oireyhtymä, kannattaa kokeilla probioottivalmisteita eli suolen hyvinvointia edistäviä mikrobeja. Ne voivat lievittää oireita, vaikka eivät niitä kokonaan poistakaan.
Probiootteja voi ostaa sellaisinaan ravintolisinä tai ostaa ruokia, joihin niitä on lisätty. Probiootteja kannattaa syödä ainakin kuukauden kuuri, jotta niiden tehon ehtii todeta. Jotkut saavat turvotukseen apua myös entsyymivalmisteista, jotka auttavat pilkkomaan rasvoja ja valkuaisaineita.
8. Miten stressi vaikuttaa vatsaan?
Stressi voi heikentää vatsan toimintaa monin eri tavoin. Stressaantuneena ruoka ei välttämättä kulje suolessa yhtä hyvin kuin rentona ollessa, ja stressi muuttaa myös elimistön hormonitasapainoa. Usein stressi johtaa myös epäsäännölliseen syömiseen ja hotkimiseen.
Monen tekijän summana ruoansulatus heikkenee, mistä voi seurata turvotusta.
Liikunta on erinomainen keino hoitaa stressivatsaa. Esimerkiksi metsälenkin aikana mieli rauhoittuu, ja samalla voi rauhassa päästää ylimääräiset kaasut pois suolistosta.
9. Miten yleistä vatsan turvotus on?
Turvotus on hyvin yleinen vaiva, ja noin puolet väestöstä kärsii siitä joskus. Erityisesti se vaivaa nuoria aikuisia, muttei ole harvinainen vanhemmissakaan ikäryhmissä. Naiset kärsivät turvotuksesta selvästi useammin kuin miehet. Noin 10–15 prosentilla väestöstä turvotus aiheuttaa elämän aikana elämänlaatua heikentäviä vaivoja.
10. Milloin lääkäriin?
Aina jos turvotus alkaa huolestuttaa, kannattaa varata aika lääkäriin, jolloin voidaan sulkea pois vakavien sairauksien mahdollisuus. Monelle oireiden kanssa eläminen on helpompaa, kun tietää, ettei taustalla ole mitään vakavaa. Hälyttäviä oireita ovat veriulosteet, kuumeilu, yleistilan lasku ja tahaton laihtuminen. Silloin lääkäriin kannattaa lähteä heti.
Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen, Terveystalo.
Lue lisää:
Vatsavaivat – 25 kysymystä
Turvotus – 10 kysymystä
Teksti: Hanna Vilo Kuvat: Colourbox.com
Kotilääkäri 4/2015
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous