Terveys

Öinen selkäkipu voi viitata selkärankareumaan – näiden oireiden ilmetessä on syytä lähteä lääkäriin

Selkärankareuma on tulehduksellinen reumasairaus, joka kipeyttää ja jäykistää selkää. Autoimmuunisairaudeksi luokiteltava selkärankareuma alkaa yleensä alle 40-vuotiaana.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Selkärankareuma alkaa usein alle 40-vuotiaana.

Selkärankareuma on tulehduksellinen reumasairaus, joka kipeyttää ja jäykistää selkää. Autoimmuunisairaudeksi luokiteltava selkärankareuma alkaa yleensä alle 40-vuotiaana.

Selkärankareuma eroaa muista reumataudeista sillä, että sen eteneminen on monilla hyvin hidasta. Usein ensimmäiset oireet alkavat jo nuorena aikuisena, kaksi-kolmekymppisenä, mutta saattavat välillä lievittyä ja palata vuosien kuluttua uudestaan. Kipu tuntuu alaselän ja pakaroiden alueella, mutta voi säteillä myös takareisiin.

– Tulehdus alkaa usein SI-nivelen eli risti-suoliluunivelen kohdalta ja etenee pikkuhiljaa vuosien ja jopa vuosikymmenten kuluessa. Selkärankareumassa oireet ovat aaltoilevia, ja välillä toinen puoli selästä voi olla kipeä ja välillä taas toinen, Tampereen yliopistollisen sairaalan reumatologi, professori Vappu Rantalaiho selvittää.

Oireet eivät helpota levolla, vaan päinvastoin saattavat jopa pahentua levossa. Selkärankareumaa sairastava saattaakin usein kärsiä unettomuudesta ja heräillä keskellä yötä selkäkipuun.

– Selkä on kipeä ja jäykkä. Saattaa tulla tunne, että on pakko lähteä liikkeelle, sillä liikkuminen helpottaa oloa.

Kun tulehdus menee ohi, kipu hellittää, mutta samalla aiemmin tulehtunut kohta vähitellen kalkkeutuu ja jäykistyy. Pitkään jatkuvan tulehduksen seurauksena selkärangan nikamat voivat luutua toisiinsa kiinni.

Kaikki tulehdukset eivät ole merkki siitä, että vaivana on selkärankareuma

Selkärankareuma on autoimmuunisairaus, jonka puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa. Sairauteen liittyy perinnöllinen alttius, mutta lisäksi tarvitaan jokin toinen altistava tekijä esimerkiksi suolistoinfektio. Suomessa selkärankareumaa sairastaa noin 40 000. Tauti on yhtä yleinen naisilla kuin miehillä, mutta miehillä sairaus on usein hankalampi.

– Suomessa diagnosoidaan selän tulehdus vuosittain noin 600 henkilöllä, mutta varsinainen selkärankareuma on vielä tästäkin harvinaisempi, sillä kaikki selän tulehdusmuutokset eivät johda selkärankareumaan, Rantalaiho huomauttaa.

Lue myös Kotiliedestä: Selkävaivat eivät aina oireile selässä, vaan kipu voi tuntua reidessä tai sisäelimissä – katso kuvasta, missä päin kehoa selkäsairaudet voivat vihoitella

Koska oireet ovat aaltoilevia ja lievittyvät usein tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, ei lääkäriin välttämättä osata suunnata ja diagnoosi viivästyy. Tällöin selkärankareuma saatetaan todeta vasta, kun selkärankaan on kehittynyt pysyviä muutoksia. Tässä vaiheessa kalkkeutuneiden ja jäykistyneiden nivelien eteen ei enää voi tehdä mitään. Siksi on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos selkäkipu on pitkäaikaista, levossa pahenevaa ja liikunnalla helpottavaa sekä aamuöisin herättävää.

– Selkärankareuma diagnosoidaan tyypillisen oirekuvan perusteella sekä ottamalla tarvittaessa SI-nivelistä magneettikuvat ja selvittämällä näkyykö siellä tulehdusmuutoksia. Aktiivisessa tulehdusvaiheessa myös verentulehdusarvot voivat olla koholla.

Joskus selkärankareumaan voi liittyä niveltulehduksia, jänteiden ja nivelsiteiden kiinnityskohtien kiputiloja, värikalvon tulehduksia, psoriaasia tai tulehduksellisen suolisairauden oireita. Näitä hoidetaan oireiden mukaan.

Liikunta parantaa elämänlaatua

Selkärankareumaa hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, ja niillä onkin sairaudessa melko hyvä hoitovaste. Jos ne eivät kuitenkaan auta selän kipuun ja jäykkyyteen, määrätään reumalääkkeitä.

– Jos reumalääkkeetkään eivät auta, aloitetaan pistoksina annosteltava biologinen lääkitys tai suun kautta otettava januskinaasin estäjä.

Lääkehoidon lisäksi selkärankareuman hoidossa on hyvin tärkeää omatoiminen liikkuvuusharjoittelu, johon saa tukea fysioterapeutilta, kun sairaus todetaan. Lisäksi säännöllinen, pitkäaikainen liikuntaharrastus on tärkeä, jotta oireet pysyvät poissa ja työ- sekä toimintakyky säilyvät.

– Olen jopa törmännyt tapauksiin, joissa elämänsä urheilleilta vanhuksilta on satunnaislöydöksenä todettu selkärankareuma, joka ei ole liikunnallisen elämäntavan vuoksi oireillut koskaan mitenkään, Rantalaiho huomauttaa.

X