Terveys

Paikallisestrogeeni ilman reseptiä auttaa kuiviin limakalvoihin – lääkäri: ”Kannattaa käyttää loppuelämän ajan”

Emättimen kuivat limakalvot ovat kurja, mutta helposti hoidettava vaiva. Apu löytyy apteekista, eikä reseptiä tarvita.

Teksti:
Teksti Virve Järvinen | Kuva iStock

Kuivat, ohuet limakalvot kirvelevät, kutisevat ja joskus ne vuotavat verta.

Emättimen kuivat limakalvot ovat kurja, mutta helposti hoidettava vaiva. Apu löytyy apteekista, eikä reseptiä tarvita.

Estrogeenin puute aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivuutta, mikä on monen ikävän intiimialueen vaivan taustalla. Tehokas hoitokeino kuivuuteen on paikallisestrogeeni ilman reseptiä.

Yleensä paikallisestrogeenia käytetään kaksi kertaa viikossa. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio vastaa kysymyksiin kuivien limakalvojen hoidosta ja kertoo, missä tilanteessa paikallisestrogeenin annostusta kannattaisi lisätä.

Mikäli paikallisestrogeeni ei auta, kannattaa varata aika gynekologille. Erityisen kuiville limakalvoille on olemassa oma lääke, DHEA- eli dehydroepiandrosteronihormoni.

1. Miksi limakalvo-oireet jatkuvat vaihdevuosien jälkeen?

Kaikki vaihdevuosioireet eivät johdu samasta asiasta. Esimerkiksi kuumat aallot syntyvät, kun estrogeenitason heittely häiritsee aivojen lämmönsäätelykeskuksen toimintaa. Mielialaoireet ovat seurausta estrogeenitason heittelyn vaikutuksista serotoniiniaineenvaihduntaan. Serotoniini on mielialan säätelyyn osallistuva aivojen välittäjäaine.

Vaihdevuodet kestävät useita vuosia. Siinä ajassa aivot useimmiten sopeutuvat matalaan estrogeenitasoon, mutta emättimen limakalvot eivät. Ne ohenevat ja kuivuvat, koska estrogeenin puute surkastuttaa limakalvoja kosteuttavat rauhaset. Mitä pidempään limakalvot ovat ilman estrogeenia, sitä huonompaan kuntoon ne menevät. Kuivat, ohuet limakalvot kirvelevät, kutisevat ja tekevät seksistä kivuliasta. Joskus ne vuotavat verta.

2. Miten kuivia limakalvoja hoidetaan?

Jos vaihdevuosien aikana ei ole käyttänyt paikallisestrogeenia, se kannattaa aloittaa pikimmiten. Hoito ei nuorenna limakalvoja, mutta vie oireet.

Paikallisestrogeenia saa apteekista ilman reseptiä. Se annostellaan emättimeen voiteena, geelinä, suppoina tai tablettina. Voide, geeli ja supot tahraavat vähän pikkuhousuja. Asettimella laitettava tabletti tarraa napakasti emättimen limakalvoon.

Jos tabletin käyttäjä kaipaa lisäkostutusta, hän voi sipaista emättimen suuhun voidetta tai geeliä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Helpon hoidon laiminlyönti surkastuttaa emättimen ennen aikojaan – gynekologi Leena Väisälä listaa 6+1 asiaa, joita hän ei tekisi

3. Onko paikallisestrogeeni turvallista?

Paikallisestrogeeni ei lisää rintasyöpäriskiä. Se vaikuttaa vain emättimen limakalvoilla, eikä nosta veren estrogeenipitoisuuksia. Sitä voi käyttää turvallisesti, vaikka olisi sairastanut rintasyövän.

Markkinoilla on myös hormonittomia, emätintä kosteuttavia valmisteita. Ne muodostavat limakalvon päälle kosteuttavan kalvon, mutta toisin kuin paikallisestrogeeni, ne eivät vahvista ja paksunna limakalvoa. Niistä on vain hetken hyöty.

4. Käytetäänkö paikallisestrogeenia loppuelämän ajan?

Paikallisestrogeenia kannattaa käyttää loppuelämän ajan. Muuten kutinat ja kirvelyt palaavat. Annostusta tosin voi pienentää alun jälkeen. Kun hoito aloitetaan tai oireet ovat hankalat, estrogeenivalmistetta käytetään viikon tai parin ajan päivittäin. Sen jälkeen käyttöväli harvenee kahteen kertaan viikossa.

Jos limakalvot ovat päässeet kuivumaan ja ohentumaan, paikallisestrogeenia on hyvä käyttää viikon verran joka päivä ennen kuin menee gynekologin vastaanotolle. Sisätutkimus voi tuntua ikävältä, jos limakalvot ovat kovin kuivat ja arat. Tarvittaessa sisätutkimus voidaan siirtää ja sopia uusi vastaanottoaika muutaman viikon päähän ja hoitaa limakalvot siihen mennessä kuntoon.

5. Vesipesu kuivattaa ihoa. Kuivattaako se myös limakalvoja?

Liiallinen peseminen ja pesuaineet todellakin kuivattavat limakalvoja. Vesipesu kahdesti päivässä riittää. Intiimialueelle tarkoitetut pesuaineet ovat turhia. Nekin voivat kuivattaa herkkää aluetta. Herkästi hikoileviin nivusiin voi käyttää mietoa pesunestettä.

Suihku suunnataan ulkosynnyttimien ja emättimen suuaukon alueelle. Emättimen sisään ei suihkuteta vettä. Vesi huuhtoo emättimestä sitä suojaavaa bakteerivaippaa, jolloin tulehdukset lisääntyvät.

Jos suihkun jälkeen kaipaa kosteutusta, emättimen suulle voi laittaa kevyttä perusvoidetta. Paksu, rasvainen voide ei sovi, sillä se tukkii talirauhasia ja karvatuppia ja aiheuttaa finnin kaltaisia näppylöitä.

Lue myös: Estrogeenivaje kuivattaa vaihdevuosissa silmät, ihon ja suun – farmaseutin yllättävätkin vinkit auttavat vaivoihin

6. Miksi naisen kannattaa nukkua ilman pikkuhousuja?

Intiimialue tykkää, kun tuuletus pelaa. Kotona kannattaa pukeutua väljiin vaatteisiin tai mekkoon ja jättää pikkuhousut kokonaan sen alta pois. Jos hame on tarpeeksi pitkä ja kangas peittävää, kesäaikaan voi ulkonakin olla ilman alushousuja.

Pikkuhousunsuojia voi käyttää korkeintaan liikunnan aikana, mutta muuten niistä olisi hyvä luopua kokonaan. Ne hautovat ja imevät intiimialueelta kosteutta.

7. Haittaavatko kuivat limakalvot terveyttä?

Kuivat ja ohuet limakalvot haavautuvat herkästi. Ne altistavat emätintulehduksille. Terve limakalvo tuottaa emätintä puhdistavaa, limamaista eritettä. Ohentunut limakalvo ei pysty huolehtimaan emättimen puhdistamisesta, jolloin tulehduksen aiheuttajabakteerit pääsevät lisääntymään emättimessä.

Estrogeenin puute ohentaa myös alempien virtsateiden ja virtsarakon limakalvoja, mikä voi johtaa toistuviin virtsatietulehduksiin. Ärtyneet virtsateiden limakalvot aiheuttavat myös jatkuvan pissahädän tunteen. Paikallisestrogeenilla voi välttää nämäkin kiusat.

Kysymyksiin vastasi LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio, Mehiläinen.

Juttu on julkaistu Vivassa 7/2024.

X