Terveys

Lattialla makaaminen on tehokas lääke stressiin – tästä ”lattia-ajassa” on kyse

Onko sinulla tapana käydä pitkäksesi lattialle? Lattialla makaaminen on nimittäin oikea terveysteko.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Lattialla makaaminen on uusi terveystrendi.

Onko sinulla tapana käydä pitkäksesi lattialle? Lattialla makaaminen on nimittäin oikea terveysteko.

Tiktokissa puhutaan nyt niin sanotusta lattia-ajasta (floor time), jossa keho ja mieli rentoutetaan lattialla makoilemalla tai istumalla. Lattialla makaaminen sanotaan olevan apu stressaantuneelle mielelle.

Vaikka lattialla makaaminen on tällä hetkellä suosittu tapa stressin poistoon, keksintönä se ei ole uusi, huomauttaa joogaterapeutti Eira Kotoneva Saimaanvalo Oy:stä.

Lattialla selällään makaamista käytetään rentoutumisharjoituksena muun muassa joogassa, jossa joka tunnin päätteeksi on tapana asettua niin sanottuun kuolleen miehen asentoon.

Lattialla oleskelun salaisuus piilee siinä, että maatessa keho pääsee täysin rentoutumaan.

– Makoillessasi lattialla sinun ei tarvitse oikeastaan kannatella mitään lihaksia, Kotoneva kertoo.

Lue myös: Jooga vai pilates? Näin valitset lajin oman tarpeesi mukaan – harjoittelusta tulee tehokasta ja motivoivaa

Lattia-aika saattaa vaatia harjoittelua

Lattia-ajasta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos aivot käyvät ylikierroksilla, Kotoneva muistuttaa. Rentoutumisen kannalta on yhtä tärkeää, että mieli rauhoittuu ja tyhjentyy ajatuksista. Meditaation tavoin lattialla makaaminen vaatii harjoittelua.

– Meditaatio voi tuntua aluksi todella vaikealle, mutta se on vähän niin kuin lihas: Jos sitä vain toistaa uudestaan ja uudestaan, mieli oppii menemään hiljentymisen tilaan. Sama pätee myös lattialla makaamisessa. Ensimmäiset kerrat voivat tuntua siltä, että mitä minä tässä oikein makoilen? Mutta harjoitusta toistamalla, rauhoittavaan tilaan pääsee nopeammin.

Lattialla makaaminen – 10 minuutta riittää

Lattialla ei tarvitse maata suinkaan tuntikausia, jotta sen terveyshyödyistä voi nauttia. Kotonevan mukaan jo 10 minuuttia pari kertaa viikossa riittää. Aloittelija saa apua harjoitukseen mielikuva- ja hengitysharjoituksista.

– Ensinnäkin jos tuntuu hyvältä pistää silmät kiinni, se auttaa mielen hiljentämisessä. Monelle on helpompi kiinnittää ajatukset johonkin, sillä mielen tyhjentäminen on vaikeaa, Kotoneva neuvoo.  

– Lattialla maatessa voit kokeilla, että hengität neljällä sisään ja viidellä ulos. Näin sinulla on jotain, mihin keskittyä. Ehkä ajan kanssa huomaat, että et enää tarvitse ulkoisia työkaluja rauhoittumiseen.  

Myös makuupaikalla on vaikutusta. Luonnonalustalla on lattiaa maadoittavampi vaikutus.

– Jos makoilet nurmikolla, tunnet koko maan, hajut ja tuoksut, ja kuinka maa kannattelee sinua ehkä vielä lattiaa paremmin. Siinä pääsee lähemmäksi äitimaata, jos näin voisi sanoa.  

Nainen makaa lattialla.
Apua mielen rauhoittamiseen saa mielikuvaharjoituksista. Kokeile esimerkiksi kehon skannausta, jossa kehon eri osat käydään läpi keskittymällä niihin yksitellen. © iStock

Kokeile lattia-aikaa työpäivän aikana tai ennen nukkumaanmenoa

Lattia-aika tauottaa työpäivää sekä toimii palauttavana harjoituksena pitkän päivän päätteeksi.

Eikä lattia-aika aina ei edes vaadi lattialla makoilua. Kotonevan mukaan rentoutumisharjoitus onnistuu myös sängyssä ennen nukkumaanmenoa.

– Monet ihmiset nukkuvat selällään. Toisilla mieli hiljentyy helpommin, kun mennään sänkyyn, pistetään silmät kiinni ja käydään nukkumaan. Siinä jokainen voisi tietoisesti ottaa pienen rentoutumishetken ja antaa unen tulla, tai vastaavasti aamulla pitää pienen hiljentymisen ennen kuin nousee sängystä ylös, jotta on sitten valmis päivään.

Tämä on stressin hallinnan a ja o

Lattia-aika ei ole ainoa keinoa mielen rauhoittamiseen. Myös niin kutsuttu tietoinen kävely voi auttaa.

– Paljain jaloin silmät suljettuina omassa asunnossa tunnustelee jaloilla, millainen lattia on, ja miltä erilaiset matot tuntuvat jalkojen alla. Tietoista kävelyä voi tehdä myös pihalla. Se on monelle tehokas tapa hiljentää mieltä.

Stressin hallinnassa ensisijaista on itsensä kuunteleminen. Rentoutumisen ei pidä tuntua pakotetulta tai teennäiseltä, Kotoneva muistuttaa.

– Ihmisillä on erilaisia juttuja. Toisille musiikin kuuntelu, luontoon lähteminen, kirjan lukeminen tai kahvin juominen voi olla tapa rentoutua.  

Lue myös Kotiliesi.fi: Stressaako? Testaa, mikä rentoutumistapa sopii sinulle

X