Terveys

Estrogeenivaje kuivattaa vaihdevuosissa silmät, ihon ja suun - farmaseutin yllättävätkin vinkit auttavat vaivoihin

Kieli liimautuu puhuessa kitalakeen, silmissä on lasivillaa ja ihoa kiristää. Estrogeenivaje aiheuttaa vaihdevuosissa monenlaista vaivaa, mutta näitä vaivoja voi onneksi hoitaa helposti itse.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Estrogeenivaje kiihdyttää ikääntymiseen liittyviä muutoksia ihossa.

Kieli liimautuu puhuessa kitalakeen, silmissä on lasivillaa ja ihoa kiristää. Estrogeenivaje aiheuttaa vaihdevuosissa monenlaista vaivaa, mutta näitä vaivoja voi onneksi hoitaa helposti itse.

Estrogeenivaje aiheuttaa vaihdevuosissa limakalvojen kuivumisen ja ohenemisen. Farmaseutti Leeni Tolvanen Yliopiston Apteekista kertoo, miten siitä johtuvia vaivoja voi hoitaa.

1. Miksi vaihdevuosissa joka paikka kuivuu?

Vaihdevuosissa estrogeenihormonin tasot laskevat, ja hormonitoiminnassa tapahtuvat muutokset kuivattavat ja ohentavat limakalvoja. Tämä tuntuu ihossa, suussa ja silmissä.

Estrogeenivaje kiihdyttää ikääntymiseen liittyviä muutoksia ihossa. Se kuivattaa, ohentaa ja veltostuttaa ihoa. Silmiä kutittaa, ne vuotavat ja niissä voi olla roskan tunne. Välillä voi olla vaikea nähdä tarkasti. Suuta voi kirvellä, se voi tuntua tahmaiselta, ja jano voi vaivata jatkuvasti.

Lue myös: Kolme yleisintä vaihdevuosioiretta tunnistetaan hyvin – epämääräisempiä oireita voi olla vaikea osata yhdistää menopaussiin

2. Onko kuivuudesta haittaa terveydelle?

Kun silmiä voitelevan kyynelnesteen määrä vähenee, silmät kuivuvat ja niihin tulee entistä herkemmin hankaumia ja tulehduksia.

Kuivassa suussa sylkeä erittyy entistä vähemmän. Sylki suojaa suun limakalvoja ja hampaita, ja sen vähyys altistaa esimerkiksi sieni-infektiolle, haavaumille ja hampaiden reikiintymiselle. Jos suu on tosi kuiva, nieleminen voi olla vaikeaa.

Kuiva iho ärtyy aiempaa vähäisemmästä. Se saattaa kutista, rikkoutua ja tulehtua.

3. Millä kuiviin silmiin saa kosteutta?

Puuttuva kyynelneste korvataan kosteuttavilla tipoilla ja voiteilla. Ne sisältävät silmiä voitelevia ja osa myös kyynelnesteen haihtumista estäviä aineita. Tippoja pitää käyttää runsaasti, monta kertaa päivässä. Niitä kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi esimerkiksi ennen ulkoilua tai tarkkaa näkemistä vaativaa tekemistä eikä vasta, kun oireet puskevat päälle.

Kostutustippoja myydään kerta-annospipetteinä ja pulloissa. Osassa kertakäyttöpipeteistä on uudelleen suljettava korkki, jolloin avatun pipetin sisältö säilyy käyttökelpoisena päivän.

4. Miten kostutustipat ja silmämeikki sopivat yhteen?

Silmää kosteuttavia valmisteita saa myös suihkeena. Suihke ei sotke silmämeikkiä, kuten jotkut tipat saattavat tehdä. Sitä suihkautetaan luomen päälle, jolloin se kulkeutuu luomiraosta silmän pinnalle. Suihke voi olla myös helpompi käyttää kuin silmätippa, jonka laittaminen vaatii jonkin verran sorminäppäryyttä. Säilöntäaineetonta suihketta voi käyttää yhtä aikaa piilolinssien kanssa. Suihke ei sumenna hetkellisesti näköä, kuten tippa voi tehdä.

Suihkeen teho ei kestä yhtä pitkään kuin kostutustipan, eikä se riitä, jos oireet ovat tosi hankalat. Yökäyttöön on hyvä valita paksumpi, geelimäinen tippa. Se kosteuttaa silmää aamuun asti.

5. Riittäkö vesi kostuttamaan suuta?

Vettä kannattaa siemailla pitkin päivää, mutta ainoaksi kostuttajaksi se ei riitä. Ksylitolipurukumin pureskelu ja -pastillin imeskely auttavat paremmin, sillä ne lisäävät syljeneritystä.

Jos ksylitoli aiheuttaa vatsavaivoja tai purukumin pureskelu kipeyttää leukaperät, niitä ei luonnollisestikaan kannata käyttää.

Suun limakalvoille voi levittää ruokaöljyä tai hakea apteekista suuta kostuttavia imeskelytabletteja, geelin, suuveden tai suihkeen. Suihke on näppärä ja nopea apu tilanteissa, joissa kuiva suu haittaa puhumista.

6. Mikä auttaa aamukuivaan suuhun?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa vaihtaa hammastahna vaahtoamattomaan tahnaan. Vaahtoava tahna sisältää natriumlauryylisulfaattia, joka voi pahentaa oireita.

Suun limakalvoille voi sipaista illalla hammaspesun jälkeen kostutusgeeliä. Yöllä syljen eritys on vähäisimmillään, ja ellei suuta kosteuta nukkumaan mennessä tehokkaammin, aamulla kieli tahtoo liimautua kitalakeen.

7. Miten vaihdevuodet muuttavat ihonhoitoa?

Voimakkaat, saippuapitoiset, ihon omaa suojaa liuottavat pesuaineet on hyvä korvata miedommilla tuotteilla. Voidemaiset puhdistusaineet, puhdistusöljy ja perusvoide ovat iholle geelejä hellempiä putsareita.

Kasvoille kannattaa valita voide, joka sisältää kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyserolia ja/tai hyaluronihappoa.

Päivävoiteessa tulisi olla UV-suoja, sillä auringonvalo nopeuttaa ihon ikääntymistä. UV-suoja ehkäisee myös vaihdevuosien hormonimuutosten aiheuttamia maksaläiskiä, joita tulee erityisesti auringolle altistuville ihoalueille.

Keväthangille UV-suojan sisältävän päivävoiteen teho ei riitä, vaan tarvitaan erillistä aurinkovoidetta. Ohut iho palaa entistä herkemmin.

Lue myös: Ihotautilääkärille tuttu näky ovat keski-ikäiset, joilla on tyvisolusyöpä kasvoissa – salakavalin on tietty ihotyyppi

8. Kaipaako iho vaihdevuosissa tehotuotteita?

Ihonhoitotuotteita ei valita pelkän oman iän, vaan ihotyypin mukaan. Ihotyyppi ja ihon sen hetkinen tila määräävät pitkälti sen, millaista hoitoa iho tarvitsee. Esimerkiksi talvella iho kaipaa yleensä tuhdimpia tuotteita kuin kesällä.

Vaihdevuosissa yövoide voi sisältää entistä enemmän hoitavia aineita, kuten A-vitamiinia. A-vitamiinivoiteet on tarkoitettu yökäyttöön, sillä ne herkistävät ihoa UV-säteilylle.

A-vitamiinijohdannaisia, kuten retinolia, sisältävä voide saattaa alkuun ärsyttää ihoa. Sen käyttöön kannattaa totutella vähitellen eikä kokeilua kannata ajoittaa kuiville, ihoa koetteleville pakkaskeleille.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Miten ikääntyvän ihon saa hehkumaan? Ihotautien erikoislääkäri antaa 5 vinkkiä iäkkään ihon hoitoon

Kuiva suu altistaa haavaumille ja hampaiden reikiintymiselle.

9. Voiko ravintolisillä helpottaa kuivuutta?

Terveelliset elintavat ja monipuolinen, runsaasti vitamiineja ja hyviä rasvoja sisältävä ravinto hoitavat ihoa. Hyvien rasvojen saannista huolehditaan käyttämällä leivällä kasviöljypohjaisia levitteitä ja ruoanlaitossa ja salaattikastikkeena kasviöljyä ja syömällä kalaa kaksi, kolme kertaa viikossa.

Jotkut kuivasilmäisistä ja kuivaihoisista saavat apua suun kautta otettavista välttämättömiä rasvahappoja sisältävistä valmisteista ja jotkut tyrniöljystä. Tyrniöljyä on myös silmää kosteuttavissa valmisteissa ja ihovoiteissa.

10. Kuinka kauan kosteuttavia tuotteita pitää käyttää?

Vaikka muut vaihdevuosioireet helpottavat vuosien mittaan, limakalvojen kuivuus, jonka syynä on estrogeenivaje, saattaa päinvastoin pahentua iän myötä.

Itselle sopivien tuotteiden valinnasta ja käytöstä saa apua apteekissa. Elleivät ne auta, haetaan apua lääkäristä. Joskus syy suun tai silmien kuivuuteen voi olla sairaudessa tai sen hoitoon käytetyissä lääkkeissä.

X